keskiviikko 22. elokuuta 2018

Siemenkirjeen kasvien esittely

Aikaisemmassa postauksessani Syksyn perennasiemenkirje kerroin laittavani uuden siemenkirjeen liikkeelle. Mukaan mahtuu vielä hyvin, joten jos on kiinnostuneita, käykäähän ilmoittautumassa tuohon aikaisempaan postaukseen.

Nilan (Lappalainen etelässä-blogi) kanssa ideoitiin, että siemenkirjeeseen ilmoittautuneet, voisivat tehdä halutessaan omat postauksensa, joissa vähän esittelisivät kasveja, joiden siemeniä kirjeeseen tulee. Tässä Nilan postaus aiheeseen liittyen: Siementen keräystä ja Rääkkylän kukkakuhhaus

Täytynee tunnustaa, että itse unohdin kerätä siemeniä alkukesästä ja kevään kukkijoiden siemenet pääsivät varisemaan omia aikojaan. Loppukesästä kukkijoiden siemenet eivät taasen ole ehtineet valmiiksi, joten kerättäviä siemeniä ei ole ollut hirveän paljoa. Ajattelin, että lisään todennäköisesti siemeniä vielä kirjeen toiselle kierrokselle, jos uusia on ehtinyt kypsymään.

Tässä osa kasveista joiden siemeniä olen kerännyt:

Silmäkatana Bicolor
Silmakatana 'Bicolor': Silmäkatanan ihanat kukat ilmestyvät heinä-syyskuussa melko pitkien kukkavarsien päähän. Lehdistö on heinämäinen tiivis lehtiruusuke. Aikaisin kylvettynä (helmi-maaliskuussa), saattaa kukkia jo ensimmäisenä vuonna, mutta minulla tämä ei viime vuonna kerennyt kukkimaan. Siemenet peitetään 0,2cm. Voidaan kylvää suoraan ulos touko-syyskuussa.

Laukkaneilikka (tarkempi lajike kadoksissa): Valkoiset pallomaiset kukinnot ja matala heinämäinen lehtiruusuke. Kukkien pitäisi kasvaa suoraan ylös, en tiedä johtuiko kuivuudesta, että kukkavarret eivät pysyneet pystyssä. Tämäkin kukki ensimmäistä kertaan tänä kesänä. Kivikkoon, rinteeseen tai reunuskasviksi.

Leimurakkaus Loistosalvia
Loistosalvia 'Blue Queen' ja leimurakkaus 'Vesuvius'. Leimurakkaus leviää
itsestään pienissä määrin siemenistä, joten syksyllä suoraan ulos kylväminen
 pitäisi onnistua.

Harmaamalvikki. Tämäkin kylväytyy itsekseen, joten siementen kylväminen ulos syksyllä onnistuu
helposti.

Toivon, että mahdollisimman moni kirjeeseen osallistuva esittelisi omia kasvejaan.

Ps. Täällä on nyt vihdoin satanut muutamaankin kertaan. Sademäärät eivät ole olleet mitään isoja, mutta nurmikkokin on alkanut uudelleen vihertää. Tässä joutuu ehkä vielä sittenkin leikkaaman nurmikon.14 kommenttia:

 1. Oi, aarteita! Silmäkatana ja laukkaneilikka ovat ihan uusia tuttavuuksia minulle, ihania! Tämä onkin hyvä idea, teen postauksen tässä jonain päivänä. Minullakin varmaan vasta toiselle kierrokselle ehtii osa kypsymään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Mietin pitkään missä kohtaa siemenkirje kannattaisi laittaa liikkeelle. juurikin koska osa siemenistä kypsyy niin myöhään. Päädyin syyskuun alkuun, koska tarkoituksena on, että siemeniä kerkeää syksyllä kylvämään. Onneksi mitään paniikkia ei ole, toisen kierroksen siemenet voi säästää kevääseen, jos niitä ei enää silloin ehdi/pysty kylvämään. Tai voi kokeilla vaikka talvikylvöä. Mukavaa, että postauksen tekeminen kiinnostaa.

   Poista
 2. Komppaan edellistä noitteen tuttavuus asioitten kanssa ;-) Olen vähän epävarma tuossa siementen otossa, mutta yrittää täytyy. Ja minun kukatkin on niin turkasen tavanomaisia. Mutta koivan laittaa postauksen

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tavanomaisetkin kukat ovat kauniita. Siementen ottoon pari vinkkiä: Siemenet ovat yleensä kypsiä kun alkavat varisemaan itsekseen. Jos siemeniä on vaikea kerätä, kannattaa leikata koko siemenkota/oksa ja laittaa se laatikkoon tai paperipussiin nurin päin kuivumaan. Jokusen päivän päästä voi vähän ravistella, jos siemeniä ei muuten irtoa. Mukavaa jos saat laitettua postauksen.

   Poista
 3. Nämä siemenkirjeet ovat mukava juttu. Keväällä osallistuin kahteen siemenkirjeeseen ja muutenkin olen tyhjentänyt omia siemenvarastojani. Nyt en tähän osallistu, kun ei ole oikein mitään annettavaa. Toivon kirjeelle runsasta osanottoa ja myös näille kirjeille aktiivista jatkoa tulevaisuudessa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Ovat mahtava juttu, pääsee kokeilemaan kaikkien uusien kukkien kasvattamista. Ja saattaapa vastaan tulla jotain harvinaisempiakin lajeja.

   Poista
 4. Hienoa, kun jaksatte aktiivisesti puuhata siemenkirjeiden kanssa! Sieltä löytyy varmasti monta mielenkiintoista kasvatettavaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Varmasti löytyy paljon mielenkiintoista. Siksi tätä juuri jaksaakin.

   Poista
 5. Vastaukset
  1. Minullekin se on melko uusi kun toissa vuonna vasta siemeniä hankin. Kiva kokeilla kaikkea uutta.

   Poista
 6. Harmi, että "heräsin" tähän siemenkirjeeseen vasta nyt, kun luin Nilan blogista tästä. Enää eivät taida kukassa olevien perennojen siemenet ennättää kypsyä. En ole ennen kerännyt siemeniä, vaikka pihaihminen olenkin. Mutta se hyvä puoli tässä oli, että Nila vihjasi blogistasi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tervetuloa, mukavaa että löysit tänne. Voipi olla että tällä hetkellä kukassa olevat eivät tosiaan taida ehtiä kysyttää siemeniä.

   Poista
 7. Vastaukset
  1. Kiitoksia haasteesta :) Taas joku ihme kiire kokoajan päällä, mutta yritän vastata haasteeseen lähipäivinä.

   Poista