sunnuntai 25. helmikuuta 2018

Pihakuulumisia ja perennasiemenkirje

Piha on lumen peitossa, on ollut jo reilu 3 viikkoa. Kovin hiljaista on pihalla ollut. Ainoastaan lunta on hiljalleen satanut lisää, välillä vähän enemmänkin kerrallaan.  Viimeiseen viikkoon ei ole sattunut oikeastaan mitään uutta.

Paitsi jos tutkii pihan eläinten jälkiä, niitä on viikossa ilmestynyt paljon lisää. Nyt jäljistä näkee pienten jyrsiöiden liikkuneen pihalla, hiirten ja/tai myyrien. Oravia ja lintuja on ollut myöskin runsaasti. Jopa mustarastas käy pakkasesta huolimatta lintulaudan alta ruokaa hakemassa. Ja jäniksiäkin on!

Jätin loppusyksystä omenapuustaa murtuneen ison oksan maahan jänisten ruoaksi. Mietin jo silloin, onko parempi tarjota jäniksille helppoa ruokaa, suojeltavien pensaiden ja puiden asemasta, vai houkuttelenko ne vain pihalle syömään muutakin. Vieläkään en osaa tähän vastata, mutta selvästi jänikset ovat olleet mielissään tarjoamastani ruoasta. Valitettavasti samalla ovat maistelleet euroopanpähkinäpensaan oksankärkiä. Mutta se onkin ainoa pensas mihin nähdäkseni ovat koskeneet. Osan olen toki suojannut jäniksiltä.

jänisten ruokaa
Jänikset ovat olleet mielissään heille jättämistäni omenapuunoksista.


En viitsi enää viritellä aitoja ja verkkoja pensaiden suojiksi näin keskellä talvea, mutta peitin lumella kaikki oletettavasti houkuttavat pensaat, jota en ollut jo aikaisemmin suojannut. Tulipahan suojattua samalla pakkasta ja aurinkoakin ajatellen.

Vadelmat 'Takalan herkku' olin sentää suojannut jo syksyllä. Vaikkakin väärin, levitin niiden päälle varjostusverkon ja nyt lumisateiden jälkeen tajusin miksi aita olisi ollut paljon parempi. Lumi on painanut verkkoa alas ja osa vadelman oksista on katkennut lumen painosta. Noh, virheistä oppii!

Toinen virhe on, että kasvihuone jäi talvisuojaamatta. Syksyllä E vähätteli kasvihuoneen suojaamisen tarvetta, niinpä se jäi tekemättä. Nyt lumi on painanut yhden katon kennolevyn yläreunastaan vähän irti. Siitäkin huolimatta että olen putsannut katolta lunta pois. Onneksi levy näyttäisi olevan ehjä. Se vain pitää saada takaisin paikalleen. Nyt sille ei pysty mitään tekemään, kasvihuoneen ovetkin ovat jäätyneet kiinni. Ensiavuksi putsailin vielä lisää lunta pois, nyt sitä ei ole enää noinkaan paljoa kuin kuvassa.


Kasvihuone vadelmien talvisuojaus
Kasvihuoneen reunimmainen kennolevy roikkuu. Takavasemmalla huono idea vadelmien suojaukseksi jäniksiä vastaan.

Sitten perennasiemenkirje -asiaan


Viime postauksessa ja sen kommenteissa oli suunnitelmaa perennasiemenkirjeestä. Moni oli kiinnostunut, joten päätin toteuttaa idean.

Säännöt (menee ehkä turhan tarkaksi, mutta yrittäkää jaksaa):

Tämä siemenkirje on tarkoitettu bloggaajille.

Kysessä on siemenketjukirje perennan siemenille, mutta halutessaan mukaan voi laittaa myös joitain kesäkukkien siemeniä, etenkin sellaisia jotka eivät tarvitse esikasvatusta. Pidetään kuitenkin huoli siitä, että perennat ovat kirjeen pääosassa.

Jokainen voi ottaa siemeniä omantuntonsa mukaan. Mikäli joitain siemeniä on kirjeessä runsaasti, niistä voi ottaa vain sen verran kuin tarvitsee ja laittaa loput eteenpäin. Jos otat jotain, lisääthän myös jotain tilalle kirjeeseen.

Tämä kirje pyritään pitämään kirje tai XXS paketti -kokoisena. Tämä tarkoittaa sitä että kirjeen paksuus ei tule ylittää 3cm. Mikäli tämä koko on jo lähellä, lisääthän vain sen verran siemeniä mitä otatkin.

Siemeniä ei jaotella lisääjän mukaan vaan kaikki siemenet ovat samassa "läjässä". Halutessaan jokainen voi kirjoittaa siemenpussikohtaisesti keneltä siemenet ovat. Tämä on jopa toivottavaa.

Jotta siemenet pysyvät omilla paikoilla kirjeen sisällä, ja kirje tasapaksuna, pakataan siemenpussit yhteen tai tarvittaessa useampaan minigrip (tai vastaavaan) -pussiin, josta puristetaan ilma mahdollisimman hyvin pois. Mikäli minigrip ei enää pidä ilmaa, se tulisi vaihtaa.

Kirje kiertää myös toisen kierroksen halukkaiden kesken ja siihen osallistumisesta kysellään kirjeen mukana kulkevassa listassa. Listasta näkee myös kenelle kirje tulee seuraavaksi lähettää. Listan viimeinen lähettää sen takaisin ensimmäiselle eli minulle.

Toisella kierroksella uusia siemeniä ei kannata enää lisätä (jos ei välttämättä halua), vaan ideana olisi jakaa ensimmäisellä kierroksella jääneet siemenet pois. Jäljelle jääneet palautetaan aloittajalle eli minulle.

Siemenpussien parasta ennen -päiväyksillä ei ole niin väliä, mutta siementen tulee olla itämiskelpoisia.

Toivoisin että siemenkirje liikkuisi sujuvasti, tavoitteena on että kirje lähetetään seuraavalle parin päivän sisällä sen saapumisesta. 

Toivoisin, että jokainen laittaisi joko minulle sähköpostin tai blogi-kommentin tai tekee omaan blogiinsa postauksen siemenkirjeen vastaanottamisesta. Näin voin seurata kirjeen etenemistä.


Näin pääset mukaan:

Koska kevät ja kesä alkavat ja lähestyä, pyritään kierrättämään kirje melko pienellä porukalla. Mukaan pääsee vain 12, minä mukaan luettuna. Teille, ketkä ilmaisitte kiinnostuksenne edellisessä postauksessani, on jo paikka varattuina. Lisäksi mahtuu enää siis 2 nopeinta. 

Laittakaahaan osoitetietonne minulle sähköpostilla pihan.vuosi (at) gmail.com. Kirjoittakaa viestiin myös bloginne nimi, niin tiedän kuka on kukin.

Te kellä on runsaasti perennan siemeniä jaettavaksi, voitte mainita asiasta sähköpostissa, jos haluatte että laitan teidän vastaanottajalistan alkupäähän (jolloin kirjeessä on tilaa lisätä enemmän siemeniä). Muiden osalta arvon järjestyksen.


13 kommenttia:

 1. Minäkin voisin tulla mukaan, jos mahtuu. Mutta laitatko minut sinne loppupuolille, koska minulla ei ole paljoa laitettavaa, mutta mielessä on jotain mitä haluaisin. Laitan sp:ia. Kiitos sinulle perennakirjeen aloituksesta, jännää..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Laskin sinut mukaan jo edellisen postauksen kommentin perusteella, vaikka ihan varma siitä en ollutkaan lähdetkö mukaan vai et. Kiitos sinulle siemenkirjeesi aloittamisesta, siitä tämäkin idea lähti.

   Poista
 2. Olen mukana, jos vain vielä mahtuu. Laitan yhteystietoni sinulle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva juttu. Sinullekin varailin jo paikkaa edellisen postauksen kommentin perusteella. Aika vähän on vielä tullut vahvistuksia/osoitetietoja muilta kiinnostuneilta. Odottelen ainakin viikonloppuun, ennen kuin laitan kirjeen etenemään.

   Poista
 3. Olen mukana jos vielä mahtuu. Laitan yhteystiedot sinulle jos mahdun.

  VastaaPoista
 4. Kiva kun mietit ja suunnittelit tämän, kiva tulla mukaan (oletan että olen myös mukana viime postauksen kommentin perusteella :)) Laitan sähköpostilla yhteystietoni.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Teidän asiasta innostuneiden ansiota tämä on. Kyllä, mukana olet.

   Poista
 5. Onpa mukava idea. En kuitenkaan tällä kertaa lähde mukaan sillä en (tänäkään vuonna) oikein tiedä minne tulen mahtumaan kaikkien purkkien ja purnukoiden kanssa vaikka erillinen taimipöytäkin on :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla ihan sama tilanne. Mutta jonnekin ne vaan on pakko mahduttaa. Ja perennojen hyvä puoli on siinä että niitä voi kylvää myös suoraan ulos.

   Poista
 6. Jep. Mukana olen mielelläni ;)

  VastaaPoista