torstai 23. tammikuuta 2020

Omituinen tammikuu 2020

Viime kirjoituksesta on vierähtänyt pitkä tovi. Tänä aikana ei kuitenkaan ole tapahtunut mitään ihmeempää. Loppuvuosi on muutoinkin puutarhurille se hiljaisin aika, ja etenkin viime loppuvuodesta tuntui, että kokoajan oli pimeää ja satoi vettä. Totuuden nimissä täytyy mainita, että kyllä luntakin satoi muutaman kerran, mutta ei se pitkään maassa viihtynyt. Aurinkoa hädintuskin näki koskaan.

Tämä muuttuu aina joulun jälkeen. Tai ainakin normaalisti. Nytkin aurinkoa on päässyt ihailemaan välillä, mutta tämä tammikuulle omituinen plussakeli ja vesisade jatkui ja tuntuu edelleen jatkuvan. Ennusteet lupaavat yksittäisiä pakkasia, mutta plussakelitkin jatkuvat vielä. Ehkä se siitä pikkuhiljaa kylmenee. Vaikka talvea odotankin, toivon myös, että kovia pakkasia ei tulisi ollenkaan.

Orvokki kuvattu 21.1.2020. 

Puutarhassa, silloin kun vesisateiden välissä on viitsinyt siellä tarkemmin katsella, näkyy jo monia piippoja; krookuksia, kevätkurjenmiekkoja ja narsisseja. Orvokkeja on ollut kokoajan kukassa ja viinikärhökin on kasvattanut vihreitä lehdenalkuja. Moni muukin puutarhan kasvi on vuodenaikaan nähden poikkeuksellisen hereillä, ruusuissa on vielä lehtiä ym. Jos tähän päälle tulee kunnon pakkaset, moni kasvi kärsii vaurioita.

Viinikärhö näyttää kasvattavan jo lehtiä. Kuva 5.2.2020.

Johtuen kovin lämpöisistä keleistä, daalioiden juurakot ovat edelleen maassa! Olen koko ajan suunnitellut nostavani ne autotalliin ennen pakkasia. Jännä nähdä ovatko ne säilyneet näin pitkään hyvänä maassa. Märkyys ei välttämättä ole ollut hyvä juttu.

Tammikuun säistä huolimatta ensimmäiset esikasvatukset ovat normaalilla mallilla. Chilit, latva-artisokat ja jopa ensimmäiset tomaatit (testimielessä) on jo kylvetty. Myös kylmäkäsittelyn vaativia perennojen siemeniä on laitettu multaan paljon. Ne on toistaiseksi kasvihuoneessa pahemmilta sateilta suojassa, mutta tarkoitus olisi jättää ne pihalle lumen alle, jos sitä vielä saadaan.

Suomen luonto on tottunut vaihteleviin säihin, joten eiköhän tästäkin talvesta selvitä. Puutarhakasveilla, vähän kotimaastaan johtuen, voi olla huonompi tilanne. Pitää kuitenkin ajatella positiivisesti, jos tulee menetyksiä, se tarkoittaa että keväällä/kesällä pääsee tekemään uusia kasvihankintoja ja tekemään uusia istutuksia! Siis jopa normaalia enemmän.

Mukavaa tammikuun loppua!


22 kommenttia:

 1. On tämä melkoinen talvi. Sinulla sitten orvokit kukkivat ympäri vuoden! Vaikka lämpö voi suosia joitain kasveja niin tämä märkyys voi kyllä olla iso ongelma.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nämä talven orvokit on kuitenkin kohtuu vaatimattomia, joten keväisiä odotan silti innolla. Märkä ja talvi ei ole tainnut koskaan olla kovin hyvä yhdistelmä kasvien kannalta.

   Poista
 2. Tuo loppumietelmä on hyvä. Jos/kun menetyksiä tulee (niitä tulee aina), tarkoittaa se uusia mahdollisuuksia. Eipä huono vaihtoehto sekään, ellei mene joku pitkään etsitty, harvoin myynnissä oleva tai sitten joku perintökasvi, jolla on arvoa.
  Minusta tuntuu, että nyt saadaan hyvitystä niistä kauhutalvista, jolloin pakkanen ja lumi on tullut jo marraskuussa ja jatkunut huhtikuulle - siis meillekin lounaissaaristoon, jonne olen asettunut siksi, että täällä on mahdollisimman lyhyt talvi :-D Tällainen saisi tulla useamminkin, on virkistävää, kun voi kitkeä ja kantata tammikuussa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sittenhän tämä olisikin hyvä, jos olisi kuivempaa. Nyt ei juurikaan viitsi pihalla liikkua tai puuhailla maan tiivistymisen pelossa. Nuo sinun kauhutalvet ovat sellaisia, kuin talvien kuuluu ollakin. Toki lumen määrän kanssa menee välillä lähes sormi suuhun. Mielipide kysymyksiä :D

   Poista
 3. Harvoin tammikuussa pääsee näkemään orvokin kukkia pihalla :)
  Ei niin huonoa, ettei jotain hyvääkin. Aina joku kasvi tykkää tällaisesta talvesta.

  VastaaPoista
 4. Erellisestä tappotalavesta oppinehena, oon lisänny penkkiihi reilusti hiataa tai soraa. Luulen, että keväällä näköö, onko auttanu. En millää haluaasisi uusia istutuksia samas mittakaavas. Just oon saanu ne täytöhön. Joitaki menetyksiä tuloo aina, mutta son iha normaalia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pidän peukkuja, että auttaa. Täällä penkit on vielä niin vaiheessa, että istutettavaa riittää muutoinkin.

   Poista
 5. Tämä talvi on ollut tosissaan poikkeuksellinen eteläisemmässä Suomessa. Muistan, kun elämäni eka "talveton talvi" tuli joskus 2000-luvun alkupuolella, ja ihmettelin silloin, miten sellaista voi käydä, ettei koko talvena ole lunta kuin maksimissaan viikon yhteen menoon, sitten se taas sulaa pois. No, nyt sellaisia talvia on ollut jo aika usein, mutta ei vielä kertaakaan tämän kaltaista, että vielä tammikuussakaan ei ole ollut kunnolla pakkasta. Kyllä pakkasta nyt ainakin pitäisi olla, vaikkei lunta paljoa tulisikaan. No, tässä kohtaa vuotta olen tosin jo vähän luopunut toivosta talven odotuksen suhteen ja haikailen jo kevättä. Näyttää ja kuulostaakin jo ihan keväältä, kun aurinko paistaa, linnut laulavat ja kasvit versovat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kovin keväiseltä tuntuu, varsinkin auringon paistaessa. Odotan silti vielä talven alkamista. Helmikuu on aina etelämmässä se talvisin kuukausi, joten pidän peukkuja lumelle ja vähäisille pakkasille. Vasta maaliskuussa osaan virittäytyä kevättunnelmiin. Ei siihenkään enää kauaa ole.

   Poista
 6. Vaikuttaa tämä tammikuu nyt pikemminkin maalis-huhtikuulta. Siellä jo piipottaakin, täällä on kuitenkin vähän lunta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä, että on lunta. Odotan sitä vielä tännekin. Ainakin vähäsen. Piippoja näkee usein joulukuussa, mutta nyt niitä on paljon normaalia enemmän ja toki yleensä ovat tässä vaiheessa jo lumen alla. Odotan kyllä jo niiden kukintaa, mutta saisivat vielä malttaa mielensä parisen kuukautta.

   Poista
 7. Meilläkin orvokin kukkia näkkyy. Aika ihme nuo daalianjuurakot. Mielenkiinnolla seuroon, miten niille käyp!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen ennenkin nostanut ne vasta ensimmäisten pakkasten jälkeen, mutta nyt on kyllä ollut niin märkää, etten tiedä vielä onko siitä ollut haittaa. Mielenkiinnolla minäkin odotan :)

   Poista
 8. Kukkivat orvokin ovat minusta aika ihme tammikuussa. Pelottaa, mitä tuhoja tulee liian varhain kasvuun lähteneille kasveille. Minullakin on ollut piippoja näkyvissä ja turvonneita silmuja myös. Ottaisin mielummin talven talvena ja sitten lämpimän kevään ja kesän. Märkyys voi kyllä tehdä tuhoja....

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samaa mieltä. Tosin tuosta viinikärhöstä en ole niin huolissani, se on ennenkin palelluttanut silmuja/lehden alkuja, kun on keväisinkin liian innokas lähtemään kasvuun, ja siitä huolimatta selvinnyt hyvin. Puiden ja pensaiden silmuja en olekaan tajunnut tarkastella kovin tarkkaan.

   Poista
 9. Enpä tällaista talvea muista koskaan kokeneeni, vaikka ikäni olen täällä etelärannikolla asunut. Lunta ja pakkastakin voi vielä tulla, mutta tuskin pitkäksi aikaa. Aurinko on jo sen verran korkealla. Toivotaan, ettei kovin suuria menetyksiä kenellekään puutarhassaan tule. Ja toivotaan, ettei kotilot ja taudit saa voimaa leudosta talvesta. Ihmetystähän tällaiset säät tuottavat, mutta koitetaan löytää siitäkin positiiviset puolet. Muutahan emme oikeastaan voi.
  Mukavaa viikonloppua sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kotiloista tuli mieleen, että täällä on ollut jopa punkit liikkeellä lämpöisempinä päivinä! Pysytään positiivisina, ja eihn tässä muukaan oikein auta kuin odottaa, mitä lopulta käy. Mukavaa viikonloppua!

   Poista
 10. On ollut aika erikoinen talvi. Säät ovat muistuttaneet enemmän syksyä tähän asti, nyt vasta meilläkin alkaa näyttää hiljalleen siltä, että talvikin olisi aluillaan. Toki lunta on ollut maassa marraskuun lopulta lähtien, mutta aivan liikaa on ollut plussakelejä ja vesisadetta, ja on ollut todella pimeää. Jostain luin, että Kuopiossa olisi koko marraskuun aikana paistanut ainoastaan 17min aurinko. Varmaan yhtä vähän paistoi meilläkin, kun samaa Pohjois-Savoa ollaan. Joulukuu oli melkein yhtä pimeä, eikä tammikuussakaan ole liikaa auriknkoisia pakkaspäiviä ollut. Saa nähdä, mitä kasvit tuumaavat nollan molemmin puolin sahanneista lämpötiloista ja märkyydestä. Mielenkiinnolla odotan raporttia daalioidesi voinnista. Mukavaa tammikuun loppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pimeää on ollut täälläkin. Nyt on nätti aurinkoinen pikkupakkanen, mutta taitaa lämpö taas kohota plussan puolelle. Pihakierroksella löysin vielä lumikellon nuppuja ja jaloruusun, joka on alkanut tekemään uusia lehtiä. Omenapuun silmut näyttävät olevan aukeamaisillaan. Nyt lämmöt näyttävät olevan laskussa, vaikkakin jäävät vielä pyörimään nollan molemmin puolin. Jos vaikka huomenna saisin kaivettua daaliat ylös.

   Poista
 11. Tämä on ollut niinkuin yhtä pitkää marraskuuta koko talvi. Kitkin voikukan alun tällä viikolla kukkapenkistä. Ei aivan tavanomaista tammikuun puuhaa. Silmut pullistelee myös täällä. Toivottavasti niitä paukkupakkasia ei tule enää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juuri näin, marraskuuta tämä tosiaan muistuttaa. Nyt sentään lupailee lyhyttä pakkasjaksoa, eikä kuitenkaan liian kylmää :)

   Poista