lauantai 6. tammikuuta 2018

Pihan tasoitusta ja uudet nurmikot 2017

Vuoden 2017 isoin projekti oli ehdostomasti nurmikoiden tasoittaminen ja uudelleen perustaminen. Pihalta oli vuosien varrella kaadettu useita omenapuita ja muitakin pensaita ja niiden juurakoita kaivettu ylös. Tämän ja mullan painumisen takia piha oli melkoisen epätasainen. Löytyi erilaisia kohoumia ja kuoppia. Lisäksi tontti on mäessä. Vaikkakin isoimmat mäet on takapihalta jo joskus aikoinaan tasoitettu pengertämisen avulla, mäkeä on siltikin jäljellä ja ilmeisesti maan painuminen oli lisännyt sitä uudelleen etenkin alemman takapihan osalta.

Puhun alemmasta ja ylemmästä takapihasta koska pihan alkuperäiset rakenteet jakavat nurmikko alueet kahteen osaan. Isoin mäki oli näiden kahden nurmikkoalueen välissä. Päätimme että poistamme mäen mahdollisuuksien mukaan ja pengerrämme pihan keskeltä menevän polun molemmilta puolin.

Alkuun homma alkoi kärräämällä kottikärryllä kaikki ylimääräinen maa kuoppapaikkoihin tai mäen pohjalle. Se oli oikein kätevä tapa kadottaa kukkapenkkien paikalta pois kaivamani vanha maa. Seuraavaksi vuokrasimme minikaivurin, jolla E kovin innokkaasti rupesi touhuamaan. Näin näkyvää muutosta syntyi huomattavasti nopeammin. E laajensi samalla myös etupihalla olevaa parkkipaikkaa.


minikaivuri maan tasoitus
E tasoittamassa ylempää takapihaa
pihan tasoittaminen nurmikon perustaminen
Alempi takapiha saatiin melko tasaiseksi, mutta pientä mäkeä vielä jäi
 Tasoittamisen jälkeen oli vuorossa uuden mullan tilaaminen ja levittäminen. Pelkästään alemmalle takapihalle meni 10 kuution kuormallinen lähes kokonaan. Multa toimitettiin etupihalle, joten siinä oli siirtämistä kottikärryjen kanssa. E laski että pelkästään alemmalle takapihalle kärräsi 60kpl 120 litran kottikärrykuormaa. Lisäksi ne mitä minä kärräsin, itse en laskenut. Tasoitimme jäljelle jäänyttä mäkeä lisää uudella mullalla, joten mullan paksuudeksi tuli 5cm - 40cm paikasta riippuen.


nurmikon perustaminen multa
Uuden mullan levittäminen nurmikon pohjaksi
Nurmikon kylvämisessäkin oli oma työnsä. Alemman takapihan kohdalla meille sattui todella hyvä tuuri säiden suhteen, eikä kylvettyä nurmikkoa tarvinnut kastella kuin kerran. Loppu kasteleminen hoitui sateen avustuksella.


Alemman takapihan uusi nurmikko
Ylemmän takapihan nurmikon perustaminen alkoi vasta useampi viikko myöhemmin. Vaikka alue on isompi, multaa sinne ei mennyt yhtä paljon, koska piha on sieltä muutenkin tarpeeksi koholla. Johtuen pienemmästä multamäärästä ja kuivemmasta kelistä, uusi nurmikko ei lähtenyt yhtä rehevään kasvuun kuin alemmalla takapihalla. Samalla myös rikkaruohot saivat heti alkuun otteen nurmikosta. Mikäli nurmikko ei ensi kesän aikana rehevöidy niin, että rikkaruohot jäävät jalkoihin, täytyy keksiä tuolle jotain.


nurmikon perustaminen uusi nurmikko
Ylemmän takapihan uusi nurmikko

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti