torstai 9. huhtikuuta 2020

Kirvat mokomat!!!

Tervehdys pitkästä aikaa!

Taas sitä samaa vanhaa eli työkiireitä. Kyllä tässä samalla on nautittu aikaisesta keväästä, aloitettu pihan kevättyöt (mm. useampi uusi kukkapenkki tekeillä) ja taimikasvatuksetkin on hyvällä mallilla. Kirjanpito on kuitenkin jäänyt lähes olemattomiin. Kasvihuoneessa on tuplakasvihuoneen sisällä kasvaneet ensimmäiset taimet jo maaliskuun puolesta välistä:

 • Porkkanaa
 • Retiisiä
 • Salaattia
 • Pinaattia
 • Auringonkukkaa
 • Tilliä
 • Persiljaa
 • Lehtikaalia
 • Naurista
 • ym

Koemielessä kylvin parisen viikkoa sitten vielä sokerimaissia, lehtimagnoldia ja ruusupapua. Kaikki mainitut ovat lähteneet itämään ja taimetkin näyttävät hyvältä. Ihania tällaiset aikaiset keväät! Pakkasöitä on silti ollut, eli tuplakasvihuone on tullut tarpeeseen ja kuplamuovilla tai harsolla suojaamisesta on pitänyt huolehtia. Nyt lämpöisempien päivien alettua päivisin on pitänyt huolehtia vastaavasti tuuletuksesta. Kasvihuoneen tuuletusluukuissa on automaattiavaajat, jotka virittelin jo taas paikalleen, mutta minikasvihuoneessa tällaisia hienouksia ei ole. Etätyöt ovat kuitenkin mahdollistaneet luukun avaamisen päivän lämmetessä.

Kevätkukat kuten krookukset ja kevätkurjenmiekat ovat kukkineet kohta lähemmäksi kuukauden. Viime päivinä kukintaan liittyivät myös kevättähdet, idänsinililjat ja posliinihyasintit.

Krookukset 7.4.2020

Päivän aihe tänään on: kannattaa pestä kasvit ennen sisälle tuomista tai vähintään laittaa karanteeniin.
Minulla oli useita belargonioita talvisäilytyksessä autotallissa. Osan niistä toin sisälle jo hyvissä ajoin kuukausi sitten. Vaihdoin samalla mullat ja leikkelin kasvit sopivan pieniksi. Ei mitään ongelmaa.

Vajaa viikko sitten, jatkoin hommaa ja toin yhden belargonian lisää sisälle. Samat toimenpiteet kuin aikaisemmillekin. Tänään kävin huoneessa jossa belargoniat ja daaliat ja joitain perennoja ja kesäkukkia on esikasvatuksessa. Siellähän oli muutaman kasvin kimpussa oikein kirvainvaasio! Ikinä en olisi uskonut, että ne lisääntyvät noin nopeasti. Ilmeisesti ovat nauttineet autotallia lämpöisemmistä oloista ja pienistä taimistani.

Kirvat pikkutaimen kimpussa. Muuta selitystä kirvojen ilmaantumiselle en keksi, kuin että tulivat varmaan autotallissa
talvetetun belargonian mukana.

Onni onnettomuudessa, että kyseisessä huoneessa on kahta latva-artisokkaa lukuunottamatta pelkästään koristekasveja. Pieniä taimia ei oikein pysty pesemään ja pyretriini suihkeet sotkevat sisällä liikaa. Taidanpa siis lähteä huomenna ostamaan Raidia. Latva-artisokat ajattelin säästää käsittelyltä tai ainakin katsoa tilannetta sen mukaan mitä raidia löytyy. Kahdesta kasvista kirvat saa tarvittaessa pois käsineenkin, kunhan pidän kasvit jokusen päivän eristyksissä.

Tästä siis opittiin, ettei voi luottaa, ettei tuholaisia olisi, vaikka niitä ei juuri sisälle tuotaessa näkyisikään. Jatkossa kaikki kasvit pesuun.

Mukavaa pääsiäistä!

13 kommenttia:

 1. Sullon hyätypuali jo hyvin hallinnas. Mullaki oli muutamas talavehtivas kasvis kirvoja. Osan pesin ja laitoon myrkkypuikkoja ja muutama sai kans Raidia niskahansa. Hyvää pääsiäästä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pitää tosiaan olla tarkkana noiden kanssa. Hyvää pääsiäistä.

   Poista
 2. Onpa kurja riesa. Toivottavasti pääset kirvoista eroon. Oletko mitannut, paljon tuplakasvihuoneessa on lämpöä?
  Mukavaa pääsiäistä sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt näyttäisi kaikki kuolleen. Pari tainta taisi kuolla samalla, mutta pääosin näyttää hyvältä. Toivotaan että yksi raid käsittely riitti.

   Kyllä kasvihuoneissa lämpömittari on. Jos ulkona menee useita asteita miinukselle, sisällä on saattanut olla pahimmillaan -1 asteen paikkeilla, mutta yleensä pysyy öisin vähintään muutaman asteen plussalla. Pienempi kasvihuone tuo useamman asteen lisälämpöä, koska pelkän isomman kasvihuoneen sisällä menee melkein aina miinukselle, jos ulkona on pakkasta. Auringonpaisteessa lämpö nousee herkästi + 30 asteeseen, jollen ole avannut luukkuja. Pilvisellä kelillä päivisin ollut 10 asteen molemmin puolin.

   Poista
 3. Oletpa päässyt jo pitkälle kevättoimissa. Kukintaakin on jo paljon. Meillä on vielä kylmää ja kevättoimet ovat aika pysähdyksissä, mutta aikanaan pääsee taas jatkamaan. Hyvää ja valoisaa pääsiäistä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Melko kylmää on tosiaan ollut. Kärsivällisyyttä tarvitaan. Tekisi mieli jo kylvää kaikki mahdollinen, mutta yöpakkasia vielä riittää, niin ei pidä kiirehtiä. Kiitos.

   Poista
 4. Ihanat kevätkukat! Meillä vasta tänään huomasin ensimmäiset kevätkurjenmiekkojen piipot, krookuksistakin vasta ensimmäiset piipottavat. Kirvat ovatkin viheliäisiä! Mistä ne löytävätkin kasveihin? Koko talvena niistä ei näy vilaustakaan ja sitten yhtäkkiä niitä on armeija ilmestynyt tyhjästä! Minulla meinaavat vallata eteisessä olevat kasvit, vaikka olen niitä metsästänyt konstilla jos toisellakin. Onneksi eivät ole vielä eksyneet taimihuoneeseen. Mukavaa pääsiäistä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täällä talvi kun ei koskaan alkanut kunnolla, piippoja näkyi koko talven. Tästä kukatkin saivat melkoisen etumatkan normitalveen verrattuna. Kirvat näyttävät tosiaan tekevän kunnon yllätyshyökkäyksiä. Hyvä jos ne saa pidettyä eristettynä yhteen huoneeseen. Pidän peukkuja, että pääset voitolle.

   Poista
 5. Siellä on tosiaan kevät aikaisessa. Ja hyvältä näyttää.
  Toivottavasti sait kirvat häädettyä lopullisesti.
  Hyvää pääsiäisen jatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aikaisessa on, mutta kylmät ilmat sentään vähän jarruttaa. Toistaiseksi ei ole kirvoja näkynyt, joten pidetään peukkuja.

   Poista
 6. No voi harmitus toivottavasti kirvariesasi on jo takanapäin. Minulla ei ole koskaan ollut tätä riesaa. Nyt pitäisi varmasti koputtaa puuta kuten sanotaan. Minulla on vielä kasveja kellarissa. Pitää viikonloppuna hakea loput pois ja tarkastella tilannetta.

  VastaaPoista