torstai 8. helmikuuta 2018

Talvipäivien puuhastelua

Muutaman viime päivänä on satanut lunta enemmän kuin tarpeeksi. Lumitöitä on päässyt tekemään päivittäin. Eilen jopa kaksi kertaa. Olen kyllä tyytyväinen lumesta, kasvit saavat suojaa pakkasta vastaan ja lumi tuo kaivattua valoisuutta muuten niin pimeään talveen. Toki vielä parempi jos aurinkokin pilkahtelisi useammin.

lyhty
Kuva otettu joulukuussa, mutta täsmää tämän hetken säähän, nyt lunta on vain vielä enemmän.

Kesällä alapihan autopaikkaa suunniteltaessa mietin ohimennen, että autopaikan ympärillä olevat ja tulevat kivimuurit hankaloittavat lumitöiden tekemistä. Nyt sama on koettu käytännössä, lumikolalla ei pysty työntämään lunta mihinkään suuntaan, vaan aina on jonkin korkuinen muuri vastassa. Tämä ei kuitenkaan haittaa paljoa. E tykkää muutenkin tehdä lumityöt lumilapiolla. Eikä se minustakaan ole juurikaan hitaampaa kuin lumikolalla. Etenkin jos lumi on yhtä kevyttä kuin tämän hetkinen pakkaslumi.

Alapihan lumivalli matalan kivimuurin päällä

Sitten jos ja kun lumilinko saadaan taas toimimaan, ongelmaa ei ole enää ollenkaan. En tiedä mikä siinä on vikana, mutta se ei käynnistinyt viime talvena. Viime talvi oli muutenkin niin vähäluminen, että ei sitä koskaan tutkittu sen tarkemmin. Asia tuli mieleen vasta nyt kun lunta rupesi satamaan enemmän.


lumilinko Biolan pikakompostori
Lumilinko odottelee unohdettuna lähes lumeen hautautuneena. Ehkä se vielä kuntoon saadaan. Biolanin pikakompostori on toistaiseksi pysynyt sulana, vaikka nämä pakkaset ovatkin laskeneet lämpötilan alle 10 asteeseen.

Lumitöiden ohella taimikasvatukset ovat jo hyvässä vauhdissa. Ajattelin ettei kannata kovin paljoa tai liian aikaisin kylvää, mutta uusia siemeniä on tullut hankittua enemmän kuin tarpeeksi ja vielä lisää tekisi mieli hankkia. Ajattelin tilastomielessä julkaista postauksen kylvöjen aikataulusta ja tarkemmista lajeista, mutta koska monen kylvö odottaa vielä kevään edistymistä, niin palataan siihen myöhemmin.

Kuten aikaisemmin puhuin, niin tänä vuonna päätin luopua aikaisemmin käyttämistäni turvepelleteistä ja kylvää siemenet kylvömultaan muovisiin taimiruukkuihin. Ja koska viime vuonna havaitsin että kaikki perennojen taimet eivät pidä koulimisesta, kylvän ainakin osan siemenistä valmiiksi isompiin ruukkuihun ja laitan pohjalle mustaa multaa.

Helmikuun kylvöjä. Mukana mm. pampaheinä ja isokaunosilmä. Taustalla pilkistelee jo kasvamaan lähtenyt latva-artisokan hintelä taimi.

Viime vuonna kylvin hopeahelokkia ja tarharistikkiä sen verran paljon etten jaksanut koulia kaikkia, vaan osa sai kasvaa jäätelöpurkeissa ahtaasti kesään asti. Kesällä ihmettelin, kun ne ahtaasti kasvavat taimet olivat paljon isompia ja vantterampia kuin ne jotka koulin kasvamaan omiin ruukkuihinsa. Tästä sain päähäni etteivät kaikki lajit tykkää koulimisesta, mutta toki kyseessä voi olla jokin muukin syy.

Omaa työtä helpottaa kuitenkin mitä vähemmän koulittavaa on, joten teen siksi tänä vuonna harvat kylvökset heti alkuunsa isompiin ruukkuihin ainakin perennojen kohdalla. Toki hyötykasvien kuten paprikan, chilin, munakoison ja tomaatin kohdalla hoidan koulimiset vanhan kaavan mukaan. Kurkut taas tietämäni mukaan eivät tykkää koulimisesta ja ne olen aina ennenkin kylvänyt suoraan isoihin ruukkuihin. Niiden kylvö, kunten monen muunkin kasvin, saa odottaa vielä.12 kommenttia:

 1. Oih, ihanaa tämä esikasvattelu aikakin. Minunkin pitäisi aktivoitua tekemään muutamat hankikylvöt. Tuntuu, etten vaan saa tällä hetkellä mitään aikaiseksi. Jospa tämä tästä. Lunta tosiaan näyttää riittävän ja hyvähän se kasveille on <3 Mukavaa viikonloppua Sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihanaa se kyllä on, mutta välillä tulee tuskasteltua sen suhteen mihin taimet saa valoisaan kasvamaan. On hyvä malttaa mielensä ja odotella päivien pitenemistä. Hankikylvö on kuitenkin hyvä idea. Minäkin kokeilin sitä nyt ensimmäistä kertaa. Mukavaa viikonloppua!

   Poista
 2. Minäkin tykkään lumitöistä. Viime aikoina sitä on saanut tehdäkin. Lumiset maisemat ovat niin kauniita. Mukavaa viikon vaihdetta!

  VastaaPoista
 3. Lumitöitä on täälläkin saanut tehdä enemmän kuin kahtena edellistalvena yhteensä. Ihan kivaahan se on ollut pitkästä aikaa.
  Ensimmäiset kylvöt pitäisi laittaa kans multaan pian. Osa siemenistä on vielä tuloillaan eli postia odotellessa :)
  Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja hyvää hyötyliikuntaa. Toivotaan että tilauksesi saapuu pikaisesti. Mukavaa viikonloppua.

   Poista
 4. Siellä on kylvöt jo hyvässä vauhdissa. Pitäisi itsekin tehdä noita hankikylvöjä. Jospa tänä viikonloppuna..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Helmikuun kylvöt nyt tehty. Nyt täytynee malttaa maaliskuulle asti, ennen seuraavia. Hankikylvö kuullostaa siksi niin houkuttavan helpolta, ettei tarvitse miettiä mihin taimet mahtuvat kasvamaan sisällä ja kylmäkäsittelystäkään ei tarvitse huolehtia. Mukavaa viikonloppua. Toivottavasti ehdit kylvöpuuhiin.

   Poista
 5. Tänään on kyllä mentävä siemenkaupoille. Keijunmekkoja nyt ainakin olisi mielessä ja ostoslistalla. Mukavaa viikonloppua sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suosittelen. Keijunmekkoa on minulla jo kasvamassa. Melko huonosti iti. Vajaasta kymmenestä (en laskenut tarkasti) siemenestä iti vain 3. Eiköhän kolmesta taimestakin saa jo näyttävän amppelin, joten ne riittävät. Mukavaa viikonloppua ja mieluisia siemenlöytöjä.

   Poista
 6. Sinulla onkin kylvöt jo hyvällä alulla! Minäkin tein ensimmäiset kylvöt eilen. Ihanaa viikonloppua ja onnea kylvöillesi! P.s. blogissani on käynnissä kiva hemmottelupaketin arvonta:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos samoin. Vähän liiankin hyvin ovat alkaneet. Tällä menolla tila loppuu jo ennen kevättä. Kiitos tiedosta, jätän tämän arvonnan kuitenkin väliin. Ihonhoitotuotteita löytyy jo valmiiksi enemmän kuin tulee käytettyä (aika vähän käytän).

   Poista