torstai 10. tammikuuta 2019

Viime kesän karpaattienkellomysteeri

Puutarha on paksun lumen peitossa joten pieni paluu kesään on paikallaan.

Kirjoittelin viime toukokuussa siemenistä kasvattamiin taimiini liittyvästä karpaattienkellomysteeristä. Olettu karpaattienkello "Blaun" -taimi kun ei muistuta juuri ollenkaan karpaattienkelloa. Kasvi on todella paljon rotevampi kuin muut karpaattienkelloni. Vanha juttu löytyy täältä: Hidasta kasvua?

Tämä mysteeri ei ratkennut vielä viime kesänä, kasvi ei kerennyt kukkimaan. Olen kuitenkin tullut siihen tulokseen, että jokin kellokukka se on. Minulla ei ole aikaisempaa kokemusta eri karpaattienkellolajikkeista, niin en osaa sanoa voisiko niillä olla näin isoja eroja. Se "perus" karpaattienkello on ainakin kovin erilainen tähän reheväkasvuiseen kasviin verrattuna.

Karpaattienkello "Blaun" siemenistä kasvoi kesän aikana tällainen kasvi. Valitettavasti vain yksi siemen iti, niin en voi verrata muihin. Vasemmalla näkyy laventelia (joka talvehti ensimmäisen talven ulkona, toivotaan että talvehtii myös tämän talven) ja oikealla purppurapikkusydäntä.

Kasvia kuvatessa kerkesin jo pelästymään, että kyseessä on joku helposti juurista leviävä kellokukka, koska löysin parinkymmenen sentin päästä pari pienempää taimea. Taimien lehtien tarkemman tutkailun tuloksena tulin kuitenkin siihen tulokseen, ettei välttämättä ole samaa kasvia. Lehtien reunat eivät ole aivan yhtä aaltoilevat. Tosin jos eivät ole samaa kasvia, niin sitten en tiedä mitä ovat.

Vieressä kasvaa myös valkoista kurjenkelloa, mutta en tiedä miltä kurjenkellon taimien lehdet näyttävät. "Aikuisen" kasvin lehdet ovat huomattavasti kapeammat/heinämäisemmät.

Tämänkin kasvin kohdalla joudun ilmeisesti odottamaan ensi kesää, mikä tästä kehittyy. Onko samaa kasvia kuin yllä oleva vai onko kyseessä jonkin muun kasvin siementaimi.


Keväällä laitan "Blaun" siemeniä vielä uudestaan kasvamaan. Jännä nähdä itävätkö loputkin siemenet samanlaisina taimina.

Samaten jos tuo viime kevään kasvi selviää ensimmäisestä talvestaan, sen pitäisi kukkia ensi kesänä. Toivottavasti silloin saadaan ratkaisu tähän mysteeriin.


12 kommenttia:

 1. Ikävä kyllä en pysty sanomaan, onko tuo karpaattienkello. Jotenkin ylemmän kuvan lehdet tuovat mieleeni jonkin kevätesikon. Mutta en ole asiantuntija, enkä pääse asiaa juuri nyt pihalta tarkastamaan 😀. Kerrothan, kun tiedät, mikä se mysteerikasvi on.
  Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onhan tuo samanlainen lehtiruusuke kuin kevätesikoilla, että sinäänsä ymmärrän mieleen tulemisen. Tosin noin kookasta kevätesikkoa en ole ikinä nähnyt. Tällä lehtiruusukkeella on nyt leveyttä ainakin 25cm. Mielenkiinnolla odottelen ensikesää, niin näkee mikä tuosta tulee. Mukavaa viikonloppua.

   Poista
 2. Kumma juttu! Toivottavasti ens kesä ratkaasoo mysteerin. Ei tua kyllä tosiaankaa normi karpaattienkellolta näytä. Luulis, ettei nii suurta erua leheris olisi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, niin minäkin luulisin. Kaikkeen jännään sitä saattaakin siemenkasvatuksien ansiosta törmätä :)

   Poista
 3. Ei minustakaan näytä karpaattienkellolta, mutta varmaan on joku kellokukka. Noin hyvänkokoisen taimen luulisi talvehtivan ongelmitta, joten toivottavasti nähdään kukkia ensi kesänä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kellokukat taitavat lisäksi olla melko sitkeitä noin muutenkin. Ei muuta kuin odottelua :)

   Poista
 4. Alimmainen on kurjenkellon taimi. Minullakin se satunnaisesti tekee siementaimia ja ne näyttävät juuri tuolta :)
  Ylimmäistä veikkaisin pisamakelloksi. Jos se on pisamakello, niin se leviää aika hurjasti, varmuuden saa sitten kasvin kukkiessa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä, että se varmistui, kurjenkello olikin paras veikkaus. Tuollaiset yksittäiset taimet eivät haittaa mitään, mutta kovasti leviävien perennojen ystävä en ole. Joten Pisamakello ei olisi ollenkaan mieluinen. Minulla kasvaa sitä kyllä (siirsin sen heti alkuunsa hyvin kuivaan paikkaan kasvamaan. Saa siellä levitä, jos selviytyy kuivuudesta). Muistelisin että pisamakellon lehdet ovat teräväkärkiset (ainakin aikuisena), joten elättelen toiveita, ettei olisi ainakaan se.

   Poista
 5. Onpa jännä mysteerikasvi. jännää kuulla mikä kellokukka siita kehyttyy.Hyvää lauantai iltaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pitää vain odottaa kärsivällisesti kesää :) Mukavaa sunnuntaita!

   Poista
 6. Jännittävää, enkä harmillisesti osaa auttaa kasvin määrittelyn kanssa. Toivottavasti sieltä ilmestyy jokin kaunis kukka!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei se mitään. Eiköhän se keväällä selviä. Sitä odotellessa pitääkin vielä tarkistaa siemenpussista latinankielinen nimi, ettei kyseessä ole vain suomennusvirhe. Ei sellainen varmaan yleistä ole, mutta voisi senkin varmistaa :)

   Poista