maanantai 15. tammikuuta 2018

Kuusi kuvaa kesästä 2017

Multaa ja mukuloita blogin Piparminttu haastoi minut Kuusi kuvaa kesästä -haasteeseen. Täytynee tunnustaa, että siinä mielessä tämä on haastava haaste, koska viime vuonna en vielä blogia pitänyt, niin en myöskään ole ottanut kuvia sitä silmällä pitäen. Erilaisia pihatyökuvia löytyisi kyllä, mutta koen että haasteen tarkoituksena on piristää keskellä talvea, joten yritin etsiä vähän värikkäämpiä kuvia. Lisähaastetta tuo myös se että suurin osa kukkapenkeistä oli viime vuonna vielä melko vaiheessa. Kuten on edelleenkin.

Kevään ensimmäiset väriläiskät olivat krookukset. Tulppaaneja sai sen jälkeen odottaa vielä kauan. Olin muutamia sipuleita istuttanut edellisenä syksynä, mutta koska keväästä ja alkukesästä kukkapenkit näyttivät vielä näin tyhjiltä, hankin kaikenlaisia erilaisia sipuleita ja mukuloita viime syksynä arviolta noin 400kpl lisää! Innolla odotan ensi kevättä.

Tulppaanit kesäkuu
Tulppaanit kesäkuun alussa 2017. Tumma taitaa olla 'Queen of Night' 

Samasta kukkapenkissä heinäkuussa löytyi jo muitakin kukkia. Tässä hopeahärkki, joka ei kuitenkaan ole hopeinen. Opin että hopeinen väri pysyy ainoastaan auringossa, kalkitussa ja vähäravinteisessa maassa. Tämän alut löysin pihan reunalta kivimuurin päältä kesällä 2016, jossa se kituutti niin harvana, etten tunnistanut koko kasvia ennen ensimmäistä kukkaa ja kukkiakin oli todella vähän. Parempaa maahan päästyään se on ruvennut kukoistamaan. Saattaa olla liiankin hyvää maata, kun hopeinen väri puuttuu. Taustalta pilkistää purppurapikkusydän, joka viileänä kesänä kukki ihan koko kesän!


hopehärkki
Hopeahärkki


Samassa kukkapenkissä kukki heinäkuun lopulla myös valkoinen kurjenkello ja vaaleanpunainen myskimalva (jonka joukkoon oli eksynyt myös jokunen valkoinen kukka). Vasemmalla siperiankurjenmiekka on jo lopettanut kukkimisen ja oikealla sinipellavan pääkukinta on jo ohi. Sinipellava kyllä kukki jokusella kukalla vielä koko loppu kesän, mutta upeimmillaan se oli kesä-heinäkuun vaihteessa. Ensi kesänä kokeilen leikata sen matalaksi pääkukinnan jälkeen, jos vaikka tulisi uusi samanlainen kukinta. Tähän penkkiin täytyy myös saada lisää värikkyyttä, vaikka tavoitteena onkin pitää värimaailma samana: pinkki, vaaleanpunainen, valkoinen ja sininen.

valkoinen kurjenkello sinipellava myskimalva siperiankurjenmiekka
Kurjenkello, sinipellava ja myskimalva 


Toisaalla pihalla kukki heinäkuussa myös ketoneilikka 'Arctic Fire'. Ostin sen kesällä 2016 ruukkukukkana tajuamatta edes, että kyseessä oli perenna. Talvehtiminen oli iloinen yllätys. Melkoisesti on mättään koko kasvanut sen jälkeen. Tämän siirsin alkukesästä uuteen paikkaan. Ei häirinnyt kukintaa.

Ketoneilikka 'Arctic Fire'
Ketoneilikka 'Arctic Fire'

Myös pihalla alkuperäisinä kasvaneet kaksi isoa kiinanpionia kukkivat upeasti ja pitkään. Ovat ilmeisesti yli 10v vanhoja. Oletettavasti lajike on Karl Rosenfield.

Kiinanpioni 'Karl Rosenfield'
Kiinanpioni 'Karl Rosenfield' 

Etupihalle autopaikan vierelle on suunnitelmissa kasvattaa kukkiva aidanne päivänliljoista. Alkukesästä istutin monia niiden juurakoita, mutta silti "aidanne" oli varsin harva. Jokunen päivänlilja ehti heinä-elokuussa ilahduttaa kukillaan. Penkin täytteeksi hankin, ainakin nyt ensimmäisille vuosille muutaman kuukausimansikan. Tähän istutin myös tulppaanin ja narsissin sipuleita alkukesää ilahduttamaan,

Päivänlilja ja kuukausimansikka

Sen verran monella tämä haaste on jo kiertänyt, etten enää uskallaudu ketään tiettyä haastamaan. Tästä lähtee siis avoin haaste: Mikäli tätä lukee joku joka ei ole haastetta vielä saanut, niin haastan sinut mukaan.

12 kommenttia:

 1. Oi miten ihania kuvia, niin kauniita ja kesäisiä♥ Olisipa ensi kesä kauniimpi kuin viime kesä! Mukavaa alkanutta viikkoa:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Samaa toivomme. Viime vuonna istutin ja kylvin paljon kaikkea uutta. Ensi vuonna pitäisi jo vähän hahmottaa miltä mikäkin tulee näyttämään. Mukavaa alkanutta viikkoa!

   Poista
 2. Kauniita kukkia ja kuvia. Toivotaan tosiaan lämmintä kesää. Ainakin meillä kaakossa kaksi edellistä kesää ovat olleet kylmiä ja märkiä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Tuntuu kuin olisi jo monta vuotta menneet kesät vain huonompaan suuntaan ja viime kesä oli se pohjanoteeraus. Eiköhän tästä suunta ole vain parempaan. Pidän peukkuja sille.

   Poista
 3. Kaunista kukintaa. Ketoneilikka 'Arctic Fire' on oikea karkki kukkiessaan samoin, kuin pioni 'Karl Rosenfield'. Oletpa istuttanut upean määrän sipuleita ja mukuloita viime syksynä. Voit odottaa innolla tulevaa keväistä kukkaloistoa, jota toivottavasti jaat myös meille muille blogisi välityksellä.
  Mukavaa maanantai-illan jatkoa sinulle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Innokkaana ja kärsimättömänä jo odottelen. Toissa vuoden muutamat sipulit lähtivät hyvin kasvuun, toivotaan että myös nyt käy niin. Lupaan laitella kuvia. Mukavaa kuluvaa viikkoa.

   Poista
 4. Kaunista kukintaa, mieleen jäi erityisesti tummat tulppaanit (mikähän lajike?) ja 'Arctic Fire'.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Molemmat ovat minustakin upeita. Valitettavasti en tajunnut silloin 2016 ottaa lajiketta ylös, mutta hataran muistikuvan perusteella olen kohtalaisen varma, että kyseessä on 'Queen of Night'.

   Poista
 5. Kiva että otit haasteen vastaan! Pihanrakennuskuvia olisin katsonut myös mielelläni, minusta nekin ovat inspiroivia :D
  'Arctic Fire' kukkii sulla todella hienosti! Minulla se teki vain pari kukkaa. En myöskään tiennyt, että hopeahärkin sävy riippuu maan laadusta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pihanrakennuskuvia olen jo julkaissut jokusen, kun taas kukkia en juurikaan, joten nyt oli kukkien vuoro. Hopeahärkin hopeisen värin puute oli minullekin uusi asia. Jostain netin syövereistä taisin kaivaa tiedon, että maan laatu vaikuttaa. En osaa kuitenkaan sanoa palautuuko hopeinen väri, jos kasvuolot muuttuvat.

   Poista
 6. Ihania kesäkuvia sinulla ja paljon samoja kukkia kuin minulla (: Oli kiva käydä vierailulla blogissasi, en ossaa auttaa blogger ongelmassa, itsekkin sinne blogia alittelin mutta se on vielä kesken koska tuntui vähän hankalalta. Hyvää talven jatkoa sinulle <3 inkeri puutarhurintytar.blogi.net

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla ja tervetuloa uudelleenkin. Kevään ja kesän mittaan pääsen toivonmukaan kuvailemaan monia muitakin kukkia. Olen innostunut eniten perennoista. Kävin jo pikaisella vastavierailulla, mutta palaan vielä paremmalla ajalla. Hyvää talvenjatkoa ja mukavaa viikonloppua.

   Poista