keskiviikko 21. lokakuuta 2020

Syyskuulumisia (täällä ollaan edelleen)

Olen aikaisemminkin valitellut työkiireitä. Viime kevät ja alkukesä meni kuitenkin ihan uudelle tasolle. Pitkien työpäivien ja huonojen yöunien jälkeen energiaa, kiinnostusta tai aikaa blogin kirjoittamiselle tai ylipäätänsä koneella istumiselle ei juuri ole ollut. Pahin kiire helpotti onneksi heinäkuun puolessa välissä kesäloman alkaessa, mutta motivaation puute jäi edelleen päälle. 

Hiukan hassua, että nyt lokakuussa ensimmäisten yöpakkasten saavuttua ja kasvukauden ollessa ohi palailen vihdoin blogini pariin. Tosin niinhän se on, että kun pihalla ei ole enää niin paljoa tehtävää, eikä kelit muutenkaan houkuttele ulkoilemaan, koneella istuminen alkaa houkuttelemaan enemmän.

Olen seuraullut sääennustuksia yöpakkasen varalta jo pidemmän aikaa. Ensimmäiset yöpakkaset pääsivät silti yllättämään muutama päivä sitten. Illalla luvattiin yöksi vielä plussaa, mutta todellisuus oli aamulla -1,2 astetta kuistilla ja jopa yli -3 astetta kasvihuoneen kylmimmässä paikassa oven lähellä. Daaliat, osa kesäkukista ja osa tomaateista kuolivat tuon yhden yön aikana. 

Elättelen toiveita, että paprikat, chilit ja loput tomaatit viihtyisivät kasvihuoneessa vielä jonkin aikaa, nyt kun lupaillaan taas lämpöisempiä öitä. Tulevien (nyt jo menneiden) hallaöiden varalle laitoin kasvihuoneeseen pari kynttilää palamaan. Toistaiseksi näyttää ettei lisämenetyksiä ole tullut.


Daalian kukka ensimmäisen pakkasyön jälkeen. Näyttivät kauniilta, kunnes kuura sulasi.

Syksyn iso pihaprojekti on ollut kivituhkan levittäminen autopaikoille ja poluille. Nyt alkaa olla jo melko valmista, tärytin pitäisi vielä vuokrata, että saataisiin kivituhka tiivistettyä kunnolla.

Eilen havaitsin tasaisella kivituhkapinnalla outoja jälkiä. Pihallemme on ilmeisesti vieraillut kauris. Puolen kilometrin päässä pelloilla ja metsässä kauriita on ollut aina. Tämä on kuitenkin ensimmäinen kerta, kun näen niistä merkkejä meidän pihalla. Toivottavasti eivät jää pysyviksi vieraiksi. Täytyy hoitaa talvisuojaukset aikaisempaa huolellisemmin täksi talvelksi.


Kuvasta ei erota ihan yhtä hyvin kuin livenä, mutta tässä näyttäisi olevan pari kauriin sorkan jälkeä.Jälkien jättämisen lisäksi vieras oli käynnyt maistelemassa myös uutta ruusuani.

Tarvisuojaukset eläinten varalle on vielä muutenkin laittamatta. Kompostin kääntö ja kompostimullan levittämien on vielä kesken. Samoin kesken on vielä uusien tulppanien istutukset. Kesällä metsämyyrien kanta räjähti käsiin ja näyttäisi, että aikaisempina vuosina istuttamiani tulppaaneita ja krookuksia on verotettu ahkerasti. Aikaisempina vuosina tuhoja ei ole onneksi ilmennyt. Tämän vuoden osalta toivon, että kyseessä on poikkeus ja jatkossa kevätkukkien sipulit saavat olla taas rauhassa, vaikka vähän pelkään, että myyrät saattavat jäädä tänne pysyvästi, nyt kun ovat löytäneet helppoa ruokaa.

Mukavaa syksynjatkoa. Pidetään peukkuja, että aurinkoiset syyssäät jatkuvat taas sateiden jälkeen.


10 kommenttia:

 1. Huurteinen daalia on todella kaunis! Ensimmäinen yöpakkanen yllätti minutkin, samoin ensimmäinen yöllinen lumisateen ripsaus.

  VastaaPoista
 2. Ei sitä voi aina jokapaikkahan revetä. Ny on pitkä talavi aikaa kirijootella kesän puutarhakuulumisia. Auts, toivottavasti sorkkaeläämet pysyysivät vasteres kauempana.
  Meillon ollu yllättävänki lämmintä, vaikkaki ensimmääset pakkaasyät o jo koettu.

  VastaaPoista
 3. Onpa kaunis daalia. Harmi, että pakkanen yllätti kesken kukinnan.
  Toivottavasti kauriit pysyvät vastaisuudessa visusti poissa pihapiiristä. Meillä niitä ei onneksi vielä ole näkynyt, mutta keväällä lähialueen pellolla niitä oli vierailemassa kaksi. Joten saa nähdä?
  Mukavaa lokakuun jatkoa.

  VastaaPoista
 4. Daaliasi on kaunis huurrettunakin. Luvassa on sateiden lisäksi melko lämmintä, joten sipuleita ehtii vielä hyvin istuttaa. Toivottavasti sorkkaeläimet eivät ota tavakseen ruokailla puutarhassasi.
  Mukavia lokakuun loppupäiviä!

  VastaaPoista
 5. Kaikelle on aikansa. Onneksi on lupa kuunnella fiiliksiään.
  Tuo daalia on kuin sokerihuurrutettu koriste. Kaunis.
  Kukaan ei toivo kauriita puutarhaansa, ihan ymmärrettävistä syistä.
  Hyvää viikon jatkoa!

  VastaaPoista
 6. Kovin tuttua tuo motivaation katoaminen. Itse huomaan kaikenlaisten kiireiden tieltä ensimmäisenä luopuvani tästä koneen äärellä istumisesta. Blogin kirjoittaminen ja kuvien laittaminen on sittenkin omalla tärkeysjärjestyksellä aika kaukana kärjestä. Mutta kiva, kun sinä tulit takaisin:) Peuroja en kuitenkaan toivottele puutarhaasi. Minulle jo jäniksen kokoisestakin on riittävästi murhetta. Huurteiset aamut taisivat hetkeksi mennä, hienoa, kun ehdit kuvaamaan kauniin huurteen kuorruttaman daaliasi. Mukavaa syksyn jatkoa!

  VastaaPoista
 7. Aina ei kerkiä eikä jaksa. Mutta on kiva kuulla kuulumisia ja katsella kaunista huurredaaliaa. Mukavaa syksyn jatkoa.

  VastaaPoista
 8. En usko, että lukijat kaikkoaisivat tyystin, vaikka tulisikin pidempi tauko postauksien väliin. Elämässä tulee välillä kiireisempiä hetkiä, jolloin harrastukset joutuvat jäämään tauolle. Kiva, kun poikkesit kertomaan kuulumisiasi.
  Kuuran koristama daaliankukka on upea. Tumma väri tuo hyvin kuurareunukset esille. Toivottavasti kauriista ei tule vakituisia vieraita puutarhassasi. Myyräkannat vaihtelevat suunnilleen kolmen-neljän vuoden sykleissä. Kun myyriä on paljon, kasvaa petojenkin määrä ja jossain vaiheessa myyräkanta sitten romahtaa kokonaan. Jospa teillä olisi nyt myyrähuippu ja romahdus tapahtuisi tulevan talven aikana. Minusta tuntuu, että täällä oli huippu viime kesän ja syksyn aikana, ja kevättalvella myyrien määrä alkoi selvästi tippua. Tuleva talvi näyttää sitten paremmin, paljonko myyriä oikeasti onkaan. Toivottavasti todella vähän :) Mukavaa lokakuun loppupuolta!

  VastaaPoista
 9. Täällä oli pakkasta yhtenä yönä -5, se oli kesäkukille liikaa. Verkot ovat laittamatta pupujen tuhoja vastaan, se onkin aika ikävää puuhaa, mutta täytyy tehdä jos aikoo nähdä ensi keväänä muutakin kuin tynkiä.

  VastaaPoista
 10. Jos kaipaat inspiraatiota postauksiin, niin laitoin sinulle blogiini haasteen! Osallistuminen on tietysti täysin vapaaehtoista.

  VastaaPoista