tiistai 10. syyskuuta 2019

Karpaattienkellomysteeri ratkesi

Kirjoitttelin aikaisemmin tänä vuonna ja viime vuonna karpaattienkellomysteeristä. Eli siis taimesta, jonka olin kasvattanut ostamistani karpaattienkellon siemenistä. Taimi ei kuitenkaan näyttänyt yhtään karpaattienkellolta. Tässä vanhat kirjoitukset:

Asia ratkesi jo kesäkuussa, kasvin alkaessa kukkimaan tunnistin sen oitin maariankelloksi. Niitä kasvaa minulla muuallakin, mutta jostain syystä taimi näytti sen verran erilaiselta, etten tunnistanut sitä ennen kukintaa.

Yritin myös kylvää samoja siemeniä uudelleen keväällä, että näkisin kasvaako kaikista maariankelloja, vai oliko tämä vain yksittäinen väärä siemen joukossa. Olen merkinnyt itselleni, että siemenet olisivat itäneet, mutta taimea/taimia en muista. Ehkä olen tehnyt merkinnöissä virheen tai sitten taimi kuoli pienenä, ja unohdin merkitä sen. Yhtä kaikki uusi yritys taas ensi keväänä.

Maariankello kukassa 25.6.2019. Pahoittelen hiukan epätarkkaa kuvaa.


Maariankello, Campanula medium

Maariankello on kaksivuotinen kellokasvi, joka kukkii vasta toisena vuotena. Sen pitäisi kylväytyä itsestään helposti ja muodostaa näin pysyvä kasvusto. Minulla nämä jostain syystä kylväytyvät kuitenkin melko huonosti, yleensä vuosittain kasvaa/kukkii vain 1 taimi.  Pitäneekin yrittää siirtää kasvupaikkaa, voi olla että maariankellolle ei sormustinkukkien ja perennojen välissä ole enää tarpeeksi tilaa. 

Korkeus: 40-80 cm
Väri: Violetti, valkoinen tai vaaleanpunainen
Kukinta: kesä-elokuu
Kasvupaikka: aurinkoinen tai puolivarjoinen
Talvenkestävyys: melko kestävä
Kasvualusta: tuore, ravinteikas ja runsasmultainen, ilmeisesti pärjää myös kuivahkossa maassa

Tässä toisessa paikkaa kasvava valkoinen maariankello. Kuva: 6.7.2019

Huomasin, että varsien leikkaus kukinnan jälkeen saattaa aiheuttaa uuden paljon pienemmän kukinnan syksyllä. Leikkauksen idea oli kylläkin testata elävätkö nämä pidempään kuin 2 vuotta, jos ei anna tehdä siemeniä (sama toimii ainakin salkoruusulla).


Mukavaa alkanutta viikkoa!

EDIT: lisätty toinen kuva

26 kommenttia:

 1. Ihana maariankello! Se on niin kaunis. Hankin tänä kesänä sen siemeniä ja niitä on nyt purkeissa kasvussa, en uskalla vaan kukkapenkkiin viskellä, kun sinne ne katoavat. Pikkuisilla sirkkalehtitaimilla on vähän huonot olot, jos penkissä talloo ja vetää rikkaruohoja pois. Meinaan kaivaa purkit maahan ja istuttaa sitten ensi kesänä, jos olisivat vähän isompia sitten.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, tuo ruukuissa maahan istuttaminen on hyvä idea. Pitääkin itsekin harkita siemenkylvöjä noin. Kävin hakemassa itsellekin lisää siemeniä, niin voi reilusti laittaa.

   Poista
 2. Tosi kaunis maariankello! Minä kylvin sitä viime vuonna ja tänä kesänä sain nauttia kukinnasta, tosin valkoisesta. Kauniita syyspäiviä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On kyllä. Minulla kasvoi toisessa paikkaa 1 valkoinen maariankello. Pitäneekin lisätä siitä kuva. Taidan tykätä siitä jopa enemmän. Kauniita syyspäiviä!

   Poista
 3. Maariankello osaa olla oikukas, mutta kaunis se on.
  Minä kylvin sitä tänä vuonna. Toivottavasti kukkii ensi kesänä.
  Mukavaa syksyn jatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pidän peukkuja, että kukkii. Mukavaa syksyn jatkoa!

   Poista
 4. Taisin ottaa silloin kantaakin hidasta kasvua postaukseen. Minulla itselläni on karpaattienkelloa mutta maariankelloa en ole koskaan kasvattanut. Anoppi on joskus ja kaunis on kasvi ja isot kukat. Hyvä että asia sai ratkaisun.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä kaikki vastanneet olivat oikeassa, ettei ollut karpaattienkello. Taimi jopa paljon rotevampi kuin mitä olen maariankellon taimienkin nähnyt olevan. Nämä ovat kyllä todella kauniita ja kukkivat todella runsaasti. Tämä "mysteerikasvikin" vaikka kasvupaikka on kuiva.

   Poista
 5. Hyvä, että ratkesi mysteeri. Ja vielä näin päin, ettei ollut inhottava rikkaruoho vaan mahdottoman nätti koristekasvi :) Mukavaa viikon jatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mukava yllätys tosiaan, vielä kun siemenistä saisi kasvamaan siemenpussin mukaisen karpaattienkellon, niin kaksinkerroin mukavaa. Mukavaa viikonjatkoa!

   Poista
 6. Ihan hauska yllätys ja vaihtoehto karpaattienkellolle!
  Minulla maariankello ei talvehtinut. Kylvin keväällä uudet siemenet ja muutama viikko sitten istutin penkkiin kaksi isoksi kasvanutta taimea. Saapa nähdä, selviävätkö tulevan talven yli.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Uskoisin, että selviää. Minulla ei ole ollut talvehtimisen kanssa koskaan ongelmia. Se miksi Maariankelloja kasvaa minulla vain yksittäisiä, taitaa tosiaan johtua siitä että tiiviissä kasvustossa siemenillä ei ole tilaa kasvaa. Esim äitini puutarhasta (josta käyn tarvittaessa hakemassa siemeniä), maarian kellot ovat kylväytyneet ja kasvaneet vuosia omillaan. Kasvupaikallakaan ei ole tuntunut olevan talvehtimisen kannalta väliä. Tuo valkoinen kasvaa vähän kosteammassa savisemmassa maassa ja tämä violetti yllätys taas kuivassa, mihin vielä tippuu talvella lumet päälle.

   Poista
 7. Viime kesänä kylvin suoraan avomaalle siemeniä, enkä edes muistanut moisia, kun tänä kesänä muutama alkoi kasvaa ja kauniit maariankellot siitä aukesivat. Otin niistä nyt siemeniä talteen sekä varistelin suoraan avomaalle... katsotaan nyt tuleeko jatkossa tulosta:) Mutta kauniita ovat, ehdottomasti saisi kasvuoikeuden minun puutarhassani.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kauniita ovat kyllä. Toivotaan että jäävät viihtymään pysyvästi puutarhassasi :)

   Poista
 8. Minä saatan hoivata huolella jotain rikkaruohoa tai kitkeä perennat pois. Joskus ei vain tunnista, vaikka samaa kasvia olisi tuijotellut vaikka kuinka monta kertaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä noita lipsahduksia välillä käy kaikille, kun oikein innokkaasti lähtee kitkemään. Osa taimista on helppo tunnistaa ja osa tuntuu näyttävät joka kerta erilaiselta.

   Poista
 9. Onpa valloittava maariankello. Tuollaisen kaunottaren ottaisin kyllä itsekin 🤩 Mukavaa viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä, pitää itsekin kylvää näitä lisää. Mukavaa viikkoa!

   Poista
 10. Beautiful flowers.
  Greetings from Portugal
  Maria

  VastaaPoista
 11. Mukava yllätys. Ja kiva kun asia ei jäänyt mieltä vaivaamaan. Mukavaa syyskuun jatkoa sinulle.

  VastaaPoista
 12. Kaunis on tuo maariankello. Monesti oon meinannu sitä hankkii kukkapenkkiini. Jostain siemenkirjeestä otin siemeniäkin. Kylyvämpä ne nyt syyskylyvönä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin on. Kannattaa ilman muuta tehdä niin :) Minäkin laitan lisää siemeniä itämään.

   Poista
 13. Upea Maariankello, varsinkin valkoinen versio alkoi kiinnostaa. Mukavia syyspäiviä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on minunkin suosikki. Toki vaaleanpunainen on myös upea, mutta en ole onnistunut saamaan niitä. Toivottavasta niitäkin vielä ilmaantuu, nyt kun hain lisää siemeniä.

   Poista