sunnuntai 9. kesäkuuta 2019

Omenapuun pelastamisyritys ja tulppaanikuulumisia

Kesä on hyvin aluillaan ja nyt jo pelottaa viime kesän kaltainen kuivuus. Maa senkun pöllyää ja sateet menevät vierestä ohi. Onneksi juhannus on tunnettu vesisateista ja kylmästä kelistä. Vaikken toki sellaistakaan toivo.

Muutamat tulppaanit jaksavat vielä kukkia, vaikka suurin osa on jo kuihtuneet

Tulppaaneja, lehtoakileija ja laukkoja

Viime kuussa ihmettelin keltaisiksi muuttuneita tulppaaneja. Osassa niistä keltainen väri jäi hiukan näkyviin loppuun asti, mutta osa muuttui myöhemmin puhtaan valko-punaisiksi, eli samanlaisiksi kuin aikaisimpinakin vuosina. Jännä vain etten muista näiden aikaisemmin muuttaneen väriään.

Tässä tulppaanissa oli keltainen vielä myöhemminkin hiukan näkyvissä, mutta kuvaan se ei halunnut tulla.
Eli näyttääkin ihan valko-punaiselta vaikkei sitä oikeasti ollut.

Tänään tuli muualla vastaan omenapuu, jonka juuret myyrä oli syönyt (onneksi niitä ei ole täällä näkynyt). Kuten kuvista näkyy, puu oli jo todella huonossa kunnossa, juuret lähes kokonaan syöty, mutta ei vaikuttanut vielä täysin kuolleelta.

Omenapuu "valkea kuulas" lähti maasta kevyesti nykäisemällä.  

Juuria ei ole juurikaan jäljellä, muutama tuollainen ihan pieni vain.


Päätin kuitenkin kokeilla saisinko puun pelastettua. Lehdetkään eivät olleet vielä avautuneet kunnolla hiirenkorville, juurivauriosta johtuen. Leikkasin puusta latvan ja yhden alemman oksankin pois ja istutin sen ruukkuun, jonka vien kellariin viileään. Jännä nähdä mitä käy, vaikken turhan toiveikas olekaan.

Päätin kokeilla pelastamista lisäksi toisellakin tavalla. Leikkasin parhaimman näköiset oksat latvasta ja vartoin ne vanhan omenapuun oksiin. Ideana hauska, että puussa kasvaisi toista lajiketta muutamassa oksassa, mutta tämänkään kohdalla en ole kovin toiveikas. Välineinä käytin mattoveitseä, haavasuoja-ainetta, elmukelmua ja teippiä. Hiukan siis sovellettuja välineitä, mutta isoin huolenaihe on kuitenkin se, että valkean kuulaan oksat vaikuttivat jo hiukan kuivahtaneilta. Laitoin näitä oksa-vartteita yhteensä neljä. Toivotaan että edes joku selviäisi. Tämä tosin on ensimmäinen varttamisyritykseni ja lähtökohdatkin olivat vähän huonot, joten saatan olla ylioptimistinen. Kiinnitin varte-oksiin (kiinnitys alkuperäisen puun puolelle) lisäksi muovipussit ehkäisemään haihtimista. Niihin reijät, että ilma vähän vaihtuu.

Kerron myöhemmin mitä näistä seuraa.

EDIT: tuo valko-punainen tulppaanilajike taitanee olla "Grand Perfection"

17 kommenttia:

 1. Voihan myyrä. Meillä on käynyt sama alkuvuosina kun istuttelin ensimmäisiä omenapuita. Ihmettelin vain miksi puu on kauhean vinossa ja kun menin kokeilemaan niin lähti maasta irti kevyesti. Toivottavasti puusi lähtee vielä eloon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä, ettei enää myöhemmin ole ollut samaa riesaa. Valkea kuulas on yksi lemppariomenoistani, joten toivottavasti edes jommalla kummalla tavalla säästyy.

   Poista
 2. Toivottavasti varttaminen ja/tai puun juurruttaminen onnistuu! Meillä on myyrät ja jäniksetkin syöneet nuoria omenapuita ym. puita hengiltä. Jopa keskellä kesää. Sellainen harmittaa aina...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, on tuo ikävää. Jäniksiltä verkolla suojaaminen on onnistunut hyvin, mutta juurien suojaaminen onkin jo hankalampaa. Pitäisi olla joku kestävä suojaverkko, joka kuitenkin maatuu kunhan juuret ovat tarpeeksi isoja. Ei sellaista taida olla olemassakaan.

   Poista
 3. Meillä on onneksi satanut jonkin verran ja kasvit (ja myös rikat) kasvavat. Eikö olekin palkitsevaa, kun saa jonkun epätoivoisen kasvin kukoistamaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä juttu, katselin että viikonlopulle lupaillaan taas sateita, joten ehkä silloin saadaan tännekin. On palkitsevaa, jos onnistuu. Tämä on vähän sellainen tapaus, ettei kokeilemisesta ainakaan mitään haittaa ole, hiukan vain menee aikaa hukkaan, jos ei onnistu.

   Poista
 4. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 5. En tiedä miksi sormeni poistivat tämän kommentin. Mutta nyt uudestaan. Meillä on mökillä myös syöty valkeakuulaksen juuria. Kolme oksaa on lehdet ihan kippurassa ja kuivia. Latva on vielä hyvä. Olemme kastellut sitä nyt paljon. Pitää vain toivoa parasta niinkuin sinunkin tapauksessa. Myös rivarinaapurin pihalta syötiin juurikin valkeakuulas hengiltä. Herää kysymys miksi juuri valkeakuulaat? Meilläkin on muitakin hedelmäpuita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuntuu olevan hyvänmakuinen, mutta hankala omenalajike. Muistaakseni on myös aika herkkä muumiotaudille. Katsoitteko tuon mökin tapauksen juuria, jotain sentään jäljellä? Vähintään kannattaa kastelun lisäksi tampata puun ympäristön maa. Saattaa olla myyrän käytäviä täynnä, joilloin puu ei ole maassa tukevasti, vaikka vähän juuria olisikin jäljellä.

   Poista
 6. Upean raidallinen tulppaani! Voi kurjuus noita myyriä. Meillä ne söivät tuurenpihlajan. Omenapuut ovat sentään vielä saaneet olla rauhassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eivät ne ilmeisesti kaikisata omenoista niin välitä, mutta tuo valkeakuulas kuulostanee olevan niiden herkkua. Omalla pihalla olen sen verran onnekas, etten ole havainnut mitään myyrätuhoja.

   Poista
 7. Kaunis tulppaani <3
  Toivotaan, että sateet osuvat kohdalle. Pidetään peukkuja, että Valkoinen kuulas pelastuu tavalla tai toisella.
  Valkea kuulas taitaa olla jänisten ja myyrien herkkua :)
  Kirjoitat varmaan myöhemmin, kuinka pelastusoperaatiosi onnistuu :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, kerron myöhemmin miten edistyy. Varttaminen oksaan olisi siinä mielessä hyvä ratkaisu, ettei ole pelkoa jänisten ja myyrien ylettymisestä. Muumiotautia jännitän vähän, sitä kun on, ja muistelisin, että valkeakuulas on herkkä sillekin.

   Poista
 8. Aivan upea valkopunainen tulppaani, mutta jännä värinvaihto. Minultakin myyrä söi aikoinaan muutamasta omenapuusta juuret. Yksi teki lehdetkin seuraavana keväänä, mutta mennyttä kalua se oli kuitenkin. Kaatui lopulta juurettomuuttaan. Nyt Nero on häätänyt vesimyyräkannan, joten voisi kokeilla uusia omppupuita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, tuohan siinä on vaarana. Pitänee tukea puu kunnolla, jos nyt edes selviää tämän kesän ruukussa. Meidän piha taitanee olla onneksi liian kuiva vesimyyrille. Neroa pitää rapsutella paljon tuosta hyvästä :)

   Poista
 9. Voi harmi valkeakuulasta. Onnea pelastusyrityksille. Minua vähän jännitti aloitella täällä puutarhan laittoa, sillä edelliset asukkaat kertoivat, että heiltä olivat vesimyyrät syöneet kaikki omenapuun taimet eivätkä olleet sitten uusia istuttaneet. Minä en ole nähnyt yhtään vesimyyrää, joten ehkä niitä ei enää ole. Näin ne kasvien värinvaihdokset unohtuvat ajan myötä :) Olethan saattanut olla vaikka poissa kotoa tulppaanien keltaisimman hetken ajan tai sitten tänä vuonna keltainen väri on ollut syystä tai toisesta voimakkaampi kuin ennen. Kovasti tuo tulppaani näyttää kyllä 'Grand Perfectionilta'. Niitä on minullakin vielä viisi kukassa 2015 syksyllä istutetuista sipuleista. Hyvä lajike. Mukavaa viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehkä tosiaan ovat muuttaneet muualle, kun herkkuja ei ole enää ollut. Vaikea sanoa kummin tuon tulppaanin kanssa on, epäilisin kuitenkin muistavani, jos samoin on ollut aikaisempinakin vuosina. Harvoin olen useampaa päivää pois kotoonta. Hyvä lajike on kyllä, nämä on istutettu syksellä 2016 ja tänä vuonna kukkia oli paljon enemmän kuin alunperin vaikka ovat kasvaneet ilman hoitoa. Osa vain näyttäisi vähän pienentyneen, joten uudelleen istutus ja lannoitus voisi tehdä jo hyvää. Mukavaa viikkoa!

   Poista