maanantai 9. heinäkuuta 2018

Kesäisiä kuulumisia

Kuivuus jatkuu, vaikka sadetta onkin saatu muutamana päivänä. Monen kukan kukinta jää, ainakin viime vuoteen nähden, kovin lyhyeksi. Pioneista 'Karl Rosenfield' kukkii edelleen upeasti, vaikka sade kaatoikin osan kukista tuista huolimatta. Pihajasmikkeet ovat myös täydessä kukassa ja tuoksuvat upeasti.

Kiinanpioni 'Karl Rosenfield'
Kiinanpioni 'Karl Rosenfield' Vieressä ja takana pihajasmikepensaita

Sormustinkukat ovat levinneet parissa vuodessa hurjasti. Kukkivathan ne upeasti, mutta täytynee leikata suurin osa kukkavarsista kukinnan jälkeen pois, kun en toivo niiden valloittavan koko kukkapenkkiä.

sormustinkukat
Sormustinkukat uhkaavat levitä laajalle.

Myös kasvimaalla on kuivaa. Kurkku, kurpitsa, sokerimaissi ja latva-artisokka penkkiä olen kastellut ahkerimmin, ja kattanut sitä ruohosilpulla. Tämä on ainoa kasvimaan penkeistä, joka kasvaa hyvin. Penkki taisi tulla liian täyteen, mutta kaikka näyttävät ainakin toistaiseksi vielä viihtyvän. Kesäkurpitsasta olen saanut jo ensimmäisen sadonkin.

Tämä penkki on liiankin täynnä. Taustalla lisäksi ämpäreissä kasvavia, jotka eivät enää mahtuneet kasvihuoneeseen.

Perunat ja salaatit taasen eivät vaikuta kuukauteen juuri kasvaneen.

Perunat
Perunat eivät kasva. Toivotaan että maan alla on silti ollut kasvua.

Kasvihuoneessa ei kuivuus kiusaa, mutta kyllä sinne on vettä saanut viedä! Edelleenkin se on aivan liian täynnä, vaikka osan kasveista veinkin jo ulos. Tomaateissa ja paprikoissa on paljon raakileita ja ensimmäiset kasvihuonekurkutkin vaikuttaisivat alkavan tekemään kurkkuja. Kovin on malttamaton olo, kun tuntuu ettei mikään kuitenkaan edisty nopeasti.

Kasvihuone heinäkuun alussa
Kasvihuoneessa on tungosta

Mukavaa alkanutta viikkoa!

14 kommenttia:

 1. Komeasti kukkii pionit ja jasmikkeet! Kasvihuoneessakin näyttää hyvältä. Kuivuudelle ei mahda oikein mitään, jos ei pysty yötä päivää sadettamaan tai vetämään tihkukastelujärjestelmää. Ja toisaalta onko tavallisessa kotitaloudessa edes järkeä ihan mahdotonta määrää vettä kuivaan maahan valuttaa, sillä sehän on nyt selvä, ettei siinä satakaan litraa näy vielä missään. Mukavaa viikkoa ja toivottavasti sielläpäin sataisi reippaasti joka yö niin kauan, että ei tarvitse enää kuivuudesta kärsiä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Öisin voisi tosiaan sataa. Nyt tosin ennusteet lupaavat vain vielä tästä lämpenevää säätä. Pihan sadevesikaivon käytin jo tyhjäksi ja vesijohtovettä ei tosiaan kovin paljoa viitsi lotrata. Sateisia öitä myös teidän suunnalle :)

   Poista
 2. Kauniisti kukkivat pionit.
  Kuivuus on vaivannut tänä kesänä varmasti hyvin monessa puutarhassa. Meillä onneksi sadetta on saatu sen verran paljon, että taas pärjää.
  Mukavaa viikon jatkoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä että sateita on ollut. Tämä on normaalistikin kuiva piha, maaperä isolta osalta hiekkaa ja kalliota/kiveä. Muutama savisempi kohta tuntuu hiukan kostealta sateiden jäljiltä, mutta suurimmaksi osaksi kaikki on edelleen rutikuivaa. Kasvimaankin taisin perustaa ihan liian kuivaan paikkaan isojen mäntyjen alle. Onneksi kasvit on pääasiassa sitkeitä. Kasvimaata olen kuitenkin joutunut kastelemaan.

   Poista
 3. Meillä on saatu sateita ihan kivasti, nyt on toiveissa kaunista säätä kun on taas aikaa olla ulkona.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, kyllä kesällä on kiva että on ulkoilukelit. Ja hyvä että niistä ei ole ollut nyt pulaa. Toivotaan kauniita kelejä sinne suunnallekin :)

   Poista
 4. Sormustinkukkapenkkisi näyttää kyllä hienolta tuota suurta kiveä vasten. Ja mahtavat pionit sinulla siellä kukkiat. Kuivuus on tämän kesän juttu varmasti joka puolella Suomea. Ajatella, viime kesänä puhuttiin vain sateista ja märkyydestä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Se on todennäkäisesti kalliota, mutta vaikea se on varmasti sanoa. Kallio on kuitenkin vastassa melkein joka paikassa pihaa kun vähän kaivaa. Joo, aika erilaiset kesät tule näin peräjälkeen. On tämä silti mukavampaa kuin viime vuonna, vaikka tuntuukin ettei pihan kasveissa tapahdu juuri kasvua.

   Poista
 5. Vesisadetta odottelen minäkin. Kastelu alkaa jo käydä työstä. Hyötytarhaa ja uusia istutuksia olen kastellut eniten, mutta esimerkiksi salaatit ovat meillä edelleen onnettoman pieniä.
  Mukavaa viikkoa myös sinulle😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Salaateista ei ole täälläkään saanut vielä juuri ollenkaan satoa, vaikka kylvin ensimmäiset jo huhtikuun puolella. Jännä kun sateet tuntuvat karttelevan tiettyjä alueita. Muutaman kymmenen kilometriä tästä molempiin suuntiin on satanut reilusti enemmän kuin täällä. Mutta eiköhän se tästä :)

   Poista
 6. Tuttu tunnelma kasvihuoneessa. Minulla on pensastomaatteja ja olen poistanut niistä lehtiäkin, mutta yhteiselo on silti tiivistä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Alimpia lehtiä olen minäkin poistellut, mutta eikä se kovin paljoa auta. Viime vuonna kostea loppukesä aiheutti paljon ongelmaa homeen takia. Pakko yrittää jotenkin harventaa, jos samanlaista kosteutta tulee tänäkin vuonna. Tosin kelit ainakin vielä täysin erilaiset.

   Poista
 7. Kauniisti kukkii pionit ja muutkin. Kuivoo on ollu meilläkin ja sais sattoo. Kanttarelleja on kaks keroo syöty muhennoksena, nyt käyvät kuivamaan. Kasvihuoneessa oon varkaita poistanu ja latvomisen saisin jo kohta tehä. Täyven näköstä on siun kasvihuoneessa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On siellä vähän liian täyttä. Ensimmäiset tomaatit on päässyt jo latvomaan, kun kurottivat kattoon asti. Täällä kuivuus menee vain pahempaan suuntaan kun tuli päälle hurjat helteet. Viikonlopulle pientä toivoa sateesta.

   Poista