lauantai 27. tammikuuta 2018

Pihan alkuperäiskasvit

Olen useasti harmitellut ettei minulla ole juuri kuvia pihan alkutilanteesta vuodelta 2016. Alkuun en osannut ajatella näin pitkälle. Olen kuitenkin aikaisemmin kertonut jo jonkin verran alkutilanteesta blogini Taustaa -sivulla. Tällä kertaa ajattelin kertoa hiukan kasveista eli nimenomaan pihan alkuperäiskasveista, jotka ovat olleet minua kauemmin tällä pihalla. Yksi lemppareistani on kuvassa näkyvä jasmike, jota kasvoi 3 pensasta.

Jasmike
Osaako joku tarkentaa mikä jasmike? Kasvaa noin 3m korkeaksi pystykasvuiseksi pensaaksi.

Puut:

 • 5 ISOA mäntyä
 • 2 koivua
 • 1 vaahtera ja todella paljon pikku vaahteroita siellä täällä
 • 3 pientä pihlajaa
 • 3 omenapuuta
 • 1 luumupuu tai pikemminkin luumupusikko

Puiden kohdalla olemme karsineet vanhoja paljon. 2 mäntyä on jo kaadettu ja loputkin 3 ovat kaatouhan alla. Samoin koivujen kohtalo on vaakalaudalla. Tarkoituksena olisi että aurinko pääsisi paistamaan pihalle, eikä autojen päälle uhkaisi tippua oksia ja rojua. Pihlajista taas tykkään, ne eivät kasva hankalan isoiksi ja pihlajanmarjat on nättejä sekä hyvää ruokaa linnuille, mutta valitettavasti pihlajat kasvavat väärissä paikoissa. Yksi kallion päällä kasvava saa kuitenkin jäädä paikalleen niin kauaksi aikaa kuin pysyy hengissä hankalassa paikassa. 

Omenapuista yksi sai lähteä, koska se kasvoi väärässä paikassa. Toisesta kaadettiin puolet ja kolmas on pientä karsintaa lukuun ottamatta entisellään. Kuva viime kevät-talven karsinnan jälkeen.

Omenapuu, punaherukka ja vuorenkilpi

Luumupuu oli pahasti pusikoitunut, muistutti enemmän pensasta ja yritti levitä juurivesoilla joka paikkaan. Sen juuret myös ovat todennäköisesti rikkoneet vieressä olevan vanhan uima-altaan pohjan. Sekin sai siis lähteä, mutta otimme siitä yhden ison puun joka siirrettiin parempaan paikkaan pihalla alkukesästä 2017. Leviämisen ehkäisemiseksi, rajasin istutusalueen juuriesteellä. Ainakin syksyllä se oli edelleen hengissä.


Pensaat:

 • Kiiltotuhkapensas + pienempiä siellä täällä
 • Valkoinen ja violetti syreeni
 • Orapihlaja-aita
 • 2x pensasaita, jota en tunnista (joku pensasangervo?)
 • 2 pensasta, jota en tunnista (myöskin joku pensasangervo?)
 • 3 Jasmiketta (tarkempi lajike?)
 • 4 punaherukkaa
 • 1 mustaherukka
 • karviaisen taimia
 • Juhannusruusu
 • Jokin pensasruusu?
 • Terttuselja

2 punaherukkaa kasvoi hankalasti keskellä nurmikko-aluetta (toinen näkyy aikaisemmassa kuvassa) ja olivat huonokuntoisia, joten ne saivat lähteä. Saunan eteen oli kuitenkin kasvanut ilmeisesti itsestään muutama punaherukan alku (sen verran isoja, että tekivät jo marjoja), siirsin ne kasvimaan puolelle. Saunan edustalla kasvaa myös mustaherukka, jonka aijon myöskin siirtää, mutta sen tuleva paikka ei ole vielä valmiina. Naapurin puolelta levinneitä ja siemenistä kasvaneita karviaisen taimia löytyi monesta paikkaa. Yhden otin talteen ja siirsin kasvimaalle, saa nähdä meneekö monta vuotta että alkaa tuottamaan marjoja.

Saunan edustalla kavaa myös terttuselja, joka ei ole toivottu kasvi, eikä kovin hyvällä paikallakaan, mutta ilmeisesti siitä ei pääse eroon. Saa nähdä otanko sen häätämisen joskus projektiksi, vai annanko vain kasvaa paikallaan. Pakko sitä on vähintäänkin leikata, jos haluaa että saunan kuistille on esteetön pääsy.

Kuten jo mainitsin niin jasmikkeita kasvoi 3, nyt niitä on 5, koska löysin vielä muutaman uuden pensaan alun muiden pensaiden seasta ja siirsin ne uusille paikoille. En tiedä tarkemmin mitä jasmikkeita ovat, joten jos joku osaa auttaa sen kanssa, olen kiitollinen. Kuva oli heti aluksi. Toinen mielestäni kaunis ja yhtälailla leviävä pensas on kiiltotuhkapensas. Etenkin sen syysväri on upea.

Pensasaitoja muodostuu useammasta pensaasta: syreenistä, orapihlajasta ja kahdessa tunnistamattomasta ehkä pensasangervosta. Molemmissa valkoiset kukat ja kasvavat yli 1,5m korkeiksi. Täytyy yrittää selvittää lajia, kunhan kesällä kukkivat. Mikäli joku jo tästä kuvasta tunnistaa, niin aina parempi.

Toinen tunnistamattomista pensaista

Perennat

 • Vuorenkilpi
 • 2 kiinanpionia 'Karl Rosenfield'
 • Idänsinililja
 • Kotkansiipi
 • Lilja
 • Ketohärkki
 • Violetti ja vaaleanpunainen akileija
 • Raparperi


Perennoja ei ollut moniakaan, mutta vuorenkilpeä löytyi runsaasti. Siirtelin sitä parempiin paikkoihin, pois keskeltä pihaa. Iso osa meni silti kompostiin. Myös idänsinililjaa kasvaa keväisin runsaasti, mutta se on vain hyvä asia. Olen istuttanut maata kaivaessa vastaan tulleet sipulit takaisin kukkapenkkeihin.

Raparperin löysin vanhan haravointijätteen joukosta pressun päältä. Ilmeisesti oli siemenestä kasvanut. Siirsin sen kasvimaalle.

Vanhaan puukasaan oli jostain levinnyt saniaista, todennäköisesti kotkansiipeä. Siirtelin ne turvaan ennen puukasan pois siivoamista.

saniainen kotkansiipi
Kotkansiipi

Hauskana yksityiskohtana löysin keskeltä orapihlaja-aitaa yksinäisen liljan. Senkin siirsin rakenteilla olleeseen kukkapenkkiin.

lilja
Lilja, mikähän tarkemmin?

Näiden jälkeen kasvimäärä onkin lähtenyt jyrkkään nousuun, mutta palataan nykyisiin uudempiin kasveihin sitten kevään ja kesän mittaan, niin pääsen ilahduttamaan teitä paremmilla kuvilla.

EDIT: Lisätty listaan ja tekstiin terttuselja, kun se oli päässyt unohtumaan.
EDIT: Korjattu hopeahärkki ketohärkiksi

16 kommenttia:

 1. Ekan kuvan jasmike näyttäisi olevan pihajasmike. Tuo pensaasi taas (kuva hieman kaukaa otettu, joten hankaloittaa hieman tunnistusta) mitä ilmeisemmin koivuangervo.
  Paljon hienoja alkuperäiskasveja puutarhassa valmiina.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Juu, pahoittelen huonoa kuvaa. Koivuangervolta tosiaan näyttää, mutta kasvaako se noin isoksi? Pensas yli 1,5m korkea, saattaa olla jopa lähemmäksi 2m. Täytynee kesällä katsoa lehtiä ja kukkia tarkemmin (jos nyt kukkii, ilmeisesti on kukkinut vain joka toinen vuosi, viime vuonna ei kukkinut).

   Poista
  2. Sitten kyseessä on ehkä lännenheisiangervo josta kasvaa korkea ja iso pensas.

   Poista
  3. Ei ole valitettavasti sekään. Lehtien muoto ei täsmää. Pensaani lehdet muistuttavat enemmän koivuangervon lehtiä. Lisätietona vielä, että lehdissä keltainen vaatimaton syysväri, lehdet myös tippuvat varhain.

   Poista
 2. Täysikasvuiset puut ja pensaat ovat rikkaus, ihanaa että teillä on niitä runsaasti. Pihlajat kasvavat ainakin meillä melko nopeasti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samaa mieltä, mutta on noista täysikasvuisista isoista puista (mänty ja koivu) myös haittaa. Etenkin myrskysäällä männyt ovat suorastaan pelottavia. Pahin on tähän mennessä hiukan vajaa 20cm halkaisialtaan paksu oksa, joka tippui onneksi vain nurmikolle.

   Matalempia puita ja pensaita olen jokusen hankkinut lisää ja ajattelin hankkia joitain vielä tänä kesänäkin.

   Poista
 3. Upea jasmike. Meillä se tulee aina täyteen kirvoja ja ei jaksa siksi kukkia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Harmi, noiden kukinta on todella upeaa, kun koko pensaat ovat täynnä kukkia. Kukinnan jälkeen maa on valkoisenaan terälehdistä. Täällä ei ole kirvoja näkynyt, paitsi yhden pensaan (olisikohan terttuselja, unohtui näyttävästi listalta) kimpussa. Oletko yrittänyt häätää kirvoja?

   Poista
 4. Hienoa kun teillä on runsaasti puita ja pensaita. Ne luovat hyvän perustan kauniille pihalle. Mukavaa äänestyspäivää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä, ja lisää olisi tarkoitus hankkia. Olen mielessäni pohtinut ideaa, että pihan rajoja voisi joistain paikoista tylsien pensasaitojen sijasta rajata kerroksittain nousevalla pensas/puu istutuksella.

   Poista
 5. Varmaan jännää, kun saa bongailla mitä kaikkea maasta putkahtelee :) Jasmike on ihana, jospa tänä keväänä saisin hankittua sellaisen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, niin oli. Viime keväänä idänsinililjat ilahduttivat kovasti. Ei ollut minulla niistä mitään aavistusta etukäteen. Suosittelen lämpimästi jasmikkeen hankkimista. Minun pihajasmikeet (jos ne sellaisia nyt ovat) lisäksi tuoksuvat ihanasti kukkiessaan.

   Poista
 6. Todella kaunis jasmike! Teillä on jo monia kauniita kasveja. Mukavaa alkanutta viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Niitä kasvejahan on siis nykyään jo huomattavasti paljon enemmän, kun viime kesällä innostuin hankkimaan uusia. Mutta palataan niihin vielä myöhemmin. Mukavaa alkanutta viikkoa.

   Poista
 7. Hienoja pensaita puita ja kukkia on sinulla jo valmiina. Meillä on 8 jasmiketta mökillä. Ostimme syksyllä kolme uutta. Jasmikkeen voi jakaa ja siitä saa monta uutta jos haluaa. Minä en olisi heittänyt vuorenkilpiä kompostiin .Sitä voi laittaa tontin reunoille ja vaikka mihin missä mikään muu ei kasva. Se ei tarvitse olla edes penkki. Mutta tällaista .Hyvää päivän jatkoa sinne .

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Noin isoja ja vanhoja kuin nuo meidän ovat jasmikkeet ovat, niin niitä ei oikein olisi saannut jaettua. Mutta olivat onneksi lähteneet leviämään itsestään, niin sain uusia alkuja.

   Enhän minä kaikkea vuorenkilpeä pois heittänytkään. Siirtelin sitä ensin monta kottikärryllistä parempiin paikkoihin, mutta ne tontin reunat ym. loppuivat kesken. Sitä tosiaan kasvoi paljon. Hyvää päivän jatkoa.

   Poista