sunnuntai 5. elokuuta 2018

Ei vieläkään kunnon sadetta

Intoilin viikonlopun sateista, mutta jotenkin ne kaikki meni aina hiukan ohi. Koko viikonlopun sadesaldo taitanee jäädä 1 milliin. Taas lähistöllä on satanut jopa hyvinkin paljon, mutta tätä paikkaa sateet karttavat huolella. Hellelukemat ovat toistaiseksi ohi, lämpö juuri hellerajan alapuolella. Tosin selkeämpiä hellelukemia on taas myöhemmin luvassa.

Gladiolus miekkalilja
Yksi keväällä tilaajalahjaksi saamistani gladiolukseista eli miekkaliljoista. Harmittelin silloin,
kun en haluaisi lisää sisällä talvetettavia kasveja, mutta kyllä tämä kaunis on. Laitoin mukulat
alkukesästä suoraan ulos kasvamaan, joten aloittelevat vasta pikkuhiljaa kukintaa. Näitä ei
ole tarvinnut kastella ollenkaan.

Pihalla on mennyt paljon aikaa omenapuiden kanssa. Pihlajanmarjakoit ovat hyökänneet omenien kimppuun huonon pihlajanmarjasadon takia. Reikäiset omenat ovat oikein alttiita muumiotaudille. Olen parikin kertaa päivässa kerännyt kaikki pudonneet omenat ja kaikki muumiotautiset suoraan puustakin, jos olen vain ylettänyt. Omenat pääsevät lämpökompostoriin, lämmön pitäisi riittää hyvin muumiotaudin tuhoamiseen. Lämpökompostori näyttää ennätyksellistä +70 lämpötilaa. Myöhemmin kompostorin täyttyminen aiheuttaa pulmaa, kun alkaa olla jo nyt täysi. Täytynee varmaan vaan tyhjentää useammin.

muumiotauti omena
Muumiotautia omenassa. Ensin omena alkaa muuttumaan
ruskeaksi ja sitten tulee valkoiset pisteet.

pihlajanmarjakoi omena
Pihlajanmarjakoin tekemiä reikiä. Joistain tursuaa ulos
jotain valkoista.

Lämpökompostorin lisäksi muumiotautiset omenat voi haudata maahan, niin etteivät itiöt pääse leviämään ilmaan. Omenoiden lisäksi sama pitää tehdä syksyllä lehdille. Täällä muumiotaudin hävittäminen on mahdoton tehtävä kun omenapuita on melkein joka pihassa ja kaikilla on muumiotautia. Vaikka saisinkin kaikki muumiotautiset omanat ja lehdet hävitettyä omalta pihalta, tauti leviää takaisin naapureilta samantien. Urean levittäminen omenapuun alle ehkäisee kuulemma muumiotaudin leviämistä, en tosin tiedä auttaako sekään taudin leviämiseen naapureilta.

Tämän kesän kuivuudesta oppineena päätin myös perustaa uudet kukkapenkit paremmin. Hevosen lanta pitää hyvin kosteutta ja antaa ravinteita, joten kävin hakemassa monta jätesäkillistä hevosen lantaa. Näin loppukesästä ei pitäisi enää lannoitella muuten kuin syyslannoitteella, mutta teenkin näitä penkkejä valmiiksi ensivuoden istutuksia ajatellen. Uudistin samalla periaatteella osittain saunan edustan kuivan penkin, josta talvella kuoli siihen aikaisemmin istuttamiani perennoja. Tulppaanin sipulit keräsin samalla talteen. Jaan ne samalla, vaikkei viime syksyllä istutetut tulppaanit välttämättä olisi vielä jakamista kaivanneet. Kovin pieniksi sipulit ovat jääneet, saa nähdä kukkivatko ensi keväänä.

Tästä kaivoin maat pois, laitoin paksun kerroksen hevosen lantaa ja samat maat takaisin päälle.
Kivireunus on räystäältä tippuvaa vetta varten, saunassa kun ei ole vielä vesikouruja. Lauta on
viime vuonna laitettu rajaamaa nurmikkoa, mutta lopullinen kukkapenkin rajaus vielä puuttuu.
Punatähkät pistin tuohon kasvamaan kaksi vuotta sitten, jolloin lopullinen kukkapenkin
rajakaan ei ollut muodostunut.

Alennusmyynnistä ostamani mansikat uskallauduin kuintekin istuttamaan toiseen hevosen lannalla lannoitettuun penkkiin. Hautasin lannan kohtalaisen paksun multakerroksen alle, niin ehkä mansikoiden juuret eivät vielä tänä kesänä yletä tarpeeksi syvälle. Jää lannallekin aikaa palaa.

Nyt tätä kirjoittaessani alkoi satamaan! Tosin sadetutkan mukaan kyseessä on niin pieni kuuro, että hyvä jos toisen millin edes sataisi. Sadetta kyllä kaivattaisiin. Olen tehnyt muitakin alennusmyyntiostoksia ja jokunen puu ja perenna odottaisi istuttamista.

Hyvää sunnuntai-iltaa ja alkavaa viikkoa.

14 kommenttia:

 1. Kaunis gladiolus. :) Toivottavasti teilläkin sadetta pian saataisiin! Ja mitä, eikö siellä oo pihlajanmarjoja, meilläpäin oksat notkuu pihlajanmarjoista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ovat kauniita. Harmi tosiaan etteivät talvehdi ulkona. Se eilisen sade kasteli lopulta hädin tuskin sademittarin pohjan, joten jäi vieläkin vähäisemmäksi mitä pelkäsin. Pihlajanmarjat on tosiaan aika vähissä. Naapurin isossa pihlajapuussa ei näy oikeastaan ollenkaan marjoja. Meillä on pikkunen itsestään kasvanut puu, jossa sentään marjoja on vähän, mutta vähemmän kuin viime vuonna. Täällä oli jo heti keväästä kuivaa, joten liekö se vaikuttanut.

   Poista
 2. Toivottavasti sinne teille saadaan pian sateita! Muumiotauti on ikävä riesa. Meillä oli pihassa vanha ja kitukasvuinen omenapuu, johon iski kolme vuotta peräkkäin muumiotauti. Koska puun omenat eivät muutenkaan olleet mitään suurta herkkua, sai puu lähteä. En jaksanut enää kerätä muumiotautisia omenoita sekajätteeseen. Toivottavasti siellä ei kuitenkaan tarvita niin radikaaleja ratkaisuja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muumiotautia on käsittääkseni ollut liikkeellä jo vuosia, eikä se kovin pahaa tuhoa tee. Tautisia omenoita on vain murto-osa. Tänä vuonna tuntuu todella isolta määrältä kun omenoita kaikkiaankin on kovin paljon normaalia enemmän. Eiköhän me pärjäillä muumiotaudin kanssa, niin kauan kunhan hyviäkin omenoita riittää.

   Poista
 3. Meillä toukat pilasi koko omenasadon mökillä. Meillä satoi tänään tosi reilusti eka kertaa . Kyllä oli mukavaa .

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Harmi omenoita, mutta kiva että satoi. Täällä odotellaan edelleenkin, kun eilinen sade jäi mitättömän vähäiseksi. Täytyi taas kaivaa kasteluletku illalla esiin. Eiköhän se sitten syksyllä viimeistään sada.

   Poista
 4. Muumiotautia vastaan taitaa olla mahdotonta taistella, meillä on sitä täällä ja oli edellisessäkin pihassa. Hevosenlanta on hyvää ainetta puutarhaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eiköhän me muumiotaudin kanssa tulla toimeen, kun en edes ajattele saavani sitä hävitettyä. Niin kauan kun minulle riittää myös hyviä omenoita, ei suurempaa ongelmaa ole. Toki omenoiden keräämisessä on melkoinen homma, jos niitä tulee tällaisiä määriä kuin tänä vuonna. Juu, Hevosen lanta tekee todennäköisesti todella hyvää alkujaan melko karulle/köyhälle maalle.

   Poista
 5. Minäkin haikeana katselen, kun tummat sadepilvet kiertävät meidän pihan huolella. Sadetta todellakin odotellaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivotaan että lopulta osuu sinne ja myös tänne :)

   Poista
 6. Täällä oli viime vuonna niin valtava pihlajanmarjasato, etteivät puut jaksaneet tänä vuonna marjoja tehdä. Sateet ovat aika hyvin kiertäneet meidätkin, mutta aina jonkun pilven reuna on ripsauttanut sen verran, että maa on alkanut pikku hiljaa kastua. Tämä kesä opetti myös minulle, mitkä penkit kaipaavat paremmin kosteutta pidättävää kasvualustaa ja mitkä kasvit eivät pärjää täydessä paahteessa. Onneksi sentään kaikki penkit eivät mene uusiksi, mutta joitain kasveja täytyy siirtää suotuisampiin oloihin. Sähäkkä gladiolus :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se voi olla yksi syy huonoon pihlajanmarjasatoon. Minulle tuli mieleen vain kevään/alkukesän kuivuus. Hyvä jos siellä on vähän vettä saatu. Kaivelin eilen perunoita kasvimaalta (on muuten huono perunavuosi), niin maa oli jonnekin 30-40cm syvyyteen asti pölyävän kuivaa, vaikka olen perunapenkkiä jopa kastellut kunnolla jokusen kerran. Siinä sitä on puuhaa, kun siirtelee kasveja paikasta toiseen, mutta samalla tulee myös putsattua penkkejä ja jaettua perennoja. Samaa on minullakin edessä sekä kasvuvaatimusten takia, että värien sommittelun takia. Odottelen vain niitä sateita, että pääsisin aloittamaan.

   Poista
 7. Oi miten ihanan värinen on gladioulus. sadetta minäkin kovasti odotan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Viime yönä lupasi tänne sadetta ja ukkosta, mutta eipä toteutunut. Ehkä seuraavan kerran sitten.

   Poista