maanantai 3. helmikuuta 2020

Syys- ja kevätpuuhia samana päivänä

Lunta on satanut hiukan ja eilisestä vesisateesta huolimatta näyttää, että talvi alkaisi, ainakin vajaaksi viikoksi. Pakkasta luvataan pahimmillaan -12 astetta. Eilen totesin, että vesisateesta huolimatta oli aika mennä pihalle laittamaan loput kasvit talvisuojaan.

Daaliat

Kuten edellisessä postauksessa kerroin, en ole kaivanut vielä daalian juurakoita maasta, vaan ovat olleet pihalla oman onnensa nojassa, kun kovia pakkasia ei ole näkynyt eikä kuulunut. Jätin ylöskaivamisen kuitenkin vähän liian myöhäiseksi. En viitsinyt etsiä lumen keskeltä kuin yhen juurakon, joka löytyi vielä pystyssä olevien varsien ansiosta helposti. Routaa näytti olevan vajaa 5cm, joten kaivaminenkaan ei ollut helppoa. Roudan alla itse juurakko vaikutti hyvältä. Ilmeisesti märästä ja satunnaisista pakkasista ei ole vielä ollut haittaa. Juurakko pääsi talouspaperin ja pavilaatikon suojissa autotalliin odottelemaan kevättä. En viitsinyt ottaa sitä sisälle kuivumaan, niinkuin yleensä. Huoneilmasta olisi saattanut tulla turhan iso lämpöshokki (vaikka en olekaan varma onko tämä haitallista juurakoille?)

Juuri ylös kaivettu daalian juurakko. Lajike saattaa olla "My Love".


Hopeavillakko ja lankaköynnös

Nämä kaksi ovat olleet talvetettavien kasvien luottokasveja. Eivät mene miksikään vaikka saavat hetkittäin enemmänkin pakkasta tai vaikka multa ehtisi jäätyä. Koska aikaisemmasta kokemuksesta, tiesin ettei näiden talvisäilöön laittamisella ole kiire, nämä ovat saaneet olla ruukuissa ulkosalla tähän asti. Nyt siirsin ruukut autotalliin. Hopeavillakko näytti varsin hyvältä edelleen. Lankaköynnös oli jo ehtinyt tiputtamaan suurimman osan lehdistää, mutta katsotaan miten käy.


Keväthomia

En pystynyt vastustamaan, kun näin kaupassa vuoden ensimmäiset tete-narsissit! Hintaa näillä oli enemmän kuin keväällä, joten tyydyin kahteen ruukkuun. Istutin nämä kuistille tulevaan laatikkoon. Kaveriksi pääsivä sisällä kituuttaneen lumikellot, jotka ostin jouluna, mutta eivät huoneilmassa alkaneetkaan kukkimaan. Koska epäilen, ettei sisällä myynnissä olleet narsissit tai lumikellotkaan ole vielä tottuneet pakkasiin, siirsin laatikon aluksi autotalliin. Haen sen sieltä pakkasten jälkeen kuistille, mikäli kelit muuttuvat ennustusten mukaisesti takaisin nollan tuntumaan.

Uutukaiset tete-narsissit ja sisältä pelastamani melko heikon näkäiset lumikellot. Hiukan lunta kostutukseksi.
Tässähän pääsee jo kevättunnelmiin.23 kommenttia:

 1. Aika erikoista, toden totta! Hyvän näköinen daalianjuurakko.
  Sipulikukista tulee heti kevätfiilis. Toivottavasti kevät tämän viikon jälkeen heti jatkuu, juuri nyt auringon paistaessa tajuan, että se on tosiaan kivunnut jo korkeammalle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Saa nähdä talvehtiiko loput daalian juurakot, jopa maassa, jos tämän enempää pakkasia ei tule. Aurinko on tosiaan jo korkeammalla, ja olisi kiva nähdä sitä enemmän :)

   Poista
 2. Tämä on kyllä ollut erikoinen talvi. Välillä on ollut todella vaikea saada selkoa, mikä vuodenaika on menossa. Onneksi sää nyt vaihteeksi vaikuttaa ihan talviselta. Ihanaa, kun pikkuhiljaa pääsee kumminkin jo laittamaan kevättä. Mukavaa helmikuuta sinulle! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Psst. Blogissani on sinulle haaste: https://keijunkukkaset.blogspot.com/2020/02/puutarhavuosi-2019-haaste.html

   Poista
  2. Se talvisuus näyttää menevän nopeasti ohi. Kevättä tässä tosin jo odotettaan. Kiitos haasteesta, täytyypi käydä kurkkaamassa. Mukavaa helmikuuta :)

   Poista
 3. Aika hauskaa, hoitaa syys- ja kevätjutut samantien! Juurakko näyttää hyvältä, toivotaan sille hyvää talvehtimista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onhan se vähän hassua :) Sen lisäksi pohdin myös voisiko maahan jääneet myös talvehtia, jollei isompia pakkasia tule :)

   Poista
 4. Hyvännäköinen tämä sinun juurakkosi kuitenkin vaikka routaa teillä on se 5 cm. Meillä on juuri samanverran joissakin paikoissa ainakin ja maa musta. Hienon narsissi istutuksen teit , aimo annos kevättä heti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt ei pitäisi olla pakkasta useampaan päivään, niin pitänee hakea istutus kuistille.

   Poista
 5. Toivottavasti juurakkosi selviää. Ihmeellinen oli täälläkin mennyt tammikuu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli kyllä, ja helmikuu näyttää jatkuvan samanlaisena.

   Poista
 6. Hyvin tuo juurakko näyttää selvinneen, ainakin tähän asti.
  Hauska otsikkosi kuvaa hyvin Suomen talvea 2019-2020.
  Tätä rataa, jos kehitys jatkuu, ei juurakoita tarvitse ottaakaan pois välillä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sitä tässä mietinkin, kun suurin osa jäi vielä maahan, niin jännä nähdä mitä niille käy.

   Poista
 7. Hyvältä näyttää daalian juurakko. Tosiaan: miksei juurakko voisi selvitä maassakin, jos se kerta selviää juuri ja juuri plussan puolella olevassa varastossa? Minä mietin syksyllä, että jättäisin joitain talvetettavia juurakoita kokeeksi maahan styrox-levyllä suojattuna, mutta täksi talveksi sattunut myyrähuippu sai siirtämään kokeilua toiselle vuodelle. Ei ollut tiheää verkkoakaan yhtään ylimääräistä, joten mielessä kummittelivat keväällä suojausten alta löytyvät myyränpesät. Tiedä, vaikka muut daaliasi selviäisivät kevääseen asti, jos tulisi lunta suojaksi eikä routa menisi yhtään syvemmälle. Jännittävää :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kruunuvuokkoja talvehti ihan omineen pihalla jo viime talvena, joten ihan hyvin daaliakin voisi, ellei routa mena syvälle. Toistaiseksi pakkaset on taas ohi, joten voipi olla, että daaliatkin selviää :)

   Poista
 8. Kohta varmaan narsissitkin alkavat jo kukkia. Tuntuu niin keväiselle. Mukavaa helmikuun alkua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaupan narsisseissa on valmiiksi jo nuppuja, joten toivotaan. Maassa kasvavia joutunee odottamaan vielä kauemmin, vaikka narsissien lehtiä jo näkyykin sielä täällä. Mukavaa helmikuuta :)

   Poista
 9. Daakian juuret näyttävät olevan ihan ok - joko meillä ilmasto lämpenee niin, että juurakot saa jättää maahan kokonaan? Voi miten alkaa narsissiaika houkuttaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eiköhän nämä lämpöiset talvet ole vain satunnaisia poikkeuksia. En vielä luota talvien olevan ohi näin etelässäkään. Silti saattaa olla, että tästä talvesta daaliat saattavat jopa selviytyä ulkonakin. Ja narsissien kukkia odottelen jo innolla.

   Poista
 10. Juurakko näyttää hyvältä. Toivottavasti se kevään myötä piristyy ja saat taas kesällä nauttia sen kukinnasta.
  Kaupoissa on jo keväisiä sipulikukkia. Vaikea niiden ohi on kulkea.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pitäisi varmaan ruveta laittamaan omia narsissiruukkuja kellariin syksyisin. Kohta on kaikki kukkapenkit täynnä narsisseja, kun niitä tulee ostettua monia ruukkuja joka kevät, ja niistä sitten sipulit aina kukkapenkkeihin :D

   Poista
 11. Toivottavasti juurakko selevivää! Routoo ei muassa oo tiällä ja lunta senverran jotta tuskin tullookaan. Miulla juurakot kellarissa pötköttää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viime talvi oli täälläkin roudaton. Lumi satoi niin aikaseen, heti pakkasten alkuun. Nyt talvi on täysin päinvastainen. Eipähän ole tarvinut tehdä kertaakaan lumitöitä.

   Poista