sunnuntai 12. elokuuta 2018

Syksyn perennasiemenkirje

Nyt sataa! Toivotaan, että sadetta tulisi sen verran paljon, että kuivuus vihdoin helpottaisi. Sadepäivänä on vihdoin aikaa puuhailla kaikkea sisällä. Kuten kirjoittaa blogia.

Tässä isokaunosilmä 'Early Sunrise'. Kasvatin tämän siemenistä keväällä ja hyvin onnistui, kun kukkii jo ensimmäisenä kesänä. Ulosistutuksen kanssa ei mennyt niin hyvin, kun muistelin tämän olevan vaalean sitruunankeltainen. Hienon värinen tämän näinkin on, mutta ei sovellu nykyisen penkin väriin, vaan joudun siirtämään vielä uuteen paikkaan. Isokaunosilmä kuulemma viihtyy myös kuivassa ja pitää lämpösestä ja aurinkoisesta paikasta, joten uskaltaisinkohan istuttaa tämän hankalan kuivaan saunaneduspenkkiin.

Isokaunosilmä Early Sunrise
Isokaunosilmä 'Early Sunrise'. Kuva on varmaankin jo viikon takaa.

Jos sadetta tulee tarpeeksi, pääsen vihdoin siirtelemään muitakin perennoja, jotka kasvavat väärissä paikoissa.

Juuri ennen sateen alkua kävin keräämässä siemeniä kuivumaan. Nyt teidänkin kannattaa kerätä siemeniä talteen. Kohta asiaa perennasiemenkirjeestä.

Siemeniä kuivumassa ja varisemassa

Perennasiemenkirje


Kuten keväällä jo varoittelin tarkoitus olisi laittaa uusi perennasiemenkirje liikkeelle. Ideana olisi, että kirjeestä saatuja siemeniä voisi syyskylvää suoraa ulos. Näin siis ainakin itse meinasin tehdä, kun ei kevään kylmäkäsittelyt tunnu oikein onnistuvan. Lisäksi ei sisällä ole taimikasvatustilaa tarpeeksi.


Säännöt

Tämä siemenkirje on tarkoitettu bloggaajille. En kuitenkaan velvoita osallistujia olemaan blogini seuraajia.

Kysessä on siemenketjukirje perennan siemenille, kaksivuotiset tai itsekylväytyvät yksivuotiset kelpuutetaan myös mukaan.

Jokainen voi ottaa siemeniä omantuntonsa mukaan. Mikäli joitain siemeniä on kirjeessä runsaasti, niistä voi ottaa vain sen verran kuin tarvitsee ja laittaa loput eteenpäin. Jos otat jotain, lisääthän myös jotain tilalle kirjeeseen.

Tämä kirje pyritään pitämään kirje tai XXS paketti -kokoisena. Tämä tarkoittaa sitä että kirjeen paksuus ei tule ylittää 3cm. Mikäli maksimikoko on jo lähellä, lisääthän vain sen verran siemeniä mitä otatkin.

Siemeniä ei jaotella lisääjän mukaan vaan kaikki siemenet ovat samassa "läjässä". Halutessaan jokainen voi kirjoittaa siemenpusseihin keneltä siemenet ovat. Tämä on jopa toivottavaa. Kirjeen mukaan voi myös laittaa paperille terveiset muille.

Lisääthän itse kerättyjen siementen pusseihin vuoden, koska siemenet on kerätty. 

Siemenpussien parasta ennen -päiväyksillä ei ole niin väliä, mutta siementen tulee olla itämiskelpoisia. Mikäli havaitset vanhoja siemeniä lajeista, joiden siemenet eivät ole itämiskelpoisia kuin vuoden, niin tällaiset voi poistaa kirjeestä.

Jotta siemenet pysyvät omilla paikoilla kirjeen sisällä, ja kirje tasapaksuna, pakataan siemenpussit yhteen tai tarvittaessa useampaan minigrip (tai vastaavaan) -pussiin, josta puristetaan ilma mahdollisimman hyvin pois. Mikäli minigrip ei enää pidä ilmaa, se tulisi vaihtaa.

Kirje kiertää myös toisen kierroksen halukkaiden kesken ja siihen osallistumisesta kysellään kirjeen mukana kulkevassa listassa. Listasta näkee myös kenelle kirje tulee seuraavaksi lähettää. Listan viimeinen lähettää sen takaisin ensimmäiselle eli minulle.

Toisella kierroksella uusia siemeniä ei tarvitse enää lisätä (tietenkin voi lisätä, jos uusia siemeniä on kypsynyt ensimmäisen kierroksen jälkeen), vaan ideana olisi jakaa ensimmäisellä kierroksella jääneet siemenet pois. Jäljelle jääneet palautetaan aloittajalle eli minulle.

Toivoisin että siemenkirje liikkuisi sujuvasti, tavoitteena on että kirje lähetetään seuraavalle parin päivän sisällä sen saapumisesta.

Toivoisin myös, että jokainen laittaisi joko minulle sähköpostin tai blogi-kommentin tai tekee omaan blogiinsa postauksen siemenkirjeen vastaanottamisesta. Näin voin seurata kirjeen etenemistä.


Näin pääset mukaan

Mukaan pääsee maksimissaan 15 osallistujaa, minä mukaan luettuna. Ilmoittautumisaikaa on 31.8.2018 asti. Laitan kirjeen kuun vaihteen jälkeen liikkeelle. 

Ilmoittautumiset tämän postauksen kommentteihin. Laittakaahaan lisäksi osoitetietonne minulle sähköpostilla pihan.vuosi (at) gmail.com. Kirjoittakaa viestiin myös bloginne nimi, niin tiedän kuka on kukin (yhden ilmoittautumisen olen saanut jo ennakkoon).

EDIT: Lisäsin ilmoittautumisaikaa jokusella päivällä, jos viela saataisiin muutama osallistuja lisää.

18 kommenttia:

 1. Mukana. Tätä kiertokirjettä olenkin kytännyt :) Siemeniä on myös jo kerätty kuivumaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä juttu, kiva että kiinnostusta on. Moni varmaan miettii uusia siemenhankintoja vasta talvella/keväällä, mutta toivotaan että saadaan sopiva porukka näin syksyksikin kasaan.

   Poista
 2. Mahtava aloite taas kerran, siemenkirje oli niin jännittävä juttu! Tällä kertaa en ole mukana, koska kevään siemeniäkin on vielä kylvämättä suuret määrät :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Minullakin on aikaisempia siemeniä vielä odottamassa kylvöä, mutta onneksi ne eivät vie paljoa tilaa, etenkään jos ulos kylvää. Sen verran taitaa olla keräilijän vikaa, että uusia siemeniä/lajeja/lajikkeita on aina mukava saada lisää.

   Poista
 3. Kaunis tuo isokaunosilmä. Mie en nyt taija osallistuu kirjeeseen. Mukava juttu jokatappauksessa siemenkirje.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Nyt ne on vielä pieniä. Toivotaan että viihtyvät ja kasvavat tulevina vuosina. Kiitos ilmoittamisesta.

   Poista
 4. Hei, olen aivan uusi bloggaaja. Lueskelen ja katselen innokkaasti muitten puutarha-aiheisia blogeja. Aloitin Facebookissa, mutta halusin kertoa enemmän kuin siellä näytti kohtuulliselta, joten kokeilen bloggaamista. Blogini on Maalaiskaupungin piha osoitteessa https://maalaiskaupunginpiha.blogspot.com. Ja haluan mielelläni mukaan siemenkirjeeseen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tervetuloa. Blogaaminen on varsin mukaansatempaavaa puuhaa. Siemenkirjeeseen ilmoittautuminen on alkanut melko verkkaisesti, mutta toivotaan että saadaan sopiva porukka kasaan.

   Poista
 5. Hieno idea. Jätän nyt kirjeen väliin, kun en ole siemeniä poiminut. Olen heitellyt kasvien juurille multiin. Mukavaa viikonloppua½

  VastaaPoista
 6. Tosi hyvä idea! Ehdottomasti mukana!:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Kiva saada sinut mukaan. Vastailen sähköposteihin sitten vähän myöhemmin, kun alkaa ilmoittautuneet olla kasassa.

   Poista
 7. Hieno juttu, mutta tällä kertaa en osallistu kun on niin paljon kaikkia muita projekteja. Innostavaa elokuun jatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ok, innostavaa elokuun jatkoa, vai pitäisikö jo sanoa loppua.

   Poista
 8. Vastaukset
  1. Oho, sehän oli nopeaa toimintaa postilta. Mukavia hetkiä siementen parissa :)

   Poista