maanantai 25. maaliskuuta 2019

Keväänmerkkejä

Sunnuntai oli oikein poikkeuksellisen keväinen päivä. Aurinko paistoi lämpöisesti vaikka tuuli olikin paikoin karu. Lämpöisen kelin johdosta pääsinkin ihailemaan monia kevään merkkejä:

 • Piippoja on tullut näkyviin jo useita saunan edustan perennapenkistä (muualla pihalla on edelleen kovin lumista)
Kuva parin päivän takaa, nyt piippoja näkyy jo enemmän. Osa
tainanee olla jo tuppaanin piippoja

 • Lumikellossa on jo nuppu!
Mukava nähdä että viimekevään ainoa lumikello on
edelleen voimissaan, näyttäisi jopa vähän lähteneen
 leviämään

 • Siilikin oli jo lopettanut talvihorroksen etuajassa
Siili oli horroksen jäljiltä tai ehkä nälän takia niin heikkona, ettei pelännyt meitä ollenkaan. Koska lumiselta pihalta ei varmaankaan siilin ruokaa juurikaan löydy, ajattelin auttaa toista kissanruokatarjoululla. Siili ei hätkähtänyt edes vaikka laitoin kupin suoraan sen nenän eteen. Nenästä kylläkin näki heti, että ruoantuoksu herätti huomion. Ei mennyt montaa hetkeä kun siili olikin jo kissanruoan kimpussa. Normaalistihan nämä heräilevät vasta vapun tienoilla. Pitää varmaankin pitää huolta ruokatarjoilusta sinne asti.

 • Kärpäsiä pörräsi ulkona
 • Töyhtöhyyppä lenteli lumisten peltojen yllä
 • Moottoritienvarsien meluvalleilla näkyi jo leskenlehtiä kukassa!
 • Metsästä löytyi jo aktiivisia metsämuurahaisia

Tuntui siis varsin keväiseltä. Lumikenkäilyretkikin muuttui lähes hikiliikunnaksi, kun lämpö oli sulattanut lumen jo melkoisen upottavaksi. Tällaiset kelit jos jatkuu, ei mene aikaakaan, että pääsee jo puutarhahommiin. Ajattelin vähän jouduttaa kasvimaan sulamista ripottelemalla tuhkaa lumen päälle. 

Omenapuiden leikkauskin olisi vielä kesken, kun en isompaa oksaa jaksaisi käsisahalla sahata. Pitäsi saada E apuun moottorisahan kanssa, ja moottorisahallakin tuntunee olevan huonompi kausi menossa. Ehkä kohta hankitaan uusi.

Pidän taas omaa kevätseurantaa, jossa myös vertailun vuoksi edelliset vuoden mukana. Listaa pääsee seuraamaan Kevätseuranta -sivullani (Linkki myös sivun oikeassa laidassa).

33 kommenttia:

 1. Ensimmäinen töyhtöhyyppä, se on varma kevään merkki. Täällä on vielä pellot niin pahasti lumien peitossa että töyhtöhyyppiä saa odottaa hetken.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin on täälläkin. Toivotaan että jostain kuitenkin saa jo ruokaa, lumien sulamista odotellessa.

   Poista
 2. Ihana lumikello! Justiin katselin ikkunasta peippoa ja punarintaa, jotka tulivat lintulaudan antimia tutkimaan.
  Ihanaa, että autat nälkäistä siiliä ♥ Sen kevät alkaa hyvin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Peippoja ja punarintoja ei ole vielä näkynyt, vaikka välillä niitä jopa talvehtii täällä joitain yksittäisiä. Eilen siili lähinnä vain nökötti paikallaan, mutta tänään jo liikuskeli vähäisen. Ei ollut vieläkään syönnyt kaikkea, mutta pitänee laittaa tuoretta ruokaa tilalle.

   Poista
 3. Vastaukset
  1. On se ihana, tänään oli jo aktiivisemmalla päällä :)

   Poista
 4. Kivoja kevään merkkejä. Suloinen siili! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt alkaa olemaan ne hetket kun melkein päivittäin tulee jotain uutta. Äsken kävin bongaamassa jo paljon pidemmälle kerenneen tulppaanin, sitä ei ehkä voi enää piipoksi edes kutsua.

   Poista
 5. Onpa piippoja <3 Upeat kevään merkit siellä. Etenkin tuo siili. Ne ovat valitettavasti käyneet harvinaisiksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin olen ymmärtänyt. Täältäkin naapurustosta ne olivat kuulemma jokusen vuoden poissa, mutta viime vuonna huomattiin jopa 2kpl. Toivottavasti viihtyvät pidempäänkin :)

   Poista
 6. Voi siili pieni, onneksi löysi ruokkivan käden. :) Ihania kevään merkkejä paljastuu nyt koko ajan lisää!

  VastaaPoista
 7. Suloinen siili. Meilläpäin ei ole koskaan siilejä näkynyt, vaikka kaikenlaisia muita metsän eläimiä kyllä näkyy. Hyvä, että siili sai tukevan startin kevääseen kissanruualla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meille nämä ilmestyivät jostain viime vuonna. Kivoja touhottajia ovat kyllä. Normaalisti väistävät ihmisiä, mutta tämä tapaus ei pelännyt yhtään. Eilen vein lisää ruokaa juuri kun siili oli ruokakupilla, niin ei se väistänyt senttiäkään :)

   Poista
  2. Ihana siili. <3 Meidän pihalla ei ole näkynyt kuin jäniksen jäljet ja tuhotut pikkusyreenipensaat. Siili olisi enemmän kuin toivottu vieras. Voisi popsia etanat ja niiden munat pihamaalta.=)

   Poista
 8. Siilit on käyneet vähiin. Olette onnekkaita jos saatte sen viihtymään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nämä ilmestyivät jostain vuosi sitten, joten ovat todennäköisesti jo kotiutuneet alueelle. Tuolla saunan alla taitavat majailla.

   Poista
 9. Siilihän on herännyt aikaisin! Onkohan talvipesän tullut tulva tai muuten lumet sulaneet siitä normaalia aikaisemmin? Onneksi osasi kissatalouden pihaan eksyä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan turhan aikaisin. Lunta täällä on ihan liiaksi, joten siitä ei ole kyse. Vähän epäilen että talvipesä saattaa olla saunan alla, siellä on kasoittain kaikkea roinaa (lautoja, purua ym), jos näin on niin märkää tai lunta ei ole siellä alunperinkään. Saunan alla se tällähetkellä ainakin majailee, kun on ainoita paikkoja missä ei ole lunta.

   Poista
 10. Siälähän o kevään merkkiä jo vaikka kuinka palio. Siiliki. Jospa siilin heräämine ennustaa lämpööstä kevättä. Täälei oo valitettavasti siiliä näkyny.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vähän hassuja nämä kevään merkit kun kaikkialla vielä montakymmentä senttiä lunta. Hyvä vaan ettei sielä siilejä vielä näy, liian aikaista niille. Se toki on ikävempää, jos tarkoitit, ettei niitä ole siellä laisinkaan.

   Poista
  2. Tarkootin, ei näy ollenkaa, ainakaa meillä.

   Poista
 11. Ihanaa, että teillä on siellä siili puutarhassanne! Olen sellaista toivonut omalle pihallenikin ja ihmetellyt, missä ne oikein luuraavat.
  Kävimme puolisoni kanssa tänään Myllykoskella ja ensimmäinen kevään merkki näkyi siellä jo: koskikara oli muuttanut jo pohjoisempaan. Kotia tullessa näimme kurkia pellolla ja eilen joutsenia lensi kotimme ylitse. Kevät tulee, totta tosiaan...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Harmi koskikarojen suhteen, en ennättänyt niitä bongaamaan tämän talven aikana. Meillekin siilit paluumuuttivat jostain viime vuonna useamman vuoden tauon jälkeen. Ehkä sinnekin ilmestyvät joskus :)

   Poista
 12. Voi siili sentään <3 Taitaa lähes jokainen kommentti koskea tätä suloista vierasta :) Minä olen kerran löytänyt siilin makuuhuoneestani. Tai no, mummukoira sen löysi ja nosti melkoisen äläkän, sydän pamppaillen luulin jo, että murtovarasko siellä istuu kamarin nurkassa :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kovasti tuntuu lukijoita kiinnostavan ja ihastuttavan :) Vai että makuuhuoneessa, siinä taitaa paksut hanskat olla tarpeen, että saa vieraan turvallisesti takaisin ulos :D

   Poista
 13. Vastaukset
  1. Toivotaan että joskus jostain sinnekin ilmestyvät :) Tämä kaveri on varsin kesyä sorttia, ainakin näin heti keväästä. Jos on ruokakupilla (tai tämän kohdalla ruokakupissa!), ei suostu väistämään senttiäkin, joten uuden ruoan laittaminen vuo olla yllättävän hankalaa. Suloinen kaveri. Eiköhän se kesän tullen rupea taas karttamaan ihmisiä.

   Poista
 14. Ihania ensimmäisiä piippoja jo siellä! Ja onpa suloinen siili, onneksi sai talvihorroksen jälkeen ruokaa.
  Nyt on paljon kevään merkkejä ilmassa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eiköhän keväänmerkit vain lisäänny, nyt kun näyttää, että yöpakkasetkin väistyvät, ainakin joksikin aikaa. Siili käy päivittäin syömässä :)

   Poista
 15. Kivoja ois siilit pihassa. Meillä ei vielä lumikelloja oo näkyvissä. Lunta on paljon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lunta on täälläkin paljon, olen yrittänyt istuttaa kevät kukkia kuitenkin niihin paikkoihin, joista lumi sulaa aikaisin.

   Poista
 16. Ihania kevään merkkejä ja suloinen siili! Aurinkoista viikonloppua!

  VastaaPoista