perjantai 2. maaliskuuta 2018

Kärhöjä siemenistä

Ihastuin viime vuonna kärhöihin ja ostin niitä saman tien useita. Ensimmäisten jalokärhöjen jälkeen rupesin etsimään muitakin kärhölajeja ja muutamia onnistuin löytämään lähialueen puutarhakaupoista. En malta odottaa että ne alkavat kasvamaan kunnolla pihallani. Viime vuosi niillä meni varmaankin juurtumiseen, kun juurikaan kasvamista ei tapahtunut ja kukkiminenkin jäi vähäiseksi. Poikkeuksen teki kuistilla ruukussa kasvava tuoksukärhö. Se viihtyi hyvin ja kukki runsaasti. Se pääsi syksyllä maahan talvehtimaan.

Nyt menin kärhöinnostuksessani niin pitkälle että tilasin seuraavia kärhön siemeniä. 
 • Kellokärhö
 • Ohotankärhö
 • Pagodikärhön 'Korean Beauty' 

Kellokärhön siemenet sain heti tammikuun alussa ja ne ovatkin olleet mullassa jo kuukauden. Muut siemenet saapuivat vasta eilen ja kylvin ne tänään.

Harvalla taitaa olla kokemusta kärhöjen kasvattamisesta siemenestä, minulla ei ainakaan, mutta mielelläni kokeilen kaikkea uutta. Ja siemenistä kasvattaminen on paljon edullisempaakin.


Kellokärhö


Kellokärhön kanssa on pieni mysteeri meneillään. Siementen oltua mullassa kuukauden ruukku pitäisi siirtää viileään/kylmään seuraavaksi kuukaudeksi. Ruukku näyttää nyt kuitenkin tältä. Kuvia klikkaamalla ne saa hiukan isommiksi. 

Uskokaa tai älkää kuvassa näkyy yksi taimi. Kuvasta sitä on vielä vaikeampi havaita kuin todellisuudessa, siksi otin myös suurennoksen.
Koska taimi on kovin mahdottoman pieni, tarkistin millaiset siemenet kellokärhöllä oli, vaikka en uskonutkaan niiden noin pieniä olevan. Melko isoja siemeniä ovat ja taisinkin niitä kylvää ruukkuun 5 kpl noppakuvioon. En vain ymmärrä mihin ne siemenet ovat kadonneet, kun en ohjeiden mukaisesti peittänyt niitä. Pakko luottaa että siellä ne silti ovat ja vielä itävät kylmäkäsittelyn jälkeen.


Kellokärhön siemenet
Kellokärhön siemenet

En usko että pikkuriikkinen taimi liittyy millään tavalla kellokärhöön, mutta mikähän se on? Tämä aiheuttaa sellaisen ongelman, että kellokärhön siemenet pitää saada kylmään, mistä tuo taimi ei taida tykätä, joten jos haluan nähdä mikä siitä tulee, se pitäisi koulia. Ja miten noin pienen voi edes koulia?! En tiedä maksaako vaivan, sillä suuri todennäköisyys on, että se on vain joku kaupan mullan seassa selvinnyt rikkaruoho.


Ohotankärhö ja pagodikärhön 'Korean Beauty'


Pagodikärhö saattaa olla helppo siemenestä kasvatettava, mutta Ohotankärhö on kuulemma oikukas. sen itämisaika voi pahimmillaan olla 360 päivää. Saa nähdä miten minulla käy sen kanssa.


Ohotankärhön ja Pagodikärhön 'Korean Beauty' siemeniä

Ei tullut siementen mukana niin hyviä ohjaita kuin olisin kaivannut. Pagodikärhön ohjeissa neuvottiin peittämään siemenet ohuesti, niimpä tein molemmille niin. Ohotan kärhöistä poistin vinkin mukaisesti puolista siemenistä haituvat, ja yhdestä lähti samalla koko häntä pois. En tiedä oliko se tarkoitus poistaa samalla vai ei. Siemenet siis muistittivat melkeimpä nuijapäitä. Hauskan näköisiä, toivon että myös itävät.

Mukavaa viikonloppua!
14 kommenttia:

 1. Onnea kokeilulle :) Itse olen joskus kasvattanut kärhöjä siemenestä ja onnistui hyvin. Siitä on kyllä jo monta vuotta. Taisi olla alppikärhö kyseessä, ellen väärin muista. Tälläiset kokeilut ovat aina kivoja :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä tietää, että onnistumisia on. Yksi alppikärhö minulta jo löytyy, niin siksi en sen siemeniä edes etsinyt. Kokeilut on tosiaan kivoja, ja etenkin silloin kun ne onnistuu :)

   Poista
 2. Rakastan kaikkia tällaisia kokeiluja! Mielenkiinnolla jään seuraamaan kuinka lähtevät kasvuun :)

  VastaaPoista
 3. Blogissani olisi sinulle haaste:)

  VastaaPoista
 4. En ole kokeillut yleensäkään paljon siemenestä kasvatettua. Minä olen jakanut kasvit ja saanut näin ne lisääntymään .

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se toimii tosi hyvin silloin kun haluaa lisää kasvia, jota jo on. Mutta minä olen ainakin näin alkuunsa innostunut kokeilemaan paljon kaikkea uutta. Jotain olen hankkinut yksittäisinä taimina, niitä voi sitten myöhemmin jakaa, mutta ison osan olen kasvatanut siemenistä. Lisäksi siemenistä kasvattaminen on suurimmaksi osaksi helppoa.

   Poista
 5. Toivottavasti kärhökylvöt onnistuvat. Tosi mielenkiintoista ja kerrohan jatkossa miten kasvu lähtee käyntiin?

  VastaaPoista
 6. Mielenkiintoisia kylvökokeiluja, toivottavasti onnistuvat hyvin!
  360 päivän itämisaika kuulostaa hieman lannistavalta :D Siinä täytyy olla jo kärsivällisyyttä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei se oikein sisällä onnistu, ei pelkkää multaa jaksa hoitaa vuotta. Joten jos ei idä kevään aikana, niin sijoitan ruukun jonnekin ulos, sitten saavat lämpö ja kylmäkäsittelyt luonnonmukaisesti. Mutta onneksi se 360 päivää on pisin itämisaika, jotkut siemenistä saattavat itää helpostikin ilman kylmäkäsittelyjä.

   Poista
 7. Minullakin on kokeilussa saksankärhö, ollut mullassa jo muutaman viikon ja joka päivä tietysti kurkin näkyykö mitään. Helpompi on kyllä lisätä pistokkaista, mutta se edellyttää emotainta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, luin postauksesi aiheesta. Pistookkaat taitaisivat tosiaan olla helpompia, mutta onhan nämä pienet haasteet/kokeilut välillä kivoja. Minullakaan eivät ole vielä nämä itäneet.

   Poista