maanantai 23. heinäkuuta 2018

Liljat ei voi hyvin

Varjoliljan kukinta alkaa olemaan jo ohi, niin nyt vuorossa on värililjat. Tämän Yellow County värililjan ensimmäiset kukat havaitsin eilen.

Värililja Yellow County
Värililja 'Yellow County'. Taustalla jo kukintansa lopettanutta vaaleanpunaista varjoliljaa.

Courier värililjassa aukeni jo viime viikolla ensimmäinen kukka. Kovin montaa muuta kukkaa ei niistä ei ole tulossa. Nämä hankin toissa keväänä. En ole kovin ihastunut näiden väriin. Ostaessani luulin näiden olevan puhtaanvalkoisia, jossa vähän vihreää, niinkuin kuvissa näyttivät olevan. Melko valkoiselta näyttää tässä ottamassanikin kuvassa, mutta ovat oikeasti sellaisia hailakan keltaisia. Ei ole mitenkään kaunis tai pirteä väri vaan enemmänkin mitään sanomaton. Olen antanut näiden kuitenkin kasvaa siinä mihin istutin, mutta kovin paljoa ei harmita vaikkei kukinta tänä vuonna onnistukaan.

Värililja 'Courier'

Harmi vaan, että sama vaiva on muillakin liljoilla. Aluksi luulin että kyseessä on kuivuus, kun nuput kuivuvat ennen aukeamistaan. En ollut liljakukkoja havainnut, mutta en ollut niitä muistanut etsiäkään. Suurin osa nupuista on joka tapauksessa enemmän tai vähemmän kuivuneita. Samaa on havaittavissa kahdessa eri paikassa eri liljalajikkeiden kohdalla. Tässä kuva kuivuneista nupuista. Lehtiäkin on vähän käyty nakertelemassa, mutta olen syyttänyt siitä etanoita. Ne ovat välillä turhan ahnaita. Viime vuonna söivät upean karpaattienkellopuskan täysin, vain kuivat rangat jäivät pystyyn.

Värililja 'Courier' kuihtuneet nuput

Liljakukkoja


Oikea syyllinen on kuitenkin ikävät liljakukot. Eilen näin sattumalta yhden sellaisen. Muita aikuisia en löytänyt, mutta munia ja ulostetta senkin edestä. Keräsin kaikki munat pois. Otin varuiksi koko liljan lehden, vaikka pelkkä munien liiskaminen olisi varmaan riittänyt. Munien lisäksi lehdiltä löytyi paljon liljakukon ulostetta. Nyt jälkikäteen opin että liljakukon toukat keräävät ulostetta päälleen. Täytynee siis kerätä ulostelehdetkin pois, siltä varalta että joukossa piilottelee toukkia.

Liljakukon ulostetta
Liljakukon ulostetta. Nämäkin kannattaa kerätä pois,
koska toukat keräävät ulostetta päälleen.

Liljakukon munia
Liljakukon munia

Sadetilanne


Lopuksi pientä kiukuttelua säästä. Viime viikonlopulle luvattiin paljon sadetta. Iloitsin että vihdoin saadaan vähän helpotusta kuivuuteen. Vielä mitä, sama kuivuus jatkuu entistä pahempana, viikonlopun kokonaissademäärä jäi vaivaiseen neljään milliin. Kun taas vanhempieni luona (noin 30km linnuntietä) oli samassa ajassa satanut 70mm! Tämä on jo epäreilua. Lisäksi lupailee koko viikon jatkuvaa hellettä. Pientä toivoa sateista on taas loppuviikosta.

Kuivuudesta huolimatta nautitaan helteistä ja ihanista kesäkeleistä. Mukavaa alkanutta viikkoa.

23 kommenttia:

 1. Voi hitsi nuata lilijakukkoja. Mullon joskus ollu varijolilijoos. Keräsin pois muutaman kesän, enkä oo niitä sen koomin nähäny. Tarttis teherä tarkempi syyni. Kuivanehia nuppuja ei ainakaa oo.
  Ei tua vihertävä lilija oo ollenkaa hassumman näkööne, mutta valakoonenhan sei oo. Saretta meilläki kaivattaas.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meilläkään varjoliljoista eivät ole niin välittäneet. Hiukan oli niiden lehtiä syöty, mutta siinä se. Värililjat taas vaikuttaisivat olevan liljakukon herkkua :(

   Poista
 2. Me luovuimme liljoista kukkojen takia, kun ne aina syötiin rangalle. Ovat niin iljettäviä kerättäviä. Pikarililjoja on ja kevättesällä mies pyydystelee punaisia hyönteisiä

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Inhottavaa jos niitä on niin paljon. Minä kokeilen nyt muutamana vuotena kerätä tarkasti pois, jos ei auta, niin sitten saattaa liljat lähteä minultakin.

   Poista
 3. Ikäviä nuo liljakukot, ei niitä kyllä toivoisi kenenkään puutarhaan. Toivottavasti on vain tämän kesän riesa. Minustakin 'Courier' on nätti, mutta harmittaahan se, jos kukka ei ole sitä mitä on luvattu. Tuoreessa muistissa on edelleen kevään pettymys 'Peppermint Stick' -tulppaaneiden väriin ja onhan noita ollut monia muitakin. Meillä satoi alle millin toissayönä ja muuten sää on ollut samaa hellettä kuin koko kesän muutenkin. Nyt vaan tuli lisukkeeksi sellainen oikein mukava, tehokkaasti maata ja kasveja kuivattava tuuli. Jospa sitä sadetta tulisi tännekin sitten joskus. Mukavaa viikkoa! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nämä on varmaankin ihan mielipidekysymyksiä. Minulta löytyy myös 'Peppermint Stick'-tulppaania ja minusta taas se on aivan ihana. Myyntikuvista saa usein kyllä väärän kuvan, kun kuvissa välillä värit vääristyy. Täälläkin ollut hiukan tuulta, mukavasti vilvoittaa muuten helteistä ilmaa, mutta kyllähän se myös kuivattaa.

   Poista
 4. These photos are amazing, I love how beautiful these flowers are, thanks for the share. Hope you had a wonderful weekend. Loved seeing this. Keep up the posts.
  World of Animals

  VastaaPoista
 5. Toivottavasti saat liljakukot pois! Sama kuivuus piinaa täälläkin, sateita odoteltiin ja saatiin maksimissaan 1mm. Huomenna ehkä lisää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi liljoja ei ole niin paljoa, että kerääminen olisi mahdotonta. Jos jäävät jokavuotiseksi riesaksi, niin liljat saavat kyllä lähteä. Toivottavasti siis eivät jää. Loppuviikolle lupailee edelleen sateita, mutta silloinkin sademäärät on pieniä. Ennusteissa parisen milliä. Toivottavasti siellä sataa enemmän :)

   Poista
 6. Liljakukot ovat korean värisiä, mutta katalia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sen takia ne on onneksi kohtalaisen helppo löytää. Ei se niin haittaisi jos vähän lehtiä nakertavat, mutta ikävää kun söivät melkein kaikki nuputkin.

   Poista
 7. Tänä vuonna ei liljakukkoja ole näkynyt. Toivottavasti pääset niistä eroon.

  VastaaPoista
 8. En ole vielä huomannut liljakukkoja meillä tänä vuonna. Täytyykin käydä tarkastamassa tilanne. Ne ovat kyllä ärsyttävä riesa. Minulta meni kerran kaikki pikarililjat kun en huomannut kukkoja ajoissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi, ikävä juttu. Hyvä ettei nyt ole näkynyy. Toivotaan etteivät kovin ehtineet lisääntymään täälläkään, ennenkuin havaitsin ne. Naapurikin tosin valitteli, että hänellä sama juttu. Eli ovat tällä alueella liikkeellä enemmänkin.

   Poista
 9. Olen päässyt liljakukoista melko hyvin eroon, kun olen kerännyt kaikki löytämäni kukot sekä poistanut ulostemöykkyiset lehdet, joiden sisällä toukat kasvavat. Mutta ovat viheliäinen riesa! Kauniita ovat nuo kukintaan päässeet liljasi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä. Täytynee nyt olla vain tarkkana niiden kanssa.

   Poista
 10. Courierin sävy näyttää kuvassa hyvältä, mutta toki harmittaa jos lopputulos on erilainen kuin suunniteltu :/
  Harmillista, että siellä on kuivuus jatkunut. Meillä satoi eilen puoli päivää, vaikka säätiedotus näytti pelkkää auringopaistetta ja 10 % todennäköisyydellä sadetta. Kuurot ovat siis ilmeisesti tosi paikallisia. Toivottavasti sadetta tulee myös teillä!

  VastaaPoista
 11. Jatkuu edelleen juu, viikonlopuksikin luvatut sateet poistuneet ennustuksista. Nyt lupaileekin pari viikkoa hellettä. Sadekuuroja on tainnut olla liikkeellä ympäri Suomea, mutta tätä rannikon reunaa ne tuntuvat välttelevän. Vaikka kuuroja on ollut monia muutaman kilometrinkin sisällä, tähän meille ei ole yksikään osunut. Toivotaan että sadetta jossain kohtaa saataisiin.

  VastaaPoista
 12. Toivottavasti ootta suanu saitta. Liljakukot on riesa. Puuta pitäs koputtoo, meillä ei vielä oo näkyny ja toivottavasti ei näykkään. Harmi se on kauniissa kasvustossa tuhojaan tekemässä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei ole sateita näkynyt tai kuulunut, ei niitä näy enää edes ennusteissa. Kannattaa tosiaan koputtaa puuta, ikäviä ovat, mutta toivottavasti saan ne pois keräämällä munat ja aikuiset pois.

   Poista