tiistai 22. tammikuuta 2019

Kylvöjen aloittamisen vaikeus

Ulkona on talven ennätyspakkaset. Eteisen mittari näyttää edelleen -20,8, vaikka mittarilla on taipumusta näyttää paria astetta lämpöisempää kuin oikeasti on. Luntakin on satanut kiitettävästi. Viikonloppuna mittasin sitä olevan jo 51cm.
Kunnon talven keskellä, mieli on kuitenkin jo keväässä ja kylvöissä. Moni onkin kirjoitellut tekemistään ensimmäisistä kylvöistä ja jopa ensimmäisistä itäneistä taimista. Minäkin itseasiassa aloitin kylvöt jo 28.12.2018, mutta jokin tuntuu olevan pielessä tai ainakin hyvin hidasta, koska kylvämäni chilit tai latva-artisokat eivät ole vieläkään itäneet! Viime vuoden kokemuksen perusteella itäminen todennäköisesti vain kestää, koska sisälämpötila ei meillä talvella ole aina edes 20 asteessa asti (nyt olohuoneen lämpömittari näyttää 17,3 astetta). Aikaisempaan asuntooni verrattuna, missä kylvöt itivät nopeasti vessan lattialämmityksen päällä, ero on huomattava!

Tarkistin viime vuoden kylvöajat ja silloin itäminen on paprikoilla ja chileillä kestänyt pääasiassa vajaan kuukauden ja latva-artisokalla yli kuukauden. Taidan siis hätäillä turhan aikaisin.

Tässä otteita 2018 kylvökalenterista

Viime vuonna helmikuun alussa kylvetyt paprikat eivät kerenneet tekemään satoa valmiiksi asti. Paprikoiden kypsyminen oli omituisen hidasta lämpöisestä kesästä huolimatta. Syytän pääasiassa kasvihuoneessa liian tiheästi kasvavia kasveja, Täytynee järjestellä kasvihuone ensi kesänä vähän erilailla, että paprikat saa paremmin valoa. Mietiskelin myös riittääkö paprikalle iso ruukku, että tekee kunnolla satoa vai pitäisikö olla 10l astiassa? Minkä kokoisissa ruukuissa/astioissa te kasvatatte paprikaa?

Paprikoiden kylvön ongelmana oli vain, ettei kylvömultaa tuntunut löytyvän mistään! Okei, tiesin,että Prismalta löytyisi, mutta sinne ei ole ollut muuta asiaa. Muiden ostosten yhteydessä yritin etsiä multaa Tokmannilta, Citymarketista ja K-raudasta. Mistään näistä ei ollut kylvömultaa (tai muutakaan hyötykasveille käytettävää multaa). Etenkin K-raudan kohdalla tuntui vähän hassulta, kun myyvät kuitenkin isolla valikoimalla siemeniä. Läheinen puutarha-myymälä on lisäksi kiinni talven. Vasta sunnuntaina kerkesin ostamaan multaa Prismalta.

Mullan puuttumisen takia aikaisemmin ei ole ollut inspiraatiota siemenien läpi käymiseen ja järjestelyyn. Muistikuva oli, ettei siemeniä tarvitse juurikaan lisää (mielitekohankintoja ehdin kuitenkin jo tekemään). Mahdolliset tarvittavat täydennykset hyötykasvien siemeniin ajattelin toteuttaa jollakin Prisman reissulla. Siellä niitä näytti jo olevan, muttan mullanhakureissulla kerennyt tarkemmin tutustumaan.

Eilen päätin aloittaa inventoinnin, nyt kun multaakin on jo kylvöjä varten. Siemeniä oli paljon läpikäytäväksi, enkä perennojan osalta tehnyt vielä varmoja päätöksiä, mitä esikasvatan ja mitä en. Monia siemeniä kylvin syksyllä ulos penkkeihin tai ruukkuihin, mutta mieli tekisi varuiksi kylvää samoja myös sisällä. Hyötykasvien osalta tilanne kuitenkin selvisi. Seuraavia voisi ostaa lisää:

 • Maissi
 • Lanttu
 • Jotain papuja (niitä mitkä syödään palkoineen)
 • Tinjami (varmuuden vuoksi, ulkona pitäisi kyllä myös talvehtia)
 • Jotain erilaista minttua 
 • Tomaatti "Andine Comue" (harmi, ettei tätä taida löytyä Prismasta)
 • Jotain erilaisia paprikoita
 • Kasvihuonekurkku

Osaisitteko suositella hyviä papuja, minttua, paprikoita ja kasvihuonekurkkua?

Inventaarion jälkeen kylvin keijunmekon, ahkeraliisan "Accent Salmon" ja varuiksi lisää latva-artisokkaa. Laitoin myös ne paprikat, mitä minulla jo oli "Golden California Wonder" ja "California Wonder" ja varuiksi lisää chilin siemeniä idätykseen märälle talouspaperille ja patterin päälle. Tällä kertaa en jaksa katsella tyhjiä ruukkuja kuukauden miettien itääkö ne vai en. Lämmin idätys todennäköisesti nopeuttaa paljon.Todennäköisesti kyllä aikaisemmatkin kylvöt itää nyt, kun kerkesin laittamaan uusia :D

Mukavia talvipäiviä!

20 kommenttia:

 1. Ihanaa lukea näitä kylvöjuttuja! Toivottavasti pian itää.
  Itse yritän olla aloittamatta kylvöjä kovin aikaisin, koska käyn silloin tällöin kaupungissa eikä pikku taimia voi jättää yksin paria päivää pidemmäksi aikaa. Ne pitäisi ottaa mukaan ja se on todella hankalaa, vaikka joka kevät siihen hommaan joudunkin :-D Lisäksi auto on melko kylmä 2 tunnin laivamatkan ajan, eli taimet pitäisi vielä nostaa kannelta matkustamoon ja siinäkin matkalla pakkanen paukkuu. Ne pystyy kyllä kuljettamaan kylmälaukussa, mutta... Joten mieluummin kylvän vasta sitten, kun kylvöt voi tehdä suoraan ulos. Käytännössä tämä ei ikinä toteudu, vaan jossain vaiheessa talvea en vain kestä enää, täytyy saada multakosketus! Mutta siihen asti yritän pitää järjen äänen voimakkaimpana päässä.
  Melkoisesti teillä onkin lunta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuulostaa kyllä melkoiselta lisähaasteelta. Järjenääntä voi olla välillä vaikea kuunnella, kun kovasti innostuu jostain :)

   Poista
 2. Minä niin nautin seuratessani toisten taimikasvatusta.
  Samalla tulee hätä, kun omat kylvökset ovat tekemättä.
  Viime keväänä kylvin chilit ja paprikat maaliskuun lopulla autotalliin, josta siirsin ne kesäkuussa avomaalle. Saimme runsaasti satoa, joten se on myös tuurista kiinni. Paprikoista meillä kasvoi "California Wonder", "Amyka", "Red Ramiro" ja "chileistä "Aji Verde" ja "Medina".
  Mukavaa tiistai-iltaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Taimikasvatusolot vaikuttavat kovasti onnistumiseen. Täällä ei ole kovin ideaali-tilanne, kun kaksi kissaa valloittaa ne valoisimmat paikat. "Amyka" ja "Red Ramiro" eivät ole entuudestaan tuttuja, täytyy katsoa jos tulee siemeniä vastaan. Mukavaa viikonloppua.

   Poista
 3. Minustakin on mukava seurata toisten taimikasvatusta, kun itse ei vielä tilan ja valon puutteen takia pääse niihin hommiin. Itämistä nopeuttaisi lämpö. Olisiko jossain patterin tai jääkaapin päällä tilaa muutamalle kylvöastialle? Minusta ruusupavut ovat kauniita ja niiden pavut voi syödä kokonaisina, kun kerää ne ennen kuin siemenet pullistuvat. Minulla on ollut ainoastaan matalaa 'Hestia' -lajiketta ja se ainakin maistui ihan hyvälle. Itämisonnea kylvöillesi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Tilan ja valonpuutetta täälläkin havaittavissa. Ei siltikään malta odottaa, eikä tilanpuute muutu odottamalla miksikään. Patterien päällä olevat ikkunalaudat (ne ikkunat missä edes on ikkunalaudat) ovat kissojen valtakuntaa. Taimiastioille kävisi siis huonosti. Jääkaapinpäällinen ei myöskään onnistu. En tiennyt tuota ruusupavusta, ajattelin kyllä että sitä voisi taas kokeilla, aikaisemmin se ei jostain syystä ole onnistunut minulta.

   Poista
 4. Voi mikä lumimäärä! Sonki ny näillä pakkaasilla tarpehen.
  Meilläpäi on yllättävän hyvin löytyny kylyvömultaa. Ittelläki o jo pari pussia hankittuna. Oon kylyväny vasta pelargoonioota, ensimmäästä kertaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja lisää sataa parhaillaankin :) Ihan kiva kuitenkin, että on kunnon luminen talvi. Onnea pelargonia kylvöillesi.

   Poista
 5. Mä oon vielä ihan talviunilla kylvöjen suhteen. Kelloköynnöstä ja keijunmekkoa ajattelin tässä piakkoin kylvää, kunhan kylvömulta on hommattu. Mä fiilistelen nyt enimmäkseen toisten kylvökuulumisilla :) Toivottavasti kylvösi onnistuvat!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Eipä tässä oikeasti vielä mikään kiire olekaan, on vain aina niin malttamaton.

   Poista
 6. Sinulla on jo paljon kylvettynä. Itse laitoin ensimmäiset vasta tänään. Muistin, että kylvömultaa olisi riittävästi, vaan vain vajaa pussi löytyi. Täytyy siis lähteä sitä lähipäivinä etsimään. Sinänsä tosiaan outoa, että kaupat eivät ota kylvömultaa ajoissa myyntiin, vaikka siemeniä kuitenkin myyvät. Toivottavasti sisäänostajat heräävät pian.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minustakin on aika outoa, joku ei ilmeisesti ole ajatellut asiaa loppuun asti. Onneksi Prisma on luottopaikka tuon suhteen, siellä erilaisia multia myynnissä ympäri vuoden. Onnea kylvöillesi :)

   Poista
 7. Ihania kylvösuunnitelmia! Minullakin on chilit ja paprikat kylvettynä, osa on itänyt, osa ei vielä. Kasvihuonekurkku 'Iznik' on ainakin hyvä ja satoisa ja mansikkaminttuun ihastuin viime kesänä. Onnea kylvöillesi ja mukavaa viikon jatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täällä ei ole vieläkään itänyt. Mutta eiköhän ne uusimmat ainakin, jos ei vanhemmat :) Kiitos vinkeistä, kumpikin minulle uusi. Kiitos samoin ja mukavaa alkavaa viikkoa.

   Poista
 8. Toivottavasti kylyvökset ittää ja suat vankat taimet. Miulla ei vielä kaikkia siemeniäkään oo hankittuna. Alotan vasta helemikuulla. Eilen kävin maatalouskaupassa ja siellä ol multia kiitettävästi myynnissä!
  Lunta meill on vähän enemmän ja kipakoita pakkasia. Tän'uamuna mittar -25*.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitoksia, toivotaan niin. Eipä tässä tosiaan niin kiire vielä edes ole. Reilu 20 astetta on ollut useampana aamuna, mutta ihan noin kylmää ei täällä ole vielä ollut.

   Poista
 9. Kyllä chilit ja paprikat ehtii vielä oikein hyvin. Kylvin omani viimevuonna helmi maaliskuussa ja Chilit ehti oikein hyvin ja paprikakin maisteltiin.Mun paprikat oli ihan pienissä ruukuissa kasvihuoneen lattialla ja hyllyillä. Latvoin taimeni kun niissä oli sopiva määrä satoa jotta ne paremmin ehtisivät kypsyä. Nyt on siemenet likoamassa ja huomenna kylvän paprikat ja chilit ehkä vähän myöhemmin. Onnea sinun kasvatuspuuhiisi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Paprikoiden latvomista en olekaan ajatellut, vaikka tomaateille se on ihan normaali juttu. Täytyypä tuota kokeilla jos sama käy uudelleen. Kiitoksia vinkistä. Onnea sinunkin kylvöille.

   Poista
 10. Kauniita talvikuvia, teillä on vielä enemmän lunta kuin täällä.
  Muistelen myös, että viime vuonna en kovin helposti löytänyt kylvömultaa. Tänä vuonna kävi ehkä tuuri, mutta Bauhausissa oli juuri joulukoristeiden tilalle ilmestynyt vinot pinot multasäkkejä, kun kävin multaa etsimässä.

  Kylvösi ovat jo hyvin aluillaan. Mulla ei ole vielä yhtään sisäkylvöjä, ainoastaan hankikylvöt tein jonkin aikaa sitten. Kasvihuonekurkuista suosittelisin 'Femspot'-lajiketta, sitä olen nyt parina vuonna kasvattanut, eikä tee mieli kokeilla muita :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lunta alkaa olemaan enemmän kun tarpeeksi. Tuli taas jokunen sentti lisää, nyt yhteensä 54cm ja lisää luvataan. Toki ihanaa, että on kaunis talvisää. Kyllähän noita kylvöjä kerkiää vielä tekemään, olen taas vain malttamaton. Kiitoksia kurkku-vinkistä.

   Poista