maanantai 22. heinäkuuta 2019

Vihannesyökkönen - tuholainen kasvihuoneessa

Kasvihuoneessa pitäisi olla tarkkana kaikien tuhojen varalta, että kerkeää reagoimaan ajoissa. Olen vähän lipsunut tästä ja huomasinkin eilen että reikäisiä lehtiä oli yhtäkkiä paljon. Tuholaiselle oli maistunut etenkin basilkan "Large Leaved" ohuehkot lehdet ja erään huonosti kasvavan tomaatin myöskin melko ohuehkot lehdet. Myös paprikan lehtiä oli maisteltu. Toukan kakkakönttejä löytyi sieltä täältä. Viimeinen pisara oli kuitenkin, että myös tomaattien raakileita oli syöty! Sellaisesta löysinkin tuhojen aiheuttajan.

Vihannesyökkösen toukka ja sen tekemää tuhoa tomaatin raakileelle

Vihannesyökköset ovat yöperhosia. Ne lentävät ja munivat vain hämärässä tai yöllä, joten niiden ilmaantuminen kasvihuoneisiin saattaa olla vaikea havaita. Aikuiset ovat 1,5 cm:n mittaisia perhosia. Niiden etusiivet ovat punertavanruskeat, parin sentin pituiset ja niissä on valkeat aaltoviirut, jotka muodostavat W-kirjaimen siipien kärkeen. Siivissä on myös muutama kellertävä laikku.

Vihannesyökkösten munat ovat lehtien alapinnoilla 60-300 munan ryhmissä. Munista kuoriutuvilla toukilla on vaaleanruskea pää. Ne ovat alussa vain noin 2-3 mm pitkiä, mutta kasvavat reilussa kuukaudessa 3-5 cm:n mittaisiksi. Väriltään toukat ovat vihreitä, kellertävänruskeita tai ruskeita, ja niiden kyljissä on keltainen juova. Toukissa on pieniä vaaleita ja tummia pisteitä, tummia pisteitä kuitenkin harvemmassa kuin vaaleita. Vihannesyökkösen koteloita ympäröi maasta ja roskista tehty, muutaman senttimetrin mittainen kotelokoppa.

Lähde: Biotus

Biotuksen tuntomerkkien lisäksi toukkien tunnistaminen kannattaa aloittaa jalkaparien laskemisesta. 8 jalkaparia, kuten tällä, tarkoittaa perhoista. Jalkaparit jakautuvat seuraavanlaisesti: 1 takana, 4  mahan alla ja 3 edessä. Aikaisemmasta kuvasta ei näitä jalkapareja näy kovin selvästi, mutta otin tunnistusta varten monia kuvia eri suunnista.

Tässä vaiheessa kun vihannesyökköset ovat jo toukka-asteella, paras torjuntakeino taitanee olla toukkien kerääminen pois, ainakin näin pienessä kasvihuoneessa. Toki torjuntaiaineitakin löytyy, mutta olen mieluummin käyttämättä sellaisia. Onneksi en nähnyt niitä kuin tuon yhden. Täytyy kuitenkin tarkistaa ettei muitakin löydy. Toukat koteloituvat ja myös talvehtivat 2-3 cm syvyydessä maassa, joten pintamullan vaihto auttaa myös torjunnassa, jollei kaikkia toukkia pysty keräämään pois. Muutoin näistä saattaa tulla jokavuotinen riesa.

Muutoin kasvihuoneessa on mennyt hyvin. Perinteisesti on ihan liian täyttä. Ensimmäiset tomaatit alkavat olemaan valmiita ja kurkkuja olemme jo päässeet syömään.

15 kommenttia:

 1. Melkoinen tuholainen, toivottavasti saat kaikki toukat pois.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, ikävä kaveri. En löytänyt muita kuin tuin yhden toukan, joten toivotaan ettei myöhemminkään ilmesty muita.

   Poista
 2. Voi ei! Olipa ikävä löytö, tuollainen reikäinen tomaatti - kun niitä on niin kauan odotellut vesi kielellä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi reikäisiä tomaatteja ei ollut kuin yhdessä kasvissa muutamia. Tuhot jäivät vähäisiksi, jos noita toukkia ei piilottele kasvihuoneessa lisää.

   Poista
 3. Toivottavasti oli vain yksittäinen kasvihuoneeseen eksynyt ötökkä. Pitääkin olla tarkkana, sillä huolella kasvatettu sato olisi ikävä menettää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samaa toivon. Siltä tämä nyt näyttää ja pidän peukkuja ettei lisää toukkia ilmesty.

   Poista
 4. Onneksi löysit tuholaisen ajoissa.
  Minulla on kasvihuoneessa vain tomaattia. Satoa on saatu, mutta tomaatteja kiusaa joku kasvitauti.
  Osaisitko sinä kertoa mikä?
  http://Mummon-kirja.blogspot.com

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. https://mummon-kirja.blogspot.com/2019/07/apua-mika-tauti.html

   Poista
  2. Kävin lukemassa ja kommentoimassa. En usko että kyse on taudista, vaan pikemminkin jotain häikkää ravinteiden tasapainon kanssa. Sinulla on ongelmista huolimatta, tomaattisato hyvännäköistä.

   Poista
 5. Tuota toukkoo ol miullekin kasvihuoneessa muutama, eivät tomateissa ollu. Reijittivät palakuun lehtii ja siitä älysin. Onneks olivat vuan yhessä, kun miulla on siellä pienimmät kasvamassa. Oiskohan tuo sama ötökkä ollu viimekesänä kun rupes siperiankärhön lehtiä syömään!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näitä melko samannäköisiä toukkia on monia. Viime kesänä gammayökkönen taisi tehdä eniten tuhoa, joten voisin veikata myös sitä mahdolliseksi syylliseksi.

   Poista
 6. Nämä on niitä puutarhan hoidon varjopuolia. Toivottavasti kaikki kuitenkin kääntyy parhain päin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En ole havainnut enää lisä tuhoja, joten eiköhän tällä kertaa ollut kyse vain yhdestä kasvihuoneeseen löytäneestä toukasta. Onneksi.

   Poista
 7. Mikä tuon 'vihannesyökkösen´ tieteellinen nimi on? Sen nimistä yökköstä kun ei ole olemassakaan. On kyllä rantatarhayökkönen Lacanobia oleracea. Myös tuo Biotuksen vanhalla sivulla oleva tieto on virheellinen. Tuota sivua ei löydy enää valikoista (ovat siten korjanneet virheensä), mutta se on jäänyt kummittelemaan linkkinä.
  Jos vihannesyökkösen niminen perhonen olisi olemassa, se löytyisi esim. Suomen perhoset -sivustolta. Myös ötökkätietokannassa pitäisi olla noin yleinen ja haitallinen laji. Ei löydy kummastakaan.
  Joissain lähteissä on myös gammayökkösen toukkia nimetty vihannesyökköseksi.

  https://www.suomen-perhoset.fi/rantatarhayokkonen/
  https://www.otokkatieto.fi/species?id=552

  VastaaPoista
 8. Tässä vierähti pitkä tovi muiden kiireiden parissa. Vihannesyökkönen näyttää olevan juurikin sama kuin rantatarhayökkönen. Myöskin Biotus on päivitänyt tässä välissä tämän tiedon sivuilleen.

  VastaaPoista