perjantai 27. heinäkuuta 2018

Paljon on tapahtunut

Paljon on tapahtunut ja vähän on tullut kirjoitettua. Olen niin pahasti jäljessä ettei tässä oikein tiedä, mistä kannattaisi jatkaa vaikka muutamia lyhyempia postauksia olenkin viimeaikoina tehnyt.

Viinikärhö
Viinikärhö 'Madame Julia Correvon' kukkii kauniisti. Kovin isoksi se ei ole vielä kasvanut, mutta on istutettukin vasta viimekesänä.

Salkoruusu 'The Wachman' on kuivuuden takia jäänyt hyvin lyhyeksi. Arvioisin että korkeutta on
vain 30-40cm. Kukkii kuitenkin hienosti lähes mustilla kukilla.

Tämä kesä on lähtenyt melkoisella kiireellä käyntiin, lomasta huolimatta tuntui ettei ole ollut juurikaan aikaa olla tietokoneella ja nyt lomakin on jo ohi. Kasvihuone ja kasvimaa on vienyt ison osan pihalla oloajasta. Toisena pihasaunan maalaaminen. Ei varsinaisesti liity puutarhaan, mutta tekee se heti pihasta siistimmän näköisen. Taidan vaan olla melko hidas maalaamaan, kun aikaa olen käyttänyt jo useita tunteja, mutta puoliakaan seinistä ei ole vielä maalattu edes kertaalleen. Nyt helteen takia urakka on muutenkin jäänyt tauolle.

Saunan pääty on kohta jo maalattu. Tämä tilanne on kuitenkin ollut jo parisen viikkoa.

Rakennuksessa on saunan ja saunatuvan lisäksi paljon varastotilaa, joten ihan pienestä rakennuksesta ei ole kyse. Se sijaitsee kuitenkin vain puoliksi meidän tontilla, koska rakennus on naapurin kanssa yhteinen. Eli minulla on siis maalattavana pitkä sivuseinä ja kaksi puolikasta päätyseinää. 

Kasvien kastelu on vienyt myös melkoisen paljon aikaa, tämä liittynee kyllä enemmän kasvimaa-puolen hommiin, kun perennoja en ole juurikaan kastellut. Paitsi jos alkavat näyttämään nuuntuneilta. Toki kesäkukkaruukut vaativat myös osansa kastelusta. Olen käyttänyt jo aikaa sitten pihalla olevan sadevesikaivon tyhjäksi. Alkujaan siellä taisi olla metrin parin syvyydeltä vettä.

Sadevesikaivo on jonkun kallioon aikoinaan louhima monttu. Kaivon ympäristö on vielä täysin keskeneräinen. Pientä suunnitelmaa on, että kaivolle voisi tehdä kunnollisen kaivonkannen ja muurata kivistä reunus ym. Lopuksi vielä jotain istutuksia ympärille. Fiksua olisi myös johtaa katolta tulevat vedet tänne kaivoon. Mikään näistä ei kuitenkaan ole vielä tämän vuoden projekteja.

Kaivo näyttää nyt melko vaatimattomalta. Ympärilläkin
kasvaa lähinnä rikkaruohoja.

Kaivo on melko syvä ja meillä on käytössä uppopumppu
veden pumppaamiseen. Pahoittelen huonoa kuvaa,
kaivossa oli melko pimeää.

Kattoremonttikin on edelleen kesken. Vihdoin saatiin kuitenkin siivottua vähän ylimääräistä pois pihalta, kuten viime syksystä lojuneet vanhat kattotiilet. Niiden kanssa sain paljon apua, kun löytyi halukas hakemaan ne itselleen kukkapenkkien reunoiksi. Piha tyhjeni kertaheitolla. Tästä innostuneena siistin altaalle menevän polun vanhaa kiveystä ja tein sen ja nurmikon rajaan matalan kivimuurin. Samalla tuli keksittyä käyttöä pihalla lojuville lyhyille lankuille. Tein niistä ja parista männynpölkystä penkin polun reunaan.

Joutopuusta rakennettu penkki. Lankuista pitäisi vielä sahata ylimääräiset pois, mutta moottorisaha päätti taas temppuilla. Jos ei seuraavallakaan yrityksellä käynnisty, pitänee tyytyä käsisahaan. Suunnittelin myös että käsittelisin Lankkujen pinnat puuöljyllä, vaikka onhan tuollainen harmahtunut puu itsessäänkin kivan näköinen.

Tässä olisi kovasti myös suunnitelmia uusien kasvien istuttamisesta ja vanhojen siirtämisestä paremmille paikoille ja uusien kukkapenkkien perustamisia, mutta niitä varten paras odottaa, että tämä kuivuus joskus loppuu. Ennustetut sateet eivät nyt näytä tulevan. Helle sen sijaan jatkuu, joten kuivuuteen ei ihan pian ole tulossa helpotusta. Pieniä sadekuuroja on ollut tällä suunnalla liikkeellä, mutta kaikki ovat menneet ohi.


10 kommenttia:

 1. Tuskinpa kukaan hirveästi ahkeroi tällä helteellä. Sitten vaan tuplavauhti päälle, kun sää sallii. Onpa hätkähdyttävän värinen salkoruusu ja Julia nyt on aina kaunis :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sen verran paljon on ainakin suunnitelmia, että kova kiire tosiaan tulee sitten kun helteet joskus loppuvat.

   Poista
 2. Hauska penkki! Näillä keleillä on tosiaan vaikeaa saada mitään aikaiseksi. Ja toisaalta pienempiinkin hommiin menee paljon energiaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Vielä kun ehtisi viimeistelemään. Osittain tämä on ihan omasta viitsimisestä kiinni, alkaa tähän lämpöön jo tottumaan, mutta vaan kun kaikki on niin kuivaa ja pölyistä, niin se vähentää intoa.

   Poista
 3. Hui miten syvä kaivo, pie vuan kans tiukasti kiinni. On niin kuuma, ei jaksa ulukona keskipäivällä työskennellä. Hieno tumma väri salkoruusussa,

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On tosiaan syvä. Ja se on louhittu kallioon ilmeisesti ihan käsityökalujen avulla. On siinä ollut melkoinen homma joskus! Minäkin tykkään tuosta salkoruusun väristä.

   Poista
 4. Kyllä se on mukava kun saa paikkoja siistittyä. Minullakin on vanhoja kattotiiliä mitä aion hyödyntää kukkapenkkien reunoissa . Minulla hävisi tuo samanlainen salkoruusu. Kivan istumapenkin olet tehnyt. Ja minulla on myös suunnitteilla muutama kukkapenkki joita olen jo kyllä aloittanut mutta kun pitäisi niitä marjojakin kerätä . Perennojen siirtoja olen nyt ajatellut vähän siirtää lämpimien kelien takia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Harmi tuota sakoruusuasi. Ajattelin kokeilla katkaista kukkavarret kukkimisen jälkeen, jos vaikka säilyisivät vielä ensivuoteen. Tänä vuonna kun en laittanut uusia taimia kasvamaan, ja tuo kukkii vasta ensimmäistä kertaa, joten siementaimiakaan ei ainakaan vielä ole. Tuntuu että nyt on paljon kukkapenkkejä ja siirtoja suunnitteilla, mutta parempi tosiaan odottaa. Viikonlopuksi lupaa vesisadetta, pidän peukkuja että toteutuu.

   Poista
 5. Tosi hieno penkki! Nämä kelit ovat tosiaan olleet sellaisia, ettei paljon ole jaksanut tehdä. Meilläkin on esim. uusien istutusalueiden tekeminen ollut tosi hidasta, kun ei näin kuumalla vain jaksa kaivaa. Nyt onneksi taitaa vähän sää viiletä, joten jospa sitten jaksaisi taas tehdä. Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
 6. Aika hidasta on tosiaan ollut. Suunnitelmia tosin on tehty sitten senkin edestä. Mukavaa sunnuntaita.

  VastaaPoista