maanantai 18. kesäkuuta 2018

Kuivaa on

Vaikka olenkin kesäihmisiä ja nautin auringosta (paljon!), nyt alkaa jo kaipaamaan vesisadetta. Viikko sitten maanantai aamulla näytti lupaavalta, satoi hiukan, vesimittari tosin paljasti, että sadetta tuli ehkä 0,2mm. Seuraavana yönä satoi sentään 10mm. Sekään ei riittänyt mihinkään, paljon lisää tarvittaisiin. Jopa nurmikko on kuivimmista kohdista ollut jo pitkään kuolleena. Tälle viikolle lupailee taas hiukan sadepäiviä, etenkin loppuviikolle (juhannukselle, yllätys yllätys). Katsotaan miten käy, en tällä kertaan edes aijo harmitella vaikka juhannuksena sataisi.

kivikkosuopayrtti
Kivikkosuopayrtti ei liity tekstiin, mutta se sattuu kukkimaan nätisti juuri nyt. Näitä oli viime
kesänä kaksi, mutta toinen ei selvinnyt talvesta. Tälle jäljelle jääneelle pitäisi keksiä uusi
paikka, kun tähän tilalle on tulossa kissoille ulkotarha.

Keväällä istuttamillani siemenistä kasvattamillani pienillä perennan taimilla ei ole ollut mitään mahdollisuuksia. Suurin osa on jo kuollut, vaikka olenkin yrittänyt niitä kastella. Onneksi en ole ehtinyt kaikkia taimia vielä istuttaa, joten säästelen niitä nyt siihen, että tämä kuivuus loppuu. Jos ja kun se joskus loppuu!

Viime vuotiset tai vanhemmat perennat tuntuvat selviävän jopa tästä kuivuudesta. Joitain yksittäisiä olen kastellut, silloin kun näyttävät sitä tarvitsevan. Kasvimaalla kasvu on vaikuttanut olevan hyvin hidasta, täytyisi kai sielläkin kastella enemmän. Perunatkin multasin vasta nyt. Ei olla ehditty vielä hakea kärrillistä multaa, joten käytin multaamiseen 4 mustamulta säkkiä.

peruna multaus
Perunoiden multaus tehty kaupan mustallamullala. Kuvasta näkee hyvin kuinka kuivaa maa kasvimaan penkkien ympärillä on. Perunoiden seurana kasvaa muutama edellisvuoden porkkana ja purjo. En ole raaskinut kitkeä niitä pois. Purjo voi jopa olla käyttökelpoistakin, en vain juurikaan käytä sipulikasveja ruoanlaitoissa, joten ovat toistaiseksi saaneet kasvaa rauhassa.

Kasvihuoneessa puolestaan oikein rehottaa. Kuvittelin vähän hillinneeni itseäni, mutta ilmeisesti meni pieleen! En ymmärrä miten saan kaiken mahtumaan kasvihuoneeseen, kun ne tuosta vähän vielä kasvavat. Jo nyt alkaa olemaan melko heikosti liikkumatilaa. Ainoastaan kasvihuonekurkut ovat hiukan huonommalla tolalla. Ne ovat kärsineet mm kissojen käsissä (tai tassuissa). Siksi kylvin 2 viikkoa sitten vielä jokusen lisää. Uudet saattavat kasvaa vanhoista ohi, sen verran huonoa niiden kasvu nyt on. Kokeilin myös kasvihuonekurkun pistokkaiden juurruttamista. Eivät ole ainakaan vielä kuolleet ja toisessa näkyy jo uutta kasvua. Samalla laitoin muutamat melonin siemenet multaan. Ensimmäiset eivät jostain syystä itäneet. Saa nähdä ehtivätkö vielä tekemään satoa. Tällä kertaa sentään itivät nopeasti,

Tässä olen jo yrittänyt vähän järjestellä kasveja, mutta kaikille ei ole vieläkään omia paikkoja. Keskelle kiinnitin säleikön, siihen tulee kurkun taimet kasvamaan ympärille, kunhan vähän vielä kasvavat suuremmiksi, että alkavat kiipeilemään.


Huhtikuussa kasvihuoneeseen kyvämäni kasvit joutuivat nyt ulos. Salaatti ja rucola olikin jo päässyt ylikasvaneeksi. Kurpitsa 'Banana Pink' ei kuulu tähän porukkaan, mutta joutui ulos suuren kokonsa takia. Eiköhän se näissä lämpotiloissa ulkonakin pärjää.

Mukavaa alkanutta viikkoa! Toivottavasti ennustukset toteutuu ja sataa vettä!

8 kommenttia:

  1. Jotenkin niin tuttua, ahtaus aina tahtoo iskeä kun esikasvattaa taimia - ylimääräisiä taimia vain ei millään raski heittää pois ja sitten tulee tunkua ilman muuta. Komeilta taimesi näyttävät! Kuivaa on ja sadetta odotellaan. Aamulla ropsautti lupaavasti ja sitten pilviverho repesi, nyt on niin tukalan kuuma, että ajattelin pitää siestaa. Nurmikko meilläkin on aivan kulottunut. Pionit nauttivat ja kukoistavat!

    Mukavaa juhannusviikkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta, tänä vuonna kesä tosin vaikuttaa niin lämpöseltä, että ylimääräiset voisi kokeilla siirtää ulos. Tänään toivottavasti sataa. Mukavaa juhannusviikkoa!

      Poista
  2. Täällä ei onneksi vielä ihan niin kuivaa ole, että nurmikko olisi kellastunut. Perennat ja kesäkukatkin ovat toistaiseksi pärjänneet kohtuu hyvin. Tänään tuli 10min sadekuuro, mutta eihän se paljoa auttanut, kun heti sen jälkeen alkoi tuulla ja aurinko paistaa. Sain kuitenkin pikkuisen vettä talteen. Kasvihuoneesi näyttää samalta, miltä omani varmasti näyttäisi, jos minulla sellainen olisi :D Pitäähän sitä neliöistä ottaa kaikki ilo irti! Sadetta sinnepäin ja leppoisaa juhannusviikkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Täällä sellainen kuivuus etten vastaavaa muista koskaan olleen. Hyvä että siellä on satanut enemmän. Tänään onneksi pitäisi sataa täälläkin. Liian täydessä kasvihuoneessa on vain se ongelma, että kasvien hoitaminen menee vaikeaksi, sitten kun ne tuosta kasvavat vielä isommiksi.

      Poista
  3. Varmaan pian jo sataa. Eikä haittaisi minuakaan vaikkakin sitten juuri juhannuksena. Hyvää juhannusviikkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tänään näyttäisi lupaavalta, iltapäivälle lupaa sadetta. Toivottavasti tulisi paljon kerrallaan. Hyvää juhannusviikkoa!

      Poista
  4. Täälläkin odotellaan sadetta saapuvaksi, kuivaa on ja jatkuvasti saa olla letkun kanssa kastelemassa. Ei haittaa vaikka sataisi viikon yhtä kyytiä. Mukavia juhannusvalmisteluja sinne. ~Katja

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sade alkoikin jo, tähän mennessä satanut 5mm, joten lupaavalta näyttää. Toivottasti sielläkin :) Mukavaa juhannusviikkoa.

      Poista