maanantai 5. elokuuta 2019

Omenapuun pelastamisyritys - tilannepäivitys

Kirjoitin kesäkuun alussa, että löysin omenapuun, jonka juuret myyrät olivat syöneet lähes täysin. Linkki. Päätin yrittää pelastaa puun vaikken kovin optimistinen ollutkaan.

1. Tapa

Laitoin omenapuun juurtumaan ruukkuun viileään autotalliin. Leikkasin puusta myös latvan ja oksia, jotta vedentarve ei olisi niin suuri. Näin jälkiviisaana, latvan leikkaus ei ehkä ollut järkevää, olisi pitänyt karsia vain enenemmän oksia.

Jo parin viikon päästä omenapuu alkoi näyttämään elonmerkkejä.

Kuukauden päästä näytti, että omenapuu selviää. Kosteana pysyneen mullan pintaan oli kasvanut uusia juuria. Peitin ne kevyesti ja nostin puun pois autotallista melko varjoiseen paikkaan.

1,5kk ruukkuun istutuksesta: uusia juuria on jo kivasti.  

Heinäkuun lopulla päätin istuttaa puun isompaan ruukkuun. Tosin kaikki isommat ruukut näyttivät olevan kasvihuoneessa varattuina, joten multasäkki sai kelvata. 


Puu sai lisämultaa ja hyvältä näyttää

En ole vielä osannut päättää, pitäisikö puu vielä istuttaa maahan ennen talvea, vai antaa kasvaa ruukussa/pussissa ja istuttaa vasta keväällä? Mitä mieltä olette?

Isoin ongelma on nyt mihin tämän puun istutan.


2. Tapa

Tein ensimmäistä kertaa ikinä omenapuusta karsimistani oksista oksavartteita vanhaan omenapuuhumme. Lähtötilanne ei ollut hyvä, koska kärsineen omenapuun oksat olivat selvästi kuivuneita. Myöskin lehdet olivat alkaneet avautua (varteoksissa pitäisi olla vasta silmut).


Laitoin vartteiden suojaksi reijälliset muovipussit ehkäisemään kuivumista. Kuva otettu pari päivää varttamisen
jälkeen. 

Vartteet sinnittelivät pitkään, mutta nyt lopputulos vaikuttaisi nyt selvältä. Ainoastaan 1/4:stä onnistui. Loput 3 ovat kuivuneet. Annan niidenkin kuitenkin olla ensi kevääseen, jolloin varmistan ovatko täysin kuolleet. Onneksi yksi vartteista vaikuttaa varsin elinvoimaiselta, siihen on tullut jo kunnon kokoiset lehdet.

Toivotaan, että alkaa tekemään omenaa jokusen vuoden päästä. Pitää myös merkitä oksa jollain, jotta muistan missä eri lajiketta oleva oksa on!

Mukavaa ja aurinkoista alkanutta viikkoa!


21 kommenttia:

 1. Jee, hieno pelastus! Istuttaisin sen itse syksyllä, kun astiassa talvehtiminen ei varmaan ole yhtä hyvä kuin maassa. Ja jos tulee pitkä lämmin syksy, pääsee puu levittämään juurensa maahan. Riippuu ehkä kasvuvyöhykkeestä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Taidat olla oikeassa. Etenkin kun kohtuu etelässä olemme. Pitäisi keksiä vain mihin istutan. Onneksi tuo on hillittykasvuinen, joten ei ole ihan niin iso ongelma kuin normikokoisen omenapuun kanssa.

   Poista
 2. Olipa onnistunut kokeilu! Mukavaa alkanutta viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä, en olisi uskonut, että puu rupeaa noin helposti kasvattamaan uusia juuria, kunhan pääsee suotuisiin oloihin. Mukava oppia uutta.

   Poista
 3. Tässä näkee, että aina kannattaa yrittää. Onnea hyvästä lopputuloksesta.
  Minä laittaisin puun syksyllä maahan, mutta toisaalta ei voi tietää, millainen talvi on edessä :)
  Kaikkea kivaa elokuulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin kannattaa. Pitää yrittää miettiä mihin sen istuttaisin.

   Poista
 4. Minäkin laittaisin puun syksyllä maahan, sillä varsinkin täällä etelässä syksy on pitkä, ja kuten joku aikaisemmin sanoikin, se kerkeäisi juurtumaan kunnolla.
  En ole koskaan varttanut mitään, joten mielenkiinnolla luen kokeilustasi. Aina kannattaa yrittää, onhan se hyvä, jos yksikin oksa varttuu, eikö?:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja ajatus, että voi itse luoda perheomenapuun haluamistaan/saatavilla olevista lajikkeista on kieltämättä kiehtova. Varttaminen on normaalisti ajankohtaista keväällä, ennen silmujen puhkeamista. Paperilla varsin yksinkertaista puuhaa, pitää vain leikata oksat niin, että mahdollisimman pitkä pätkä puun ja varte-oksan kuoresta osuu kohdakkain ja sitoa mahdollisimman tiukkaan kiinni. Varttamista voisi harjoitella muutoinkin. Esim luumupuuhun voisi hakea lisää lajikkeita vaikka naapurista oksan pyytämällä.

   Poista
 5. Minä laittaisin puun maahan syksyllä, ehtii juurtua vielä hyvinkin.

  VastaaPoista
 6. Hienosti onnistunut pelastus! Maahan syksyllä istutusta kannatan minäkin. Varmuuden vuoksi laittaisin vielä paksulti puunlehtiä katteeksi, jotta mahdollisen ankaran talven sattuessa maa ei routaantuisi niin syvältä. Enpä muuten ollut tullut ajatelleeksikaan, että luumupuuhunkin voisi varttaa eri lajikkeita. Pitääpä pyytää eräältä sukulaiselta ensi vuonna muutama oksanpätkä, niin saisi yhden lajikkeen lisää luumutarhaan. Mukavaa viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Hienoa, että sait uuden idean :) Omenapuulle pitäisi tosiaan keksiä sitten sopiva paikka vielä :)

   Poista
 7. Tuo jos mikä on pitkäjänteistä puuhaa! Hienosti onnistuit ja se on ilonaihe puutarhassa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, onnistui tosiaan helpommin kuin mitä ajattelinkaan. Aina kannattaa yrittää vaikka lähtötilanne näyttäisikin huonolta.

   Poista
 8. Onneksi olkoon se pitää kyllä sanoa että sinnikäs olet ja nyt sinut palkittiin. Maahan minä kyllä sen istuttaisin nyt.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, niin täytyy tehdä, olen vain odottanut sateita. Siitäkin huolimatta että radiossa uhattiin "sadekaudella" sateet ovat jääneet hyvin vähäiseksi ja maa on edelleen rutikuivaa. Hiukan siis arveluttaa istutus, mutta pakko kai se on tehdä pian, että ehtii vähän juurtumaan enenn syksyä.

   Poista
  2. Miulla on samanlaisia kokemuksia Samon kanssa. Kaheksatoista vuotta sitten nuoresta taimesta myyrä ol syöny juuret, kalunnu ihan valakiiks. Ves-sankkoon junttasin sen kun huomasin ja typistettiin rankasti oksia. Koko kesä kasteltiin ja puuhan selevis siitä. Ei riittäny tämä koettelemus Samolle. Ensimmäisestä tappauksesta kun kymmenen vuotta kun selevittiin ja jo tihhii silimäsen verkon rungosta otin pois, ol myyrä kalunnu hangen alla kakskymmentä senttisen rungon melekein ympäri. Sillastin sen tutun puutarhurin kanssa. Hiänkään ei ollu tehny sitä aiemmin ja siitäkin puu selevis. Hyvä oppi ol puutarhurille, hänellä on omenatarha nyt ja suattaa tuotakin taituu tarvita! Runsaasti nytkin on herkullisia omenoita kuhan kypsyyt!

   Poista
 9. Tais nyt tuo kommentti tulla vika lokeroon!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eipä tuo haittaa :) Kiva kuulla muidenkin kokemuksia. Kuullostaa että varsin epäonninen puu, mutta hyvä, että kaikesta on selvinnyt.

   Poista
 10. Hyvin onnistui puun pelastus. Syksy on puille hyvää istutusaikaa, kun kosteutta alkaa olla riittävästi ja kastelun tarve vähäisempää. Onnea puullesi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehdinkin sen istuttamaan jo jokunen viikko sitten. Toistaiseksi näyttää hyvältä ja sateitakin lupailee lisää :)

   Poista