keskiviikko 16. toukokuuta 2018

Hidasta kasvua?

Koko alkukevät on mennyt ihmetellessä miten kaikki kasvaa niin hitaasti. Tänään vasta tajusin miettiä, kasvaako sittenkään? Viime vuona taimet oli hurjan kokoisia viedessäni ne kasvihuoneeseen. Tomaateissa oli jo kukkia ja kurkkukin kiipeili melkeimpä verhoja pitkin. Mutta sehän oli vasta kesäkuun puolessa välissä, kun uskalsin kasvit viedä kasvihuoneeseen.

Tänä vuonna taimet ovat olleet kasvihuoneessa jo parisen viikkoa. Nyt kasvihuone alkaa olemaan jo täynnä. Osa tosin on taimia, jotka odottavat ulos istuttamista. Pienillä taimilla on kuitenkin vielä kuukausi aikaa kiriä viime vuoden kokoon. On hyvin todennäköistä että niin käy.

Kasvihuoneessa on kaaos. Näitä pitäisi jo vähän järjestellä-

Virittelin tänään ensimmäisiä tukinaruja kasvihuoneen kattoon, vaikka odotan tomaattejen istuttamista ämpäreihin, ennenkuin tuen ne naruilla. Toistaiseksi kepit saavat riittää. Pari isointa tomaattia pääsi jo ämpäriinkin. Pienemmille taimille taas vaihdoin vasta isommat taimiruukut.

Istutin myös ensimäisen kasvattamani perennantaimen ulos. Samalla ihastelin upean rotevaa taimea. Miten se noin hyvin on kasvanut? Kylvin karpaattienkello 'Blau' siemeniä vain muutaman, mutta ainoastaan 1 iti. Taimi on päässyt kasvamaan varsin hyvin, vaikken ole sitä edes koulinut.

Karpaattienkello 'Blau'

Olen yrittänyt etsiä sinisiä karpaattien kelloja. En tarkoita niitä perus violetteja, mitä ne yleensä on vaan enemmän taivaan sinisiä. En ole vieläkään ihan varma onko sellaisia edes olemassa muuta kuin kuvissa. Ja kuvissa voi värit vääristyä. Olen kuitenkin nähnyt sen verran kivan värisiä kuvia, että olen yrittänyt etsiä niitä itselleni. Edellisvuoden siemenet osoittautuvat vääristävästä siemenpakkauksen kuvasta huolimatta violeteiksi. Tämä karpaattienkellotaimi on uusi yritys. Tämän pitäisi olla väriltään syvän sininen.

Sen verran erilaiselta näyttää tämä taimi aikaisempiin verrattuna, että on ainakin eri lajiketta. Vähän epäilen ettei ole edes karpaattien kello. Eiköhän se pian selviä.

17 kommenttia:

 1. Mukavasti kaikenlaista kasvamassa kasvihuoneessasi! Hyvänkokoinen karpaattienkello, vai miksikä sitten paljastuukaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sitten vielä kun saisi sen kaiken järjestykseen :D Koko tuossa karpaattienkellossa eniten ihmetyttääkin. Lehdet ihan eri kokoluokkaa kuin viime vuonna siemenistä kasvattamillani karpaattienkelloilla.

   Poista
 2. Hienostihan nuo taimet ovat kasvaneet, minulla on kamalia hujoppeja. Kiva nähdä mitä itse kasvatetusta taimesta tulee.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti upean sininen karpaattienkello. Mutta katsotaan nyt :) Oli minunkin tomaatit varsinaisia hujoppeja. Istuttelen niitä aina syvempään kun vaihdan isompaan ruukkuun.

   Poista
 3. Samaa ajattelin, että olemme reilusti edellä viime kevättä, kuukaudessa ehtivät taimesi kasvarin suojissa kohota jo korkeuksiin!

  VastaaPoista
 4. Minulla karpaattienkellot ovat tehneet siementaimia edessä kulkevan kävelytien laattojen rakosiin. Viime kesänä siellä muutama kukkikin komeasti😃. Piha ei ole niille kelvannut. Aika rotevalta näyttää sinun taimesi, hauska nähdä mikä se loppujen lopuksi sitten onkaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei tosiaan muistuta juurikaan muita karpaattienkellojani. Eiköhän viimeistään kukat paljasta mikä siitä tulee :)

   Poista
 5. Piti ihan käydä muistinvirkistykseksi tarkistamassa omat karpaattienkellokylvökset sekä ulkona talvehtinut yksilö. Niillä on kyllä ihan eri näköiset lehdet kuin tuolla sinun mahtitaimellasi :D Voikohan eri lajikkeilla olla niin paljon vaihtelua lehtien muodossa vai onko siemenpussiin eksynyt jonkun toisen kasvin siemen? Tuota on jännä seurata, toivottavasti kukkii jo tänä kesänä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt voi olla ihan kummin vain. On tosiaan omituisen näköinen taimi karpaattienkelloksi. Harmi kun vain yksi siemen iti. Olisi voinut verrata kasvaako siemenpussin kaikista siemenistä samannäköisiä taimia.

   Poista
 6. Paljon on siulla jo kasvihuoneessa kasveja. Ompas iso tuo karpaattienkello, kuhan ei siemenet ois sotkeutuneet. Kevät on tiälläkin kuronu kiinni, vaikka eppäiltiin olevan jälessä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt tosiaan tuntuu että kevät tai ainakin kesä saattaa olla jopa ajoissa :) Mielenkiinnolla odotetaan mikä tuosta taimesta tulee.

   Poista
 7. Nyt on kyllä saanut täyttää kasvihuonetta ja terassia paljon aikaisemmin kuin viime vuonna! Mielenkiinnolla jään odottamaan minkä värinen karpaatienkellostasi tulee, toivottavasti halutun värinen! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivotaan. Tällä hetkellä on kyllä hiukan epäilyjä sen suhteen, että onko edes karpaattienkello. Sen verran erilaiselta taimi näyttää kuin minulla aikaisemmin olevat karpaattienkellot. Jännä nähdä :)

   Poista
 8. Voi mikä määrä taimia! Onpa sitten jännä nähdä onko tuo karpaattienkello vai jokin muu:) Peukut pystyyn! On tämä kevät vaan hauskaa aikaa ja jännää myös..kiva on odotella kukkien puhkeamista ja myös sitä alkaako niitä talven jäljiltä kuinka paljon ensinkään maasta nousemaan:) Kivoja kasvatushetkiä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tänä keväänä ei ole paljoa joutunut odottelemaan kasvien nousua, melkoista tahtia kaikkia alkoi kasvamaan. Ja osa myös jo kukkimaan. Harmi vain että kevät kukkien kukinnat tuntuvat olevan yhtä nopesti myös ohi. Täytyy muistaa nauttia lyhkäisistäkin hetkistä :) Samoin sinne :)

   Poista
 9. Luin tässä muiden kommentteja ja olen vähän samaa mieltä lieneekö ollenkaan karpaattienkello tai jos on ,voi olla että mekin haluamme jatkossa siementen muodossa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei voi muuta kuin olla kärsivällinen ja odottaa mikä siitä tulee. Vaikka olen kyllä itsekin sitä mieltä, ettei näytä karpaattienkellolta :)

   Poista