lauantai 17. maaliskuuta 2018

Maaliskuun pihakuulumisia

Ensimmäinen kevätkuukausi on jo yli puolen välin, mutta varsinaiset keväänmerkit ovat vielä vähissä. Moottoritietä ajaessa näin eilen jo ensimmäisiä pälvipaikkoja, mutta pihalla sellaisiakaan  ei ole havaittavissa. Elämää pihalta on havaittavissa kuitenkin jo paljo, vaikka maa onkin vielä lumen peitossa, jäniksiä, hiiriä/myyriä, oravia ja lintuja liikkuu jäljistä päätellen paljon. Tikliparvea kuunnellessa tuleekin jo ihan keväinen olo, etenkin kun aurinkokin lämmittää mukavasti.


hiirien valtatie
Hiirien valtatie lintujen ruokintapaikalle.

Lehtikaali jänis ruoka
Jäniksillä on ilmeisen hyvä hajuaisti, kun ovat löytäneet lehtikaalin, joka on ollut kokonaan
 hautautuneena lumeen. Jostain syystä eivät ole kuitenkaan etsineet vielä enempää lehtiä.
Ehkä palaavat paikalle vielä myöhemmin jatkamaan.

Eniten lumi on sulanut saunarakennuksen räystään alta. Siihen täytyi jopa lapioida hiukan lisää lunta viiniköynnösten ja jalokärhön suojaksi. Saa nähdä miten jalokärhö on selvinnyt talvesta. Viime kesällä tulin siihen tulokseen, että räystään alla sateensuojassa ei ollut sille sopiva paikka kasvaa, mutta ajattelin silti antaa sille mahdollisuuden tähän kesään asti. Jos kasvu on edelleen yhtä huonoa, täytyy etsiä sille uusi paikka.


Saunan kuisti ja sen alunen ovat melko sotkuisen näköisiä, pitäisi siivota ja katsotaan jos tuohon kuistin alla saisi kesällä säleikön.

Kompostori on innostunut hiukan lämpöisemmistä keleistä tosissaan. Lämpö on ollut useamman päivän jo yli 50 astetta. Minulla on alusta asti ollut tämän lämpökompostorin kanssa ongelmana pieni ammoniakin haju, joka ilmeisesti tarkoittaa ettei kuiviketta ole tarpeeksi. Jännä kun ohjeissa puhutaan yleensä, että riittää kun kuivikkeita laittaa puolet tai 1/3 osaa jätteen määrästä. Nyt talvella olen laittanut kuiviketta saman verran kuin talousbiojätettä. Ja siltikö on vielä liian vähän? Kuivikkeena olen käyttänyt sekä kaupan kuiviketta että kuivia puiden lehtiä, neulasia, sahanpurua ym mitä nyt sattuu löytymään. Kaupan ja omia kuivikkeita käytän yleensä sekaisin. Olisiko jollain vinkkiä tähän? Etenkin nyt kompostorin lämpötilan lähtiessä nousemaan, ammoniakki haisee jopa muutaman metrin kompostorin ulkopuolelle.Kompostori on innostunut hiukan lämpösemmistä keleistä tosissaan.
Lämpö on ollut useamman päivän jo yli 50 astetta.

Mukavaa viikonloppua.

16 kommenttia:

 1. Vau! 50 astetta. Meillä on pyöreä nolla, joka ainakin osittain taitaa johtua siitä, etten ehtinyt tyhjentää kompostoria joulun jälkeen. On ihan liian täynnä. Nyt en saa tyhjennysluukkua auki, kun se on ilmeisesti jäätynyt kiinni. Luin tänään Biolanin ohjetta ja siinä kehotettiin kylmänä aikana käyttämään suhteessa enemmän kuiviketta. Ostimme lämpökompostorin elokuussa, enkä ole sen kanssa vielä täysin sinut. Vaatii näköjään enemmän harjoittelua, kuin vanha ei-lämpökompostorimme.
  Biolanin ohjeessa neuvotaan lisäämään kuiviketta ja möyhentämään sisältöä, jos haisee ammoniakille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ikävä tuo sinun kompostorin tilanne. Meilläkin tämä on melko uusi hankinta, ostettiin vuosi sitten elokuussa. Tiedän että pitäisi lisätä kuiviketta ja möyhiä, mutta tuntuu että sitä saa tehdä loputtamasti, kuiviketta on kohta kompostorissa enemmän kuin mitään muuta. Mutta eipä se silti kuivalta vaikuta. Ehkä vaan laitan sinne sellaista biojätettä, että kuiviketta tarvitaan normaalia enemmän. Välillä olen saanut möyhimisellä lämpötilan romahtamaan, voisiko johtua siitä että olen möyhinyt vahingossa liian syvältä? Nyt olen yrittänyt olla varovaisempi.

   Poista
 2. Mulla on kans lämpökompostori jäätynyt, kun on liian täynnä. Kippaan kanojen lannat sinne pikakompostoitumaan, joten tilapa ei riittänytkään. Talvella tuon tyhjentäminen on lumen ja jään vuoksi vaikeaa. Olet hyvin onnistunut, kun on noin hyvät pöhinät kompostissa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minullakin on tyhjennys työlistalla. Vasta kerran olen pakkasten alkamisen jälkeen tyhjentänyt. Kanojen lannat onkin varmaan hyvää lannoitetta ja kompostoituvat hyvin.

   Poista
 3. Liian kostea on, jos haisee. Usein käy niin, että kun lämpötila kohoaa nopeasti korkealle, niin sitä kosteutta tuleekin enemmän. Voi olla myös niin, että pohjassa oleva suotovesiaukko on jäätynyt umpeen. Kokeile avata ilmanottoa isommalle ja lisää vaikka ämpärillinen kuiviketta, jonka hämmennät pintakerrokseen (n.30cm syvyydelle). Neulaset ja kuivat lehdet eivät (ehkä?) ime kosteutta niin hyvin kuin turvepohjainen kuivike. Massaa kannattaa silloin tällöin kokeilla puristaa nyrkissä. Pitäisi pikkuisen tihkua nestettä, mutta ei paljoa. 50 astetta kertoo siitä, että komposti toimii hyvin ja kompostoituminen on tehokasta, eli väärin et sitä ole hoitanut. Pientä hienosäätöä vain, niin loppuu hajuhaitat :) Toivottavasti näistä vinkeistä on apua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. OK, kiitos. Suotovesiaukko ei ilmeisesti ole jäässä, kun kompostin takanan näkyy ruskeaa vettä ja jäätä. Aika sottaselta näyttää, etenkin näin talvella. Siihen pitäisi kehitellä jotain. Mutta tuota ilmanottoa voisi kyllä säätää isommalle, etenkin kun on pakkasten jäljiltä kaikkein pienimmälle säädetty.

   Poista
 4. Meillä komposti tuntuu aina olevan liian vetistä, vaikka miten paljon lisään kuiviketta. Tällä hetkellä koko laite on jäätynyt kiinni, koska on liian täynnä. Hienoa, että siellä komposti käy kuumana!
  P.S. Siemenkirje saapui minulle keskiviikkona. Blogissani on siitä postaus.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi kohta tulee kevät ja pääset komposiasi herättelemään uudelleen. Kiitos tiedosta, kävinkin jo katsomassa :)

   Poista
 5. Vau, mikä lämpötila! Meillä ei noin hienoa kompostoria olekaan..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yllättävän hyvin on tämän talven aikana toiminut. Eipä tällaista puutarhajätteelle välttämättä tarvitsekaan, mutta se että saa myös oman talousbiojätteen hyötykäyttöön ja vielä talviaikanakin, on hyvä syy hankkia tämäntapainen.

   Poista
 6. Jänisten kyky löytää hangen alta ravintokohteita on ihmeellinen! Vanhempieni pihalla ne löytävät aina lumen alle jääneet omenat ja kaivavat esiin myös juuri ne tietyt kasvit, jotka niille maistuvat parhaiten. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä sitten että täällä ne ovat tyytyneet lehtikaaliin. Suojasin meinaan osan pensaista jäniksiä vastaan vaan peittämällä ne lumella. Mutta ainakin toistaiseksi ovat saaneet olla rauhassa, ehkä lehtikaali on niistä parempaa.

   Poista
 7. Kyllä eläimillä on hyvä hajuaisti kun on ruuasta kyse. Meidän lehtikaalit on nykyään puutarhan puolella mikä on aidattu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi ei haittaa että ne niitä näin talvella syövät, kunhan kesällä jättävät rauhaan. Aitaamaan en viitsisi alkaa, mutta teillä ilmeisesti niin paljon eläimiä, että on ollut pakko?

   Poista
 8. Kova on pöhinä siellä kompostissa, lämpötilasta piätellen. Meillä kompostori on jiässä. Ei kahelta immeiseltä tule paljon siihen pantavoo viikottain. Sain kompostorin kaheksan vuotta sitten synttäri lahjaks. Siitä asti on se meillä ollu käytössä. Vihree biolan on ja sullaa muutaman lämpimän päivän jäläkeen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä olis sama tilanne viime talvena, vaikka meitä 3 onkin. Tänä talvena tuntuu että puolet kompostiin laitetusta biojätteestä on kissoilta syömättä jäänyttä kissanruokaa. Ovat kaupanruoan suhteen niin nirsoja. Kivan lahjan olet saanut. Hyödyllinen ja pitkäikäinen. Toivotaan että niitä lämpöisiä päiviä alkaisi tulemaan pian :)

   Poista