lauantai 15. syyskuuta 2018

Daaliat kukkii vihdoin

Kohtalaisen lämpöisenä jatkuneesta syksystä on se hyvä puoli, että daaliani ehtivät sittenkin kukkimaan. Toistaiseksi vasta osa niistä, joten toivotaan että lämmin jatkuu vielä jokusen viikon.

Daalioille meinasi käydä huonosti kun keväästä ruukkuihin istutettuina joutuivat hiukan huonolle hoidolle loppukeväästä. Kissojen takia ruukut piti siirtää turvaan huoneeseen jota ei normaalisti käytetä ja jossa ei ole kovin valoisaa. Kastelukin jäi siksi vähän huonolle tolalle, kun daaliat eivät olleet näkösällä muistuttamassa kastelusta. Näiden lisäksi ulosistuttaminen jäi turhan myöhäiseksi säihin nähden.

Koko kesän kuivuudesta huolimatta kaikki daaliat piristyivät silmissä heti ulos päästyään. Kastelin niitä jokusen kerran kesän kuivimpien hetkien aikana. Joidenkin kohdalla kasvuunlähtö alkoi käytännössä alusta siinä kohtaa kun istutin ne ulos, olikohan se kesäkuussa.

Ehdin jo epäilemään ehtivätkö daaliat kukkia olleenkaan. Nyt nuppuja on hurja määrä. Kukkiakin jo jokunen.

Daalia decorative 'Duet'
Daalia decorative 'Duet' on todella upea. Tämä vaatii vain kunnon tuennan. Osa versoista roikkuu maata myöten.


Daalia topmix 'Red'
Daalia topmix 'Red' on suloinen pikkudaalia. Kompakti pensasmainen kasvutapa monine kukkineen.

Lopuksi tuli vielä opittua jotain muutakin kantapään kautta. Daaliaa tai varmaan mitään muutakaan perennaa, ei kannata istuttaa kissanmintun viereen, jos pihalla vierailee kissoja. Näin voi käydä:

daalia Cactus park 'Red' kissanminttu
Daalia cactus park 'Red' kasvaa huonossa paikassa kissanmintun vieressä ja näyttää että joku on käynyt kunnolla hyörimässä sen päällä.

Tuo kissanminttu odotaa kyllä siirtoa kasvimaan puolelle. Ei se ole oikeastaan kovin nätti ja lisäksi leviää siemenistä hurjasti. Meidän kissatkin kuitenkin tykkäävät siitä ajoittain. Välillä olen kyllä pohdiskellut onko itse kissanminttu vai muiden kissojen jälkeensä jättämät hajut se mikä kiinnostaa enemmän.

Kaikki jo kukkivat daaliat ovat kevään uusia hankintoja, vaikka eihän minun pitänyt hankkia mitään kellarissa talvetettavia kasveja! Toisin kävi. Viime vuodelta talvettamani daalia 'Darkred' ei ole ehtinyt vielä kukkaan. Pidän peukkuja että vielä ehtii, koska tykästyin siihen viime vuonna kovin. Nuppuja on siinäkin sentään. Toivotaan että myös toinen vielä kukkimatta olevaa daalia kerkeää sekin kukkaan.

Mukavaa viikonloppua.

26 kommenttia:

  1. Voi että, nuo daaliat ovat ihania, mutta minulta puuttuu talvetuspaikka.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ovat juu, ei minullakaan kunnollista paikkaa ole, mutta kylmälaukussa autotallissa (varastossa) talvehti ainakin viime vuonna. Toivottavasti sama toimii tänäkin vuonna.

      Poista
  2. Hieno 'Red' daalia, kauniin runsas kasvutapa. Kissoille täytyy selvästikin perustaa oma penkki, jossa saavat rauhassa kieriskellä :D
    Blogissani on sinulle haaste - "millainen puutarhuri olet". Ehkäpä olet jo saanut tämän haasteen, mutta olisi mukava kuulla vastauksiasi :) Hyvää viikonloppua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Syrjäisempään paikkaan tuo kissanminttu kyllä joutaa. Jahka saan aikaiseksi. Sain tosiaan jo saman haasteen toistakin kautta, mutta en ole kerennyt siihen vielä reagoimaan. Tämä olikin hyvä muistutus. Mukavaa viikkoa.

      Poista
  3. Daaliat on hianoja loppukesän kukkia. Toivottavasti saat nauttia niiren loistosta viälä pitkälle syksyhyn.
    Ai, et tykkää kissanmintusta. Son miälestäni yks parahimmista kukkijoosta. Meillä ei tosin omia kissoja oo, mitäny kylän kissit käy pyärähtämäs. Mintut non jättäny täysin rauhahan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Välissä tuli oltua pois kotoonta, mutta edelleen daaliat kukkivat. Nyt on yksi uusikin ehtinyt kukkaan. Yöpakkaset ovat onneksi pysyneet pois. Toivotaan, että näin on vielä jonkin aikaa. Perhoset ja pörriäiset tykkää kissanmintusta sen verran, että se on kyllä säilyttämisen arvoinen kasvi, vaikkei omaa silmää mielytäkään.

      Poista
  4. Kauniita daalioita. 'Red' on kasvutavaltaan kivan pyöreä ja tiivis. Toivotaan aurinkoa ja lämpöä. Mukavaa viikonloppua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nyt se kukkii vieläkin upeammin. Mukavaa että tuli lämmin syksy. Mukavaa viikkoa.

      Poista
  5. On se upea kukka, talvetus on ongelma. Ehkä saan tyttären kellariin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toivottavasti saat sovittua talvetuspaikan. Daalioiden kasvatus kannattaa kyllä. Ja vaikkei talvetus onnistuisikaan, ei muutaman uuden juurakon ostaminen keväällä paljoa maksa.

      Poista
  6. Tuo `Red` on juuri sellainen daalia, josta pidän: se on kevytkasvuinen ja suhteellisen pienikukkainen, mutta kukintoja on runsaasti. Täytyy laittaa muistiin! Kiva kun ehtivät kukkaan!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ensi alkuun se näytti melko vaatimattomalta verrattuna muihin, mutta sitten kun kukkia rupesi tulemaan paljon, rupesi näyttää kivalta.

      Poista
  7. Kauniit daaliat! Meillä kukkivat myös.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. Ihanaa kun kukinta jatkuu näin pitkään :)

      Poista
  8. Näyttävät daaliat.
    Daaliat jaksavat kukkia tänä vuonna pitkään.
    Meillä kukinta alkoi kesäkuussa ja jatkuu aina vaan. Yksi lahjaksi saamani mukula ei vieläkään kuki, mutta on kasvattanut vartta jo 80 senttiä. Jännittää, että mitähän väriä sieltä on tulossa, jos ennättää.
    Mukavaa lauantai-iltaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. Hyvä että jaksavat. Toivottavasti ehtii kukkaan. Minullakin on enää 1 daalia kukkimatta. Toivottavasti jokusen kukan ehtisi sekin tekemään.

      Poista
  9. Kauniit daaliat, hehkuvat värit! Meilläkin myöhäsimmät ovat nyt vasta kukkiaan avvaillu. Kissanminttuu ei miulla ookkaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. Minäkin laitoin kissanminttua ihan vain kissojen iloksi. Tosiaan istutuspaikan olisin voinut miettiä tarkemmin.

      Poista
  10. Kauniita daalioita! Itse olen huomannut tykkääväni nuosta pienikukkaisista enemmän, mutta onhan tuo ensimmäisen kuvan daalia aivan ihanan värinen!!! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. Nyt itseasiassa avautu vielä upeampi daalian kukka. Samanlainen kuin tuo ensimmäinen, mutta taustaväriltään violetti/purppura.

      Poista
  11. Kauniit on daaliasi. Minulla on kyllä maakellari mökillä mutta en ole toistaiseksi ajatellut niitä ostaa . On jo aikapaljon talvetettavaa kellarissa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En minäkään ajatellut ostavani mitään talvetettavaa, mutta näin vai jotenkin kävi :D Ihania ovat kyllä, ettei varsinaisesti kaduta.

      Poista
  12. I don't think that I have ever seen that type of flower before in your first photo that you took. Very stunning looking. Thanks for the share, have a fantastic rest of your day. Keep up the posts.

    World of Animals

    VastaaPoista