tiistai 20. maaliskuuta 2018

Kasvihuoneen kevätsiivous

Plussakelin kunniaksi päätin sunnuntaina siivota kasvihuoneen. Isoimmat sotkut siivosin pois jo syksyllä, mutta nyt oli vuorossa tarkempi lakaiseminen ja seinien ja katon pesu. Kovasti oli viime kesän märkyyden takia muodostunut leväkasvustoja seiniin.

Tältä kasvihuone näytti vielä reilu viikko sitten. Piti putsata isoimmat lumet katolta. Nyt oli loputkin lumet ja jäät sulaneet.
Joten oli sopiva hetki kasvihuoneen kevätsiivoukselle.

Pesemistä helpottamaan hankin tälläisen viiden litran painevesipullon. Hyvä ostos olikin. Mäntysuopaveden ja myöhemmin huunteluveden sai levitettyä seinille ja kattoon tosi kätevästi. Saa nähdä kauanko tuo kestää, jotenkin epäilyttää kun hintaa oli vain reilu 10€. Mutta hyvin toimi ainakin ensimmäisellä käyttökerralla.


painevesipullo
Kasvihuone ennen siivousta ja uusi painevesipullo

Muun siivoamisen ohessa kaikki nuo narut ym tomaattien tuet saivat lähteä. Tälle kesälle täytyy viritellä paremmat tuet. Myös tuo vesisäiliön alusta tuli kasattua viime keväänä melko kiireellä, siitä materiaalista mitä oli käsillä, että sain uuden Blumatin kastelujärjestelmän heti käyttöön. Sitä varten vesisäiliötä piti kohottaa ylemmäs.

Siivouksen jälkeen.
Uskaltaako/kannattaako kasvihuonetta pestä harjan kanssa ulkopuoleltakin, vai kärsiikö levyjen UV-suojaus? Tällä kertaa pesin vain sisäpuolelta.

Nyt ensimmäisen kevätsiivouksen yhteydessä ihmettelin, että koska kennolevyjen kennot ovat auki molemmista päistä, levyjen sisään pääsee kosteutta ja likaa. Tämä on ilmeisesti normaalia? Olisiko kennolevyjen päät pitänyt itse teipata/tukkia jollain umpeen, että olisivat vesitiiviit? Näin levyt säilyisivät ainakin pidempään paremman näköisinä. Siisteyskysymyshän tämä lähinnä lienee. Levyt ovat keiltämättä vähän epäsiistin näköiset, kun alaosissa on leväkasvustoja ja likaa levyjen sisällä jo ensimmäisen kesän jäljiltä.

Tämä lika on kennojen sisäpuolella.

Kasvihuoneeni sain viime keväänä, joten se on ollut käytössä vasta yhden kesän. Tässä juttua kasvihuoneen kasaamisesta: Uusi kasvihuone 2017. Lisäsin vanhaan postaukseen myös pari uutta kuvaa, kun satuin löytämään sellaisia, joita en muistanut minulla olleen. Käykäähän katsomassa.

Jälkäteen huomio kunnon perustuksen puuttumiseen: huomasin siivotessa että tasoitettu maa oli melko muhkurainen kasvihuoneen alta, oli alkanut routimaan. Mutta eikähän se siitä maan sulamisen myötä taas tasotu. Sitten joskus kunhan saa muut pihahommat parempaan vaiheeseen olisi tarkoitus tehdä kasvihuoneelle parempi perusta ja lattia. Mitähän materiaalia siihen kannattaisi käyttää?

Mukavaa viikkoa!

24 kommenttia:

 1. Oletpa ollut reipas! Mie en vielä oo päässy kasvihuoneeseen sisään, kun lunta on edessä niin paljon :D En tuollaisesta kasvihuoneesta osaa sanoa, olisiko päät pitänyt teipata, mutta ainakin meidän kasvihuoneen ohjeissa kennolevyjen päät neuvottiin teippaamaan ja pakkauksessa teippi oli mukana.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onpa harmi, mutta ehkä ne sulaa pian :) Tuon ohjeissa ei puhuttu mitään teippaamisesta, eikä teippiäkään ollut mukana. Näin jälkikäteen vaan pohdin, olisiko se pitänyt itse hoksata.

   Poista
 2. Sama tilanne, kuin Hilulla - lunta on niin paljon, ettei pääse huoneeseen sisään. Mutta sama savotta on edessä. Kennolevyissä roskia ja levää pääsee kennon väliin, mikä ärsyttää. Ei ole teipattu meilläkään, eikähän teipin liima kauaa auringossa ja sään armoilla kestäkään.

  Meillä tehtiin leca-harkoista perustus, jonka sitten rappasin sieväksi. Hyvin kestää! Alimpana on tietenkin raudoitettu antura, joten ei routakaan siirtele perustuksia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täällä lumi on ehtinyt muutaman lämpösemmän päivän aikana sulaa/painua paljon. Se voi kyllä olla, ettei teippaus pitkäksi ajaksi olisikaan auttanut. Leca-harkot on hyvä idea. Pitää pitää muistissa :)

   Poista
 3. onneksi ukkoni pesee aina syksyllä kasvihuoneen painepesurilla.nyt olen miettinyt siirrynkö ruukkuviljelyyn vai uusinko kasvulavat ja jatkan sillai.kunhan kevät etenee saavat pihapatsaat muuttaa ulos ja tomaatit ja kurkut sisään.ihana kun olisikin kastelujärjestelmä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kätevää kun ei tarvitse itse pestä. Minäkin olen pohtinut, mutta toistaiseksi olen käyttänyt ämpäreitä kasvuastioina. Tuo Blumat kastelujärjestelmä on tosi hyvä. Jonkin verran pitää sen kanssa säätää, että saa kastelun oikealle "teholle", mutta sen jälkeen se on täysin vaivaton. Toki jos vesi on vesiastiassa, kuten minulla, sinne täytyy muistaa välilä laittaa lisää.

   Poista
 4. Vastaukset
  1. Kannattaa hankkia tai rakentaa, jos mitenkään on mahdollista. Ja samantien tarpeeksi iso. Minulla tuo oli tänne lämpökompostorin jälkeen heti toinen hankintani.

   Poista
 5. Ai, niin täytyyhän kasvihuoneen ikkunatkin pestä! Ja niitähän riittää! Minusta kasvihuoneet ovat niin kadehdittavan hienoja, mutta en ajatellut siinä olevan tämänkin puolen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kasvihuoneessa peseminen on vieläkin tärkeämpää. Ei ole pelkästään ulkonäkökysymys, vaan siivoamisella/pesemisellä pystytään ehkäisemään kasvitautien ja tuholaisten leviämistä. Mutta siis ei tämä kerran vuoteen peseminen nyt mikään paha homma ole. Enemmän kasvihuoneesta iloa saa :)

   Poista
 6. Voi ollapa kasvihuone itselläkin! Ehkä haaveeni joskus toteutuu. 😊 Tuo perustusten ja pohjan tekeminen mietityttää itseänikin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivotaan, että toteutuu :) Yllättävän tukeva kasvihuone on noinkin. Terässokkelin kulmissa on piikit, mitkä työnnetään maahan, sitä lukuunottamatta se seisoo tuossa omalla painollaan ja ainakin tähän asti on kestänyt kaikki myrskytkin. Mutta olisi se mukava että olisi kunnon eristetty lattia.

   Poista
 7. Ooh, voiko jo pestä kasvihuoneen! Minullakin se on edessä ja tuollainen painevesipullo näyttää oikein toimivalta ratkaisulta, etenkin kun pakkaskeleillä meillä ei vielä ole juoksevaa vettä kasvarissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi, jos kelit sallii. Sunnuntaina tuli jopa niin kuuma kasvihuoneen sisällä, että melkein otin pitkähihaisenkin pois. Ei tule meillekään juoksevaa vettä, siksi tuon hankin. Ja on tosikätevä esimerkiksi mäntysuopaveden suihkuttamiseen noin torjuntamielessäkin :)

   Poista
 8. Kasvihuoneen pesu on tarpeellinen, mutta ei kaikkein mukavin homma. Kerrankin sain sen tehtyä jo syksyllä.
  Siemenkirje saapui tänään ja laitan sen huomenaamuna postiin. Tein aiheesta postauksen, jonka löydät tästä linkistä: https://rikkaruohoelamaa.blogspot.fi/2018/03/siemenkirje-saapui.html

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Syksyllä kun pesee, niin sitten on heti alta pois. Minulle se oli tällä kertaa mukava homma. Ulkona oli niin nätti keli, että piti vähän aikaa oikein pohtia, mitä voisin tehdä ulkona. Kasvihuoneesta käsin ei aurinko saa, mutta lämmöstä pääsi nauttimaan melkein liikaakin. Kiitos tiedosta. Tulen katsomaan :)

   Poista
 9. Meilläkin ikkunoiden pesu on vielä edessä. Tosin katselin, että tosi siistin näköiset ne ovat, kun viime kesänä ei vielä ihmeitä ehditty kasvattelemaan. Meillä on koko talven tehty lumityöt kasvihuoneen edestä, joten säännöllisesti olen sisällä käynyt jo fiilistelemässä.:) Hauskaa loppuviikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sitten pääset ainakin tänä vuonna helpolla. Minäkin mietin että olisiko pitänyt jotain kalustetta narsisseja ym laittaa kasvihuoneeseen jo kohta. Mutta taidan kuitenkin odotella. Hauskaa loppuviikkoa!

   Poista
 10. Oletpa ollut aikainen! Meillä ei vielä tarvitse haaveilla kasvihuoneen pesemisestä, turhan vilakkaa on ja kasvihuoneessa kun tulee säilytettyä puutarhakalusteetkin talven yli. Valitsin meille aikanaan lasisen kasvihuoneen sillä olen nähnyt monissa kennolevyhuoneissa juuri tuota mainitsemaasi likaantumista jota ei saa pois. Tosin kyllä tiettyihin paikkoihin lasihuoneessakin kertyy likaa, mutta painepesuri on varsin mainio apua harjan lisäksi. Kätevä on tuollainen painepullokin. Maalaisjärjellä ajateltuna kyllä luulisi levyjen tulisi kestää vesipesu ulkopuolelta - piiskaahan sadekin ja mäntysuopa on pesuaineista sieltä hellävaraisimmasta päästä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivotaan että lämpöisemmät kelit saapuvat pian sinnekin. Painepesuri on vielä parempi, painepullon paine ei varsinaisesti riitä pesemiseen, vaan harjaa tarvii lisäksi. Levyjen UV suojaus kestää ihan varmasti veden ja varmaankin myös mäntysuovan. Sitä harjaamista/hankaamista enemmän arvelen.

   Poista
 11. Hienoa sinulla on jo kasveille paikka valmiina! Mun kasvihuone on lumen keskellä, täytyy vielä odotella ja voi olla että kaivinkoneen tieltä joudun siirtämään sen pois, vähän harmittaa. inkeri

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vielä kun tulisi lämpöiset kelitkin. Tuo kasvihuone ei viime kevään perusteella oli kovin lämpöinen, vaan joutuu odottelemaan isompien yöpakkasten ohi menoa. Ja nyt on vielä pakkasia päiväsaikaakin. Toivon mukaan mahdollinen kasvihuoneen siirto on teillä ajoissa, ettei häiritse pahasti kasvihuonekautta.

   Poista
 12. Vastavierailulla blogissasi. Kasvihuoneen hankinta ja nuo perustusasiat ovat olleet mielessäni nyt uuden kodin myötä, joten mielenkiintoisia asioita olet pohtinut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tervetuloa. Ei tosiaan kannata ottaa minusta mallia ja hankkia kasvihuonetta kovalla kiireellä. Helpommalla pääsee kun suunnittelee kaiken rauhassa etukäteen valmiiksi.

   Poista