maanantai 8. tammikuuta 2018

Ensimmäiset kylvöt - chilit + muut

En ole koskaan ollut kova käyttämään chilejä, mutta niitä on kiva kasvattaa. Parvekkeellani oli kasvanut jo vuosia samat chilit, jotka otin aina talveksi sisälle talvehtimaan huonekasvien joukkoon. Viime kesän ne saivat olla melko vähällä hoidolla, mitä nyt välillä kävin kastelemassa ja muutenkin paahteinen parveke aiheutti sen, että vihannespunkkeja löytyi yleensä aina jostain. Siksi en viime vuonnakaan niitä hakenut uuteen kasvihuoneeseeni ja syksyllä päätin haikein mielin hävittää ne. Olisi aika kylvää uudet taimet.

Tästä päästiin tämän vuoden ensimmäisiin kylvöihin. Tai no, tavallaan ensimmäisiin, koska ihan ensimmäiset oli jo joulukuun puolella, mutta ne eivät onnistuneet. Tämä johtunee siitä että chilin siemeneni ovat aika monen vuoden takaa. En muista kuinka vanhoja ovet, mutta ainakin yli 5 vuotta vanhoja. Vuoden vaihteessa päätin kokeilla idättää loput siemenet talouspaperilla, jotta näkisin itääkö mikään enää. Kaikki eivät ole ainakaan vielä itäneet, mutta osa oli.

Chocolate Fatalii on melko mieto chili, jota en ole vielä aikaisemmin kasvattanut. Olen saattanut joskus kokeilla, mutta se ei ole syystä tai toisesta onnistunut. Nyt se kuitenkin oli se, joka iti nopeiten ja jokaisella siemenellä, niiden vanhuudesta huolimatta.

Chocolate Fatalii chili idätys
Chocolate Fataliin idätys kostealla talouspaperilla
Toiseksi tuli Monster Naga, joka on kovin tuttu, ilmeisen helposti kasvatettava hyvin tulinen chili. Tämän kanssa saa olla varovainen, jos haluaa vain hiukan tulisuutta ruokaan.

Monster Naga chili idätys
Monster Nagan idätys kostealla talouspaperilla
Näistä kahdesta pääsi kummastakin muutama siemen multaan. Loppujen chilien itämistä odottelen vielä.  Myös latva-artisokan ja ananaskirsikan siemenet kylvin multaan.

chili idätys kylvö latva-artisokka ananaskirsikka
Ensimmäisiä kevätkylvöjä ja chilien idätystä kosteassa talouspaperissa

Nyt pitäisi malttaa vielä, ettei enempää kylvöjä tekisi näin aikaseen vuodesta. Ilman lisävaloja on vielä liian vähän valoa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti