tiistai 20. helmikuuta 2018

Tomaatteja ja mykorritsatesti

Olen puhunut että kylvän tomaatit vasta maaliskuussa ja suurimman osan aijonkin kylvää vasta silloin. Silti olen jo sen verran malttamaton, että ensimmäiset tomaatin siemenet voisin kylvää jo nyt mykorritsa-aiheisen testailun nimissä. Onhan nyt jo helmikuun loppupuoli.

Valikoidessani lajiketta testiä varten, kävin samalla kaikki tomaatin siemeneni läpi ja valikoin lajikkeet mitä voisin kasvattaa tänä vuonna. Oikeastaan lajikkeet on suurimmaksi osaksi samat, kuin viime vuonnakin, mutta pihvitomaatit jätän pois. Tai niin suunittelin, mutta yhden otin silti mukaan. Pihvitomaatit on liian haastavia oikean kastelun suhteen, viime vuonna suurin osa tomaateista vain halkeili ja homehtui, vaikka muut tomaatit kasvoivat hyvin.


tomaatin siemeniä
Jos nämä riittäisivät tälle vuodelle


SariW Sarin puutarhat -bogista, kirjoitti aikaisemmin mullan mykorritsoista (linkki). Olen joskus aiemminkin mykorritsapitoista kylvömultaa ostanut, mutta nyt ajattelin testata sen tehon.

Suunitelmana on kylvää kahteen taimiruukkuun kumpaakin kaksi tomaatin siementä. Erona näissä on se että toisen ruukun multa sisältää lisäksi mykorritsat ja hyötymikrobit. Jos ruukkujen molemmat siemenet itävät, poistan heikomman taimen (tällä kertaa yritän raaskia). Kovin tarkasta testistä tässä ei ole kyse, kun toinen multa on Biolanin kylvö- ja taimimultaa ja toinen Kekkilän kylvömultaa. Olisi varmasti tarkempi tulos, jos mullat olisivat olleet muuten samaa, mutta toisessa lisäksi nuo mykorritsat ja hyötymikrobit.

Ostin mullan lisäksi myös pirteän vihreitä taimiruukkuja. Niitä olisi ollut myös pinkkeinä. Ehkä seuraavalla kerralla sitten niitä.


Testissä käyttämäni mullat ja taimiruukut


Aikaisemman kokemuksen perusteella pidän tuosta Kekkilän mullasta enemmän. Minulla on toiminut aina paremmin kylvömulta, joka on melko hiekkapitoista, kuten tuo Kekkilän kylvömulta on. Biolanin kylvö- ja taimimulta on puolestaan hyvin turvepitoista. Nämä tiedot eivät ole tuoteselosteesta, vaan multien koostumuksista itse pääteltyjä.

Uskon vakaasti, että jos Biolanin multaan kylvämäni tomaatit kasvavat paremmin, ero johtuu nimenomaan noista mykorritsoista ja hyötymikrobeista. Kuvan kahdesta ruukusta siis se jossa on nimikyltissä lajikkeen perässä M.


Tomaatti Rio Fuego kylvö
Tomaatin 'Rio Fuego' siemenet mullassa 20.2.2018, testi on alkanut


Oikeasti tällaiset testit pitäisi pitäisi tehdä isoina määrinä, että saadaan sattuma rajattua pois, mutta koska kasvihuoneessani ei ole paljoa tilaa ja haluan kasvattaa eri tomaattilajikkeita, kutakin yhden, täytyy tämä pieni testi riittää tältä erää. Voin jatkaa testailua myöhemmin loppujenkin tomaattilajikkeiden kanssa, mutta se ei tule olemaan yhtä hyvin vertailukelpoista, koska kutakin lajiketta tulee olemaan vain yksi taimiruukku.

Samalla kylvin uudelleen Monster Naga ja Hot Lemon chilit, ensimmäinen yritys meni mönkään näiden kanssa. Saattoi johtua siitä, että kastelin niitä vahingossa liikaa. Tai sitten siemenien vanhuus heikensi kasvua. Vanhat siemeneni käytin tammikuussa loppuun, joten tein kylvöt itse talteen ottamillani vapaapölytteisillä siemenillä, jännä nähdä saanko oikeanlaisia chilejä, vai ovatko päässeet risteytymään.

PS: Kylvökalenteriin on päivitetty kylvöjen viimeisin tilanne: Kylvökalenteri 2018

12 kommenttia:

 1. Siellähän on reilu valikoima tomaatteja ja kaikki valmiudet ruukutuksiin. Hyviä istutuksia sinulle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ainoa mikä puuttuu, on se taimikasvatus tila. Joten katsotaan millainen kaaos, kohta alkaa olemaan, istutusten lisääntyessä. Kiitos samoin sinulle :)

   Poista
 2. Mielenkiintoinen testi! Minulla on käytössä ollut tuo Biolanin multa, mutta hauska on nähdä testisi tulokset. Aurinkoista alkanutta viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin odotan mielenkiinnolla miten käy. Täytyy raportoida kevään mittaan tilannetta. Aurinkoista viikkoa!

   Poista
 3. Mielenkiintoinen testi, odotan innolla tuloksia. Minullakin on käytössä mykorritsa-multaa ja se toimii mielestäni hyvin, mutta eipä mulla ole mitään vertailutietoa asiasta.
  Hieno valikoima tomaatteja tulossa, onnea kasvatukseen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samoin odotan minä. Kiitos ja onnea myöskin sinun kasvatuksillesi.

   Poista
 4. Yritän ottaa sinusta mallia ja kylvää vain vähän siemeniä per kasvi. Mullakin on niin vähän esikasvatustilaa (ja toisaalta aikaakin), että pitäisi yrittää pysyä fiksuissa taimimäärissä. Mielenkiintoista nähdä testisi tulokset. Onnea kasvatukseen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei sitä aina vaan tajua (tai halua ajatella), että vaikka ne kylvökset ei niin paljoa tilaa niin silti myöhemmin on ihan pulassa koulittavien taimien kanssa. Viime vuonna minulle kävi näin. Ja silloin oli vielä paremmin tilaa, kun ei tarvinut kissoja varoa. Siksi nyt olen ollut siementen kanssa paljon maltillisempi. Etenkin perennojen kanssa. Onnea myös sinun kasvatuksille!

   Poista
 5. Onko sinulla lämmitettävä kasvihuone johon saat tomaatit kasvamaan? Ne kun joutuvat monesti liian aikaisin ainakin täällä meillä on monesti vielä kylmiä pakkasöitä aina toukokuulle asti.Hyvää kevään jatkoa ja antoisaa tomaattien kasvatusta. Inkeri

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kasvihuoneessani ei ole lämmitystä. Viime vuonna oli niin kylmä kevät, että taisin uskaltaa jättää tomaatit kasvihuoneeseen yöksi vasta kesäkuun puolella. Hyvää kevään jatkoa/odotusta ja antoisaa tomaattien kasvatusta sinullekin.

   Poista
 6. Mielenkiintoinen testi :) Toivotaan hyvää kasvua. Kivaa uutta viikkoa <3

  VastaaPoista