sunnuntai 19. toukokuuta 2019

Tulppaanimysteeri

Puutarhurointi on jännää puuhaa, erilaisia omituisuuksia ja yllätyksiä tulee silloin tällöin vastaan. Uusimpana ihmettelen ensimmäisiä istuttamiani tulppaaneja. 2 kevättä ne kukkivat samanlaisina, mutta nyt kolmantena keväänä. väritys on muuttunut. Tässä pari kuvaa, katsokaa itse:

Aikaisempina vuosina, tulppaani on ollut valko-punainen, ainoastaan "pohjalla" keltaista.
Tulppaani on myös ollut saman korkuinen ja kukkinut yhtä aikaa "Queen of Night" -tulppaanien
kanssa. (Kuva 2017)

Tässä jälkikäteen lisäyksenä vielä kuva 2018 vuodelta. Näyttää samalta kuin 2017.

Nyt tuo sama tulppaani näyttää tältä. Valkoinen on hävinnyt kokonaan ja punainenkin on tainnut lisääntyä.
Kukinta on myös aikaistunut "Queen of Night" -tulppaaneihin nähden ja tulppaanit jäävät sitä matalimmiksi.

Muuten epäilisin, että olen muistamattani istuttanut jotain uutta lajiketta samalle paikalle, mutta kun tämä muutos on käynnyt molemmissa kahdessa paikassa, missä tätä lajiketta kasvaa. Enkä olisi tuohon penkkiin noin keltaista istuttanutkaan. Onko muilla kokemusta, että tulppaanien ulkonäkö muuttuisi vuosien saatossa? Todennäköisesti on siis käynnyt niin, että uudet sivusipulit muuntuvat?

Tässä vielä muita uudempia tulppaani istutuksia viime syksyltä:

Ps. Huhtikuun alussa istuttamani perunat on itänyt, aikainen istutus siis onnistui, vaikkakin itäminen kesti kauan. Ainakin hiukan perunat saivat etumatkaa huhtikuun lopulla istuttamiini verrattuna.

Aurinkoista sunnuntaita!

EDIT: Korjattu tumman tulppaanin lajikenimi ja lisätty vuoden 2018 kuva.

10 kommenttia:

 1. No, sinä voit nyt sitten jännittää miltä näyttävät ensi keväänä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä :D Tosin jotenkin en usko, että ulkonäkö enää palautuu entiselleen. Taidan siirtää nuo eri paikkaan.

   Poista
 2. Kivisen Vilman kanssa samaa mieltä, ensi keväänä voivat olla taas toisen näköisiä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti ei. Hankala löytää sellaisille kukille paikkaa, jotka vaihtavat väriä vähän väliä. Noh, ei tämän niin vakavaa pitäisi olla, mutta pyrin pitämään perennapenkkien kukkien värit edes vähän "järjestyksessä"

   Poista
 3. Onhan noissa kieltämättä aika iso väriero. Mietin, voisiko kukinnan vaihe vaikuttaa myös väriin? Ensimmäisessä kuvassa näyttäisi minusta siltä, että ihan kuin olisivat kukinnan loppuvaiheilta ja toisessa kuvassa vasta auenneina. Se selittäisi myös osittain sitä, miksi 'Black Queenit' eivät kuki yhtä aikaa noiden kanssa, jos ne aloittavatkin vasta näiden kukinnan loppupuolella. Äidilläni oli kerran yhtä tulppaania, jossa kukanväri muuttui kukinnan aikana: aukeamassa oleva nuppu oli kokonaan kellertävän valkoinen ja väri vaaleni kukan auetessa samalla kun terälehtien tyvestä lähti tulemaan punaisia juovia kohti terälehtien kärkiä. Säätiloillakin voi olla vaikutusta värien voimakkuuteen. Tällaiset pienet erikoisuudet ovat kyllä kiinnostavia, raportoihan sitten, miksi muuttuvat vai muuttuvatko ollenkaan.

  Ihania kaikki tulppusi, mutta tuo kolmannen kuvan vaaleanpunainen hörhelö on kerrassaan ihana <3 Aurinkoista alkavaa viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuota mietin itsekin, koska tiedän että sellaisiakin tulppaaneja on, mutta olen lähes 100% varma, ettei näin ole ollut aikaisempina vuosina. Tuohon perennapenkkiin ei kuulu keltainen, joten olisin kyllä jo aikaisempina vuosina kiinnittänyt väriin huomiota. Olet todennäköisesti oikeassa kuitenkin tuosta kukinnan vaiheesta, sitä en muista onko noiden kahden tulppaanilajikkeen kukinta ennenkään alkanut samaan aikaan.

   Olen pyrkinyt ostamaan mahdollisimman "perus" tulppaaneja, joista toivon pitkäaikaisia kukkijoita, mutta tuo kerrottu vaaleanpunainen piti ostaa, vaikkei tuohon kategoriaan kuulunut.

   Poista
  2. Onpas kerrassaan erikoista. Tuossa 2018 kuvassa näkyy vielä selvemmin väriero tämänvuotiseen verrattuna. Jännityksellä jään odottamaan tilannepäivityksiä, miten noiden värin käy kukinnan edistyessä ja varsinkin tulevina vuosina :)

   Poista
 4. Näkyvät värit muuttuneen.
  Mukava nähdä vieläkö värit jatkossakin muuntautuvat.
  En ole laittanut merkille tulppaanien värin muuttumista, mutta meillä jaloakileijat muuttavat väriään.
  Ihanaa alkukesää!

  VastaaPoista
 5. No jopas on erikoista. Jännä nähä enskevät!

  VastaaPoista