torstai 11. tammikuuta 2018

Tomaatin taimikasvatus ja turvepelletit

Kohta alkaa olemaa tomaatin kylvö ajankohtaista, mutta kuukauden pari yritän vielä malttaa mieleni. Sitä odotellessa tässä hiukan pohdintaa viimevuodesta.

Olen aina kylvänyt tomaatin siemenet valmiisiin turvepelletteihin. Sellaisiin missä on harso päällä, joten pelletti ei kaipaa ruukkua. Viime vuona törmäsin kuitenkin mielenkiintoiseen asiaan, mitä en aikaisempina vuosina ollut huomannut. Kylvin osaan pelleteistä 2 siementä, jos kyseessä oli vähän vanhempia siemeniä. Joissain nämä molemmat kuitenkin itivät. En tietenkään raaskinut heittää heikompaa taimea pois vaikka olisi pitänyt, joten revin turvepelletin koulintavaiheessa kahteen osaan ja istutin molemmat tomaatit omiin ruukkuihinsa.

Osa taimista kasvoi nopeaa vauhtia ja muuttuivat tukeviksi, osa taimista taas jäi kituuttamaan eikä kasvua juurikaan tapahtunut. Kuvasta näkee eron selkeästi.

tomaatti taimi
Samaan aikaan kylvetyt tomaatin taimet. Kuva toukokuulta 2017

Keksin vahingossa mistä ero johtui, kun vaihdoin tomaatteja toukokuussa taas isompiin ruukkuihin ja rikoin vahingossa heikosti kasvavan tomaatin juuripaakun. Yllätyin kun eihän mullassa ollut juurikaan juuria. Ainoastaan varresta oli alkanut kasvamaan vähän uusia juuria, mutta alkuperäiset turvepelletin juuret eivät ole päässeet harsosta läpi!

Koskaan aikaisemmin en ole tähän ongelmaan törmännyt. Samoja turvepellettejä olen aikaisemminkin käyttänyt. Onko niissä viimevuonna ollut jokin valmistuksellinen ero, vai mikähän tämän ongelman ilmaantumisen selittää?

Heikosti kasvaneet tomaatitkin pääsivät hyvään kasvuvauhtiin, kun revin kaikilta harson turvepelletin ympäriltä pois ja istutin uudelleen. Vähän tuli katkottua juuria samalla, mutta se ei ilmeisesti haitannut. Myös hitaammin kasvamaan alkavat tomaatit ehtivät tuottamaan satoa. Suurempaa vahinkoa ei siis kerennyt tapahtumaan, mutta taidan silti lopettaa turvepellettien käytön varmuuden vuoksi.

6 kommenttia:

 1. Hei, tulin vastavierailulle blogiisi :)
  Tammikuussa alkaa kylvöhuuma vallata kaikkia ihania taimikuvia katsellessa, että on vaikea pitää vielä multa- ja siemenpussit kiinni.
  Hurja ero taimien koossa! Itse en ole turvepellettejä vielä kokeillutkaan, mutta tomaatit kuuluvat jokavuotiseen kylvösuunnitelmaani.
  Hyvää viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tervetuloa! Niinhän se menee, eikä siemenpussit ole omalla kohdalla täysin kiinni pysyneet. Eilen tuli laitettua aikaisempien lisäksi vielä keijunmekot itämään. Nyt yritän taas malttaa mieleni.

   Mukavaa kuluvaa viikonloppua

   Poista
 2. Minäkin ostin viime keväänä kokeilumielessä pienen rasian turvenappeja, joihin kylvin tomaatin siemeniä. Tomaatit lähtivät kyllä hyvin kasvuun. Tosin myös taimimultaan istutetut saman lajikkeen tomaatit itivät aivan yhtä hyvin. Taimissa ei ollut mitään huomattavaa kokoeroa kasvusäkkeihin siirrettäessä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minullakin ne on aikaisempina vuosina toimineet todella hyvin. En osaa sanoa miksi viime vuonna yllättäin ilmeni ongelmia. Omituista kuitenkin.

   Poista
 3. Mielenkiintoinen havainto. En ole aiemmin onnistunut turvepellettien kanssa, jostain syystä tuppaavan kuivumaan minulla nopeammin kuin multaan tehdyt kylvökset. Harsojen kanssa olen taistellut esim. pelakuiden pistokkaita istuttaessa. Niiden kai teoriassa kuuluisi hajota, mutta olen löytänyt harsoja kompostista vielä vuodenkin päästä. Nykyään yritän repiä harsot aina pois, jos sellaisiin törmään.
  Blogissani on sinulle haaste, toivottavasti mieluisa! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen kastellut turvepelletit aina ennen kylvöä todella märiksi. Lisäksi pidin niitä minikasvihuoneissa, joten kuivuuden kanssa ei ole ollut ongelmaa. Harsojen löytymiseen vielä vuosien jälkeenkin kasvimaalta olen törmännyt. Kompostin sain vasta reilu vuosi sitten, ja koska viimevuonna revin lopulta kaikki harsot pois, ei niiden hajoamisesta kompostissa ole kokemusta. Mutta taas yksi syy, miksi en taida noita turvepellettejä enää käyttää.

   Kiitos haasteesta. Enköhän minä siitä selviä :)

   Poista