Birdlife: Tunnista 100 lintulajia |
Tunnistaminen ei pitäisi olla ongelma, olen joskus aikoinani seurannut lintuja sen verran paljon, että monet lajit tunnistan jo entuudestaan. Mutta ongelmia saattaa tuottaa havaitsemiseen tarvittava aika. Kovasti tuntuu olevan muutakin puuhaa ja tekemistä, niin vartavasti linturetkille lähteminen voi tehdä tiukkaa. 100 lintulajia tuskin tulee sattumalta vastaan vuoden aikanakaan, vaikka onneksi osan näistä linnuista pystyy havaitsemaan jopa kotipihaltaan käsin. Mutta katsotaan miten lähtee edistymään, en ajatellut ottaa tästä stressiä.
Sen verran oli tässä yhtenä päivänä työmatkalla poikettava, että kävin bongaamassa koskikaran läheiseltä koskelta. Koskikarat muuttaa tänne etelään vain sulien vesien perässä talvisin, joten sen havaitseminen ei ole enää kovin pitkään mahdollista. Kevään tultua koskikarat muuttavat takaisin pohjoisten purojen ja koskien varsille. Koskikarojen sukeltelua on kiva seurata, nyt vain oli niin kylmä, että tein vain noin 5min pikavisiitin. Oli niin hyvä tuuri, että yksi koskikara tuli heti vastaan kunhan joen rantaan pääsin.
Koskikaroja on melko helppo kuvata, kun eivät ole hirveän arkoja, mutta vastavaloon puhelimen kameralla ei tämän kummoisempaa kuvaa tullut. Koskikara on tuossa keskellä mustana siluettina. |
Havaintojen kirjaamiseen löytyy Birdlifen sivulta valmiit lomakkeet. Niissä on lueteltu valmiiksi 150 helpoimmiksi ajateltua lintulajia. Lomakkeeni on nähtävillä sivulla Tunnista 100 lintulajia 2018. Linkki löytyy myös blogini oikeasta sivupalkista.
Mielenkiintoinen haaste! En ole tuollaisesta ennen kuullutkaan. Ei varmaan haittaa, vaikkei kaikkia 100 lintulajia vastaan tulisikaan,sillä haasteen aikana oppisi todennäköisesti paljon uusia asioita linnuista. Laitetaan asia mietintään. Kiitos vinkistä!
VastaaPoistaTaitaa olla nykyään jokavuotinen juttu. Taisin kuulla jo viime vuonna haasteesta, mutta nyt vasta lähdin mukaan. Mukava että sain levittää tietoa :)
PoistaEt aloittanutkaan helpoimmasta päästä :) Luulisi sata eri lajia löytyvän melko helposti vuoden aikana. Täällä on talvella pihan ruokintapaikoillakin melkoinen lajikirjo, arvelisin puolisataa. Tunnen jonkinverran lintuja, mutta jotkut kertut esimerkiksi on todella vaikea tunnistaa tarkasti. Kesällä laulu ja ääntely auttavat asiaa. Kiva haaste, pitääpä käydä Birdlifen sivuilla.
VastaaPoistaSiellähän on reilusti lajeja! Minulla vasta 18 lajia kasassa, ja niistäkin suurin osa on oman pihan ulkopuolelta. Ja olen ihan samaa mieltä noista pensaikoissa viihtyvistä pikkulinnuista. En osaa tunnistaa. Pitäisi saada otettua hyvä kuva, että voisi ajan kanssa vertailla lintukirjaan. Ääniä en ole opetellut, mutta muutamia sentään tunnistan äänestäkin.
PoistaTuo onkin mielenkiintoinen haaste ja onhan vuosi aikaa seurailla ja 'keräillä' lintuja. Kohta muuttolinnut tulevat ja silloin lajikirjo entisestään lisääntyy. Koskikaroja olen aikonut mennä myös kuvaamaan, mutta jotenkin aika rientää.
VastaaPoistaEdellisen postauksen kärhötaimetus on mielenkiintoinen. Kärhöjä en juurikaan ole siemenestä kasvattanut, jokunen on ominpäin alkanut kasvamaan siellä missä on halunnut, luonnonlaji siis.
Niinhän se aika rientää, mikä on tavallaan hyvä. Se tarkoittaa että kohta alkaa kevät (muutenkin kuin kalenterilla) ja kesä. Mutta kannattaa mennä kuvaamaan ja katselemaan vielä kun ehtii, ovat ihania pikku sukeltajia.
PoistaToivotaan, että lähtevät hyvin kasvuun, ettei jää pelkäksi kokeiluksi.
Hauska haaste! Siihen olisikin mielenkiintoista osallistua. Kiitos vinkistä! Hyvää naistenpäivää!
VastaaPoistaKiva, että olin hyödyksi :) Mukavaa viikonloppua.
PoistaMinä taidan tarttua myös tähän haasteeseen. Lintujutut ovat jääneet aika vähille viime vuosina ja niinpä tämäkin haaste oli mennyt iloisesti ohi. Kiva, että olit laittanut sen näkyville blogiisi :) Jos ei haittaa, niin minä taidan tehdä samoin. Iloista loppuviikkoa!
VastaaPoistaSuosittelen ja laita vaan ilman muuta blogiisi :) Mukavaa viikonloppua.
Poista