torstai 19. syyskuuta 2019

Ensimmäinen hallayö

Aamulla lämpömittariin katsominen aiheutti järkytyksen, vain 2 astetta. Ja oli edelleen laskemassa, vartin päästä enää 1,9 astetta. Jos olisin tämän tiennyt etukäteen olisin illalla suojannut arimpia kasveja ja laittanut kasvihuoneeseen kynttilät. Onneksi pihamme ei ole pahimpia halla-paikkoja, mutta esim. roskiksen kansi oli jäätynyt kiinni. Ilmeisesti pienen mäen rinteessä olemisesta on hiukan hyötyä, lähistöllä, oman pihan ulkopuolella, oli jopa heinikkoa kuurassa.

Tätä voitanee kutsua syksyn ensimmäiseksi hallayöksi, vaikka omat lämpömittarit näyttivät vielä hiukan yli hallarajan. Virallinen Ilmatieteenlaitoksen mittauspiste 20km päässä näyttää lämpötilan tippuneen aamusta jopa -1,7 asteeseen. Me olemme lähempänä merta, joten se yleensä helpottaa syyshallojen kanssa, vaikkei ihan rannalla ollakaan.

Koska lämpötila oli edelleen laskussa, kävin viemässä varuiksi yhden kynttilän kasvihuoneeseen. Sen enempää en nyt aamusta kerennyt kasveja suojaamaan. Kasvihuoneen lämpömittarikaan ei näyttänyt lupaavalta: 0,3 ja 3 astetta. Tiedä sitten kumpi on lähempänä totuutta, mittauspisteet ovat kuitenkin lähekkäin. Täytyisi varmaan hankkia kunnollisempi mittari, nyt käytössä oleva sattui olemaan valmiina ylimääräisenä. Kasvihuone sijaitsee yläpihan puolella, ja on melko mystistä miten ylempänä on usein kylmempi kuin alapihan puolella. Nytkin yläpihalla parkissa olleessa autossa oli ikkunat jäässä, mutta alapihalla olevassa ei. Eikö tämän pitäisi mennä toisinpäin?

Iltapäivä jännittää, sitten näkee onko tuhoja tullut.


Kuva eiliseltä, pitkästä aikaa oli kokonaan sateeton päivä.


20 kommenttia:

 1. Täällä kotona rivarinpihalla oli etupihalla kuuraa nurmikolla mutta takapihalla eivät kuunliljat vielä ainakaan ole mennyt ja ne ottaa nokkaansa heti kun on kylmempää. Mökillä en tiedä kuinka on käynyt. Viikonloppuna sen näkee. Toivottavasti sinulla ei ole suurempaa vahinkoa tapahtunut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä ettei ainakaan kotipihalle tullut vaurioita. Enpäs muuten ole kiinnittänyt kuunliljojen pakkasherkkyyteen mitään huomiota. Täytyy vissii olla tarkempi jatkossa :) Pidän peukkuja myös mökkipihan kasvien puolesta. Kohta pitäisikin taas vähän lämmetä.

   Poista
 2. Aikaisin meni kylmäksi. Täällä meilläkin oli -1 astetta viime yönä. Daaliat hyvin arkoina olivat ainakin saaneet siipeensä ja osa kesäkukista myös

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Harmi, että tuli tällainen kylmä tähän väliin, kun myöhemmäksi lupaa taas lämpenevää. Daaliat ovat harmillisesti yleensä ne ensimmäiset kärsijät.

   Poista
 3. Toivottavasti teille ei tullut tuhoja.
  Vähän harmitti tuo ensimmäinen hallayö, kun juuri olimme saaneet raivatuksi kukintansa lopettaneet kukat penkeistä. Näin daaliat, oppineidenkukat ym. pääsivät paremmin oikeuksiinsa. Viime yönä ne saivat maistaa hallaa ja olivat iltapäivällä surkea näky.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei onniksi mitään pahoja tuhoja. Daalioista jokunen lehti vähän kippuralla ja mustunut, muutama pioni vähän mustunut ja kasvimaalla kesäkurpitsat ja avomaankurkut jokseenkin kuolleita. Harmi että teillä kävi huonommin.

   Poista
 4. Ei näille syyshalloille mitään mahda, jos ei palellu ekana yönä, niin toinen voi olla jo tuhoksi. Koitetaan kestää ja suosiolla siirtyä syystunnelmiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En vielä antanut suosiolla periksi. Vein kasvihuoneeseen kynttilöitä ja suojasin daaliat harsoilla. Viinikäynnöksillekin laitoin suojan. Sääennustuut eivät näytä enää niin lupaavilta kuin aikaisemmin, mutta elättelen silti toiveita, että nämä hallat ovat vain väliaikaisia ja kohta on taas lämpöisempi :)

   Poista
 5. Meillä on satanut ärsyttävästi joka ilta ja tietysti juuri silloin eniten kun ehtisin puutarhaan. Niinpä kaikki puutarhatyöt laahaa jäljessä. pakkasyö vei viimeisenkin puhdin, viikonloppuna kaikki pakettiin ja talvi saa tulla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sadetta on tosiaan tullut turhankin paljon, mutta ei pitäisi valittaa kuivan kesän jäljiltä. Olen yrittänyt käyttää kaikki hetkelliset poudat hyödyksi. Aika märkäähän se on ollut puuhailla pahimmillaan heti sateen jälkeen. Minä yritän vielä sinnitellä näiden hallojen yli jos vaikka olisi vielä lämpöisempää luvassa.

   Poista
 6. Toivottavasti säästyit tuhoitta! Aamulla koirakävelyllä oli hieman pakkasta meillä. Kohti talvea mennään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä pieniä tuhoja tuli, suurimmat kasvimaalla, jossa avomaankurkut ja kesäkurpitsat eivät kestäneet hallaa. Tosin kesäkurpitsat olivat kyllä jo valmiiksi härmän kiusaamia. Tänään aamulla näytti paljon pahemmalta. Nurmikko kuurassa, pitänee tehdä siis iltapäivällä uusi tarkistuskierros.

   Poista
 7. Halla on meilläkin kahtena yönä vieraillu. Suojattu osa on ja sisälle kannettu pelakuut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillekin tuli toinen hallayö, pahempi kuin edellinen. Illalla kävin sentään suojaamassa osan kasveista, mutta belargoniaruukut unohtuivat. Saa nähdä ovatko selvinneet.

   Poista
 8. Täällä oli tänä aamuna paikoitellen tiet jäässä ja vesisaavissa jääkansi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siellä vissii sitten vielä kylmempää. Halla ja pakkasyöt jatkuneet sen verran, että hallanarat kasvit ovat jo entisiä. Se on syksy nyt.

   Poista
 9. Meillä halla vierailee enemmän juuri matalalla. Korkeammalla kohdin pihaa on toki enemmän rakennuksia, tien toisella puolella oleva kallioseinämä ym asioita, jotka myös voivat vaikuttaa lämmön ja kylmyyden liikkumiseen. Meillä alempana olevaan pihan osaan saattaa kylmä päästä hyvin liikkumaan myös sen takia, kun naapurustossakin samoilla kohdin on paljon avointa tilaa (joku pikku pensasaita ei paljon vaikuta). Multaiset kohopenkit tuntuvat auttavat täällä kylmän savimaan alueella, jos kyseeessä ei ole paha pakkanen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meilläkin taitaa olla matalammalla enemmän avoimempaa, joten sekään ei selitä sitä miksi on lämmintä. Kummallakin puolella taloa pitäisi olla kohtuu samanlainen hiekkapohjainen maa. Kohopenkit auttavat varmasti ja etenkin savisen pohjamaan kanssa.

   Poista
 10. Jänä, että ylempänä pihaa on selvästi kylmempää kuin alempana. Ehkä teille kylmä tulee yläpihan suunnasta ja alapihalla on jotain, mikä pysäyttää sen etenemisen. Minä olen huomannut nyt tänä syksynä, että meillä pihan lämpöolosuhteet ovat muuttuneet varjokujan kasvittamisen myötä. Ennen (pilvisellä säällä) etupihan ja varjokujalla olevan lämpömittarin lukemat olivat suunnilleen samat, mutta nyt varjokujalla on jopa 1,5 astetta lämpimämpää. Meille kylmä hiipii ilmeisesti kadulta päin, joten nyt kun varjokujalle tuli köynnösportti ja rehevää kasvillisuutta, niin ne pysäyttävät kylmän rintaman. Takapihaa suojaa metsä ja talo, joten nyt kun varjokujaltakaan ei pääse heti kylmä liikkumaan, se muuttui taas pikkuisen suojaisammaksi. Ensi vuonna pitääkin tehdä jokin istutus talon toiseen päätyyn suojaamaan sieltäkin suunnalta. Pitää lähteä kohtapuoliin tarkistamaan, mitä viimeisen parin yön aikana on puutarhassa tapahtunut. -2,4 astetta on ollut alimmillaan, joten voi olla, että ainakin kasvimaalla pavut ovat ottaneet nokkiinsa harsoista huolimatta. Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä tietää, että ihan kasvillisuudella voi olla noin paljon vaikutusta. Kovasti olen vienyt pihaa suojaisemman suuntaan, istuttamalla etenkin rajojen tuntumaan pensaita ja pikkupuita. Mukava jos kasvien kasvaessa myös pienilmasto muuttuisi lämpöisempään suuntaan. Viikonloppuna tuli jo kunnon pakkasyö. Kasvihuoneen kasvit vielä sinnittelevät, mutta pihalla hallanarat kasvit on nyt kaikki mennyttä.

   Poista