tiistai 2. tammikuuta 2018

Vuosi 2016

Olen kirjoitellut jo tautatietoja ja muutenkin vuodesta 2016 "Taustaa"-välilehdelle. Pihan laittaminen alkoi kesällä 2016. Isoimpia hommia oli pihan siivoominen ja parin ison männyn kaataminen.

Siivoaminen on tylsä aihe, joten perehdytän teidät tarkemmin vain puiden kaatamiseen. Mäntyjä ei onneksi kaadettu itse, vaan tilasimme ammattilaiset paikalle. Toinen puista ei olisi mahtunut kaatumaan ja pätkittiin alas paloina.

mänty puun kaato osissa
Mänty ei näytä oksattomana enää niin isolta.
Toinen taas kaadettiin ja suoraan omenapuun päälle. Tämä oli kyllä tiedossa jo etukäteen, joten mistään osaamattomuudesta ei ollut kyse. Kyseinen omenapuu oli tarkoitus muutenkin kaataa, joten se meni siinä samalla työllä. Alla olevassa kuvassa näkyy vielä toinen omenapuu, joka pitkän harkinnan jälkeen päätettiin säästää puoliksi. Se haarautui hiukan maanpinnan yläpuolelta kahteen osaan, ja toisen puolen oksat roikuivat ikävästi ja olivat tiellä. Siispä se puoli puusta kaadettiin ja ajateltiin, että loppu saa olla, jos tuosta hengissä selviää. Se on edelleen hengissä, vaikka vähän jouduttiin karsimaan viime talvena siitä lisää ja nyt kesän ja alkutalven aikana siitä on murtunut taas kaksi isoa oksaa, jotka pitäisi käydä siistimässä pois. Tämän talven jälkeen puusta ei taida olla kuin yksi iso vanhempi oksa jälkellä, lisäksi joitain pieniä. Saa nähdä onko puu enää keväällä hengissä.

mänty puun kaato
Mänty kaadettuna toisen omenapuun päälle, vaikkakaan sitä ei näy ollenkaan tuolta männyn alta.
Vähän jo harhauduin tämän vuoden asioihin, joten palataan vielä takaisin vuoteen 2016. Rojut vietiin samalla pois, mutta itse puut jätettiin meille polttopuiksi kätevän kokoiseksi pätkittyinä. Tai tämä on varmaankin mielipide kysymys, koska yritin muutamaa pölkkyä halkoa, eikä siitä tullut mitään. Jouduin siis jättämään halkomisen E:n hoidettavaksi. Iso osa näistä odottaa vielä edelleenkin halkomista. Vinkkinä, että pölkkyjä ei kannata jättää pressun alla kuivumaan, taivasalla kuivuvat ovat nykyään paljon paremmassa kunnossa, ilmeisesti pressun alla ei ole ilma kiertänyt tarpeeksi.

Päästiin myös risuista ja oksista samalla kertaa eroon
Kaiken tämän jälkeen piha oli melko karun näköinen, mutta nurmikot oli muutenkin tarkoitus laittaa uusiksi, joten tässä kohtaa oli paras ajankohta hankkiutua puista eroon.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti