tiistai 13. maaliskuuta 2018

Voihan daaliat!

Viime keväänä vielä lähes vannoin etten rupea koskaan talvettamaan juurakoita sisällä. Sitten erehdyin ostamaan alennusmyynnistä yhden daalian juurakon. Ajattelin sen olevan niin halpa, että menkööt kesäkukkana, juurakko saisi jäädä talveksi ulos. Mieli kuitenkin muuttui kun daalia rupesi kukkimaan. Se oli upea ja nyt ihmettelen miksi en ole ottanut yhtään kuvaa siitä.

Viime vuonna ostamani daalia 'Darkred' 


Niinpä pakkasten tultua kaivoin juurakon ylös ja pienen kuivattelun jälkeen pakkasin sen säilytysturpeeseen kylmälaukkuun, jonka varastoin kellarikerroksessa olevaan maalattialliseen autotalliin (joka toimii lähinnä varastona). Lämpötila pysyy kuitenkin plussan puolella, ehkä kaikkein pahimpia pakkasia lukuunottamatta (sitä varten se kylmälaukku).

Viimeaikoina on ollut juttua daalioiden esiin ottamisesta ja ruukkuihin istuttamisesta, niinpä minäkin kaivoin daalian juurakon esille. Se näyttää yllättävän hyvältä, muutama juurimukula on vähän pehmeä, mutta suurimmaksi osaksi vaikuttaa hyvältä.

Autotallista hakemani daalian juurakko. Halkaisiaa tällä vähintää 20cm. Olisi varmaan pitänyt
katkaista tuo pitkä pitkä varsi, mutta se nyt jäi tuollaiseksi.

Tähän kaipaisin daaliaharrastajien apua: Koska tuo juurakko on noin hurjan iso, ettei se mahdu kukkaruukkuihin, niin istutanko sen ennenmmin kokonaisena ämpäriin vai pitäisikö se jakaa ainakin kahteen osaan? Pitäisikö myös ne pehmenneet juuren osat poistaa?

Ja koska tämä daalia oli niin upea, en myöskään voinut vastustaa kiusausta, kun paikalliseen Prismaan ilmestyi juurakot myyntiin. Sieltä lähti mukaan 3 uutta daalian juurakkoa ja pari muutakin löytöä. Myös niitä aikaisemmin kehumiani kruunuvuokkoja (linkki). Tällä kertaa ulkonäöstä päätellen eri lajiketta kuin viimeksi. Toivon, että kukkivat yhtä upeasti.


Prismasta mukaan päässeet ostokset: 3 daalia, kruunuvuokko 'De Caen', Iiris ja puulilja

Vihdoin saamme "nauttia" keväisistä säistä. Vaikkakaan ei mene enää kauaa, kun pakkaset taas alkavat. Mukavaa kuluvaa viikkoa tästä huolimatta.

24 kommenttia:

 1. Poista pehmenneet. Ämpäri on ihan hyvä, mutta jakaa voit irrottamalla kokonaisia mukuloita.

  VastaaPoista
 2. Daaliat on kyllä upeita kukkia. En ole vielä keksinyt missä niitä talvettaisin kun tällä hetkellä ei ole minkäänlaista kylmiötä johon ne talveksi laittaisin. Joskus kasvattalin vanhaa maatiaislajiketta jonka kirkkaanpunainen kukinta oli myöhään kesällä todella näyttävä. Hienoa, että olet saanut kukan mukulat noin hyvin säilöttyä. Terkuin Katja

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin ovat. Harmi, ettei paikkaa ole. Onkohan kukaan koskaan testannut säilyttää ulkona auma-tyyppisesti?

   Poista
 3. Kauniita hankintoja. Mistä tulikin mieleeni, että suunnittelin jo viime kesäksi daalian hankkimista. Jäi tälle kesälle :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suosittelen toteuttamaan. Juuri nyt on ainakin juurakoita hyvin saatavilla.

   Poista
 4. Mulle siirtyi muuton myötä äidin 3 daaliaa, jotka hällä oli olleet kellarissa talvisin. Itse koitin talvettaa niitä vanhan talon vintillä, jossa ei pahasti pakkaselle mene. Nykyään niistä on enää 1 hengissä - ensin taisi olla liian lämmin paikka ja sitten ehkä liian kylmä... Tai liekö vika oli kosteassa kesässä, 2 mätäni ruukkuihinsa. Kauniita nuo kyllä on, usein ostan valmiina edes yhden tai kaksi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Harmi, mutta onneksi sinulla on sentään se yksi jäljellä. Kauniita tosiaan ovat, joten suosittelen ostamaan :)

   Poista
 5. Minä en ole talvettanut daalioita, mutta anoppi tekee ja hän nostaa ne syksyllä hallojen vietyä varret . Leikkaa jos vielä varsissa jotain on noin 10cm päästä juurakosta ja antaa mullan kuivua. Karistelee ylimääräisen mullan pois. Sitten hän merkkaa lapulla tai pelkästään langalla mitä väriä on kyseessä . Sitoo langan jäljellä olevaan varren tynkään . Hän säilyttää ne kellarissa ilmavissa koreissa päälekkäin. Koska siellä on sopiva kosteus . Mutta toiset säilyttää sen turpeessa Keväällä hän poistaa jos on jotain pehmeitä kohtia terävällä veitsellä. Niitä ei tarvitse jakaa jollei halua. Hän antaa kasvaa ne isoiksi ja komeaksi. Niitä voi esikattaa sisällä esim.ämpärissä jolloin ne kukkii aikaisemmin Mutta hän nostaa ne suoraan kellarista ja istuttaa maahan. Kiirehän ei niillä vielä ole vaikka pukkaavat jo alkua. Kun pääsevät maahan ja saavat valoa niin kyllä ne vihertyvät. Peittää niitä pitää jos ovat maassa ja yö hallat uhkaavat. Hänellä on vanhoja joriineja . Onnea vaan daalioille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt tuli hyvät ohjeet. Suurelta osin lähes näin olenkin toiminut, talvisäilytyspaikka vain hiukan erilainen. Vielä ei omani pukkaa alkua, mutta täytynee nyt vähän putsailla sitä lisää ja leikellä huonot pois ja laittaa multaan. Kiitos.

   Poista
 6. Neuvoja näköjään oletkin jo saanut, joten tyydyn vain toteamaan, että ihania daalioita :) Daalia-hulluus selvästi kolkuttelee sinunkin olkapäälläsi ;) khih :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihania ovat kyllä. Yritän välttyä Daalia-hulluudelta, vaikkakin ymmärrän mistä se voi johtua :)

   Poista
 7. Haaveilen vanhoista maatiaisdaalioista. Nyt on ollut muutama vuosi taukoa daalian kasvatuksessa kun talvehdittaminen mädännytti juurakot pilalle. Upeita ne on!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kävipä sinulle ikävästi. Mutta sellaista tämä puutarhanhoito välillä on. Ei kun uutta yritystä. Toivottavasti löydät haluamasiasi maatiaisdaalioita jostain.

   Poista
 8. Daalia kuume on tarttuvaa :) Ostin kans pari juurakkoa ja kokeilen talvettaa ne ensi talvena. Jos onnistuu, niin taitaa niitä lisää tulla :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ymmärrän kyllä miksi :) Ilmeisesti talvettaminen on kohtalaisen helppoa, kunhan vaan sopiva tila sitä varten löytyy.

   Poista
 9. Daaliat on upeita! Vaikkakin uhkasin viime kesän jälkeen, etten toiste niitä kasvata. Kasvatin silloin yhden ja sen kukinta jäi kahden säälittävännäköisen kukan varaan. Nyt kuitenkin uudella yrityksellä mullassa muhii neljä daalian mukulaa, nekin Prisman petollisilta hyllyiltä. Toivotaan hyvää daaliavuotta! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viime kesä oli niin huono, että laitetaan sen piikkiin. Ehdottamasti uutta yritystä. Pidän peukkuja hyvälle daaliavuodelle :)

   Poista
 10. Minun daaliani ovat viettäneet talven kellarissa lähes ilman multaa. Siivoilin syksyllä suurimman osan mullasta pois, kunhan ensin vähän kuivahtivat. Huhtikuussa nostelen ämpäreihin ja lisään multaa juurien suojaksi ja alan kastella. Älä vaan istuta liian aikaisin tai jätä yöksi ulos vielä touko-kesäkuun vaihteessakaan, jos on yhtään vaaraa, että tulee halla. Sitten ovat alut mennyttä. Toivotaan, että upeat daaliasi ilostuttavat upealla kukinnallaan:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minunkin olisi pitänyt siivota multaa enemmän pois, mutta nostin juurakon märällä kelillä ja multa takertui sen verran hyvin kiinni, etten sitä helposti saanut putsattua. Juu, muistan varoa hallaa. Viime vuonnakin taisin istuttaa ulos vasta kesäkuun loppupuolella. Toivottelen sinullekin upeaa daalia-kesää :)

   Poista
 11. Minä en ole daalioita vielä koskaan kokeillut, juuri tuon talvettamisjutun vuoksi. Mutta huomaan, että vuosi vuodelta ne kiinnostavat enemmän eli voi olla, että lähivuosina ostankin pari juurakkoa kokeiltavaksi. Ihania ostoksia olet tehnyt! Hauskaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattaa kokeilla. Ja jos talvettaminen ei onnistu tai sitä ei pysty edes yrittämään, eipä nämä marketeissa myytävät mukulat pahan hintaisia ole. Kyllä sellaisen raaskii ottaa ihan vain yhtä kesää kaunistuttamaan. Mukavaa viikonloppua :)

   Poista
 12. Yllättävän suuriksi nua juurakot kasvaa yhyres kesäs. Jos jakaat, nii joka palas pitää olla kasvusilimujaki, eres yks, nei pelekistä pallukoosta kasva.
  Jaahas, on sitte uusia houkutuksia taas liikkeellä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, minäkin yllätyin. Kiitos tiedosta. Siistin juurakon jo ja tulin siihen tulokseen, ettei se ole liian iso. Saan sen mahtumaan vielä kokonaisena ruukkuun, joten en ala sitä nyt jakamaan.

   Poista