perjantai 23. helmikuuta 2018

Siemenkirje

Tuulikki Kukkia ja Koukeroita -blogista laittoi tammikuussa siemenkirjeen liikkeelle (Linkki). Olin kirjeen viides vastaanottaja, mutta silti kirje oli paisunut jo sellaisiin mittoihin, ettei mahdu enää kirjeenä, vaan minäkin hain sen postista postipakettina. Ja taisin minäkin lisätä siemeniä enemmän kuin mitä otin, joten jos sama jatkuu jännä nähdä millainen "kirje" tulee olemaan toisella kierroksella. Toisella kierroksella paketti tuskin enää kasvaa kokoa, kun kaikki lisäävät ylimääräiset siemenensä mukaan jo nyt ensimmäisellä kierroksella, mutta ensimmäistäkin kierrosta on vielä yli 10 vastaanottajaa jäljellä!

En laskenut, mutta jäi sellainen mielikuva, että hyötykasvit olisivat olleet enemmistössä. Löytyi kirjeestä silti kesäkukkien ja muutaman perennankin siemeniä. Siemenet on jaettu pusseihin tai paperikuoriin sen mukaan, kuka siemenet on jättänyt. Alla olevassa kuvassa kaikki siemet ei ole esillä, vaan osa edelleen pussien tai paperikuorien sisällä. En viitsinyt kaikkia levitellä, ettei mene järjestys sekaisin.


Siemenkirjeen sisältöä

Valikoin itselleni seuraavia siemeniä:
 • Tomaatti 'Gardener´s Delight'
 • Pensastomaatti 'Nippersnapper'
 • Kesäkurpitsa 'Ploka F1'
 • Pioniunikko (kerrottu vaaleanpunainen)
 • Ritarinkannus sekoitus
 • Lehtorikko
 • Keijunmekko
 • Kirjohanhikki
En tarvitse isoja määriä siemeniä, joten otin itselleni vain pienen osan siemenistä (paitsi kesäkurpitsasta otin loput kun niitä ei ollut montaa). Kiitoksia siementen lisääjille.

Tilalle laitoin viime kesällä/syksyllä itse keräämiäni perennojen siemeniä ja kaupan hyötykasvien siemeniä. Näistä isoin osa on chilejä ja paprikoita, joiden parasta ennen -päiväys on jo mennyt, mutta yhtä vanhoja ja vanhempiakin kylvin itse tammikuussa. Hyvin itivät vielä.


Jakoon laittamiani siemeniä


Hyötykasveista kokeilin itse ensimmäistä kertaa viime vuonna malabarinpinaattia ja marjasavikkaa (tunnetaan myön mansikkapinaatti -nimellä). Kumpikin näistä oli kivan näköisiä kasveja, mutta henkilökohtainen mielipide, on etteivät maistuneet mitenkään kummoisilta. Jakoon siis, jos joku saisi niistä enemmän iloa.

Valitettavasti paketti ei päässyt vielä tänään postiin, joten vasta maanantaina lähtee eteenpäin.

Koska olen eniten kiinnostunut perennoista, olisiko täällä muuta porukkaa, joka olisi kiinnostunut pelkkien perennojen siemenketjukirjeestä? Jos tähän ei tule yllättäen isoa kiinnostuneiden tulvaa, niin palataan tähän joskus myöhemmin. Vaikka olen saannut lukijoita kivasti heti näin alkuun (kiitos teille), tieto pitäisi varmaankin saada vielä isommalle porukalle, että saadaan siemenkirje liikkeelle sopivan kokoisella porukalla.
23 kommenttia:

 1. JOO! Minä olisin kiinnostunut perennojen ja myös kesäkukkien siemenistä. Onko niin että pussista voit ottaa tietyn määrän ja laittaa loput eteenpäin?
  Minulla olisi perennansiemeniä yli oman tarpeen...ja kesäkukatkin kävisi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pitäsikö siinä olla joku ajatus että laitat kirjeeseen sitten suunnilleen sen määrän kun olet itse ottanut? Ettei paisu ihan mahdottomaski? Vai onko se tyhmä sääntö?

   Poista
  2. Juu, pusseista voi otta vain sen verran kuin itse tarvitsee. Nyt kiertävässä kirjeessä oli etenkin noita pioniunikon siemeniä mahdoton määrä, teelusikallisen otin, eikä sitä edes pussista huomannut.

   Hyvä sääntö on. Alkuun tosin olisi hyvä että siemeniä voi laittaa mukaan enemmänkin, että seuraavat kirjeen vastaanottajat saavat kivasti valikoimaa. Mutta sen suhteen voisi olla sääntö, minkä kokoisena kirje/paketti tulisi pysyä. Jos se halutaan pitää kirjekokeisena, maksimipaksuus on vain 3cm. Se kun alkaa täyttymään, niin sitten menee käytännössä niin, että laittaa sen verran kuin ottaa.

   Poista
  3. Joo, toki! Jäinkin miettimään että pitäähän sen valikoiman kasvaa ekaksi :)

   Poista
 2. Perennakirje olisikin kiva. Tosin ei minulla taida olla perennojen siemeniä juurikaan. Ripottelen ne aina syksyisin penkkiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se onkin hyvä tapa. Itsekin harrastan samaa, mutta jotain otan talteekin, sen varalta että tulee talvella menetyksiä. Minullakaan ei siis ole paljoa siemeniä, mutta jotain sentään. Vähän olenkin pohdiskellut, että syksy voisi olla parempi ajankohta kirjeen aloittamiselle. Mutta katsotaan nyt miten käy.

   Poista
  2. Minusta kevät olisi parempi, sillä jotakin perennoja voisi kasvattaa kesällä. Samalla voisi mukaan liittää suorakylvettäviä kesäkukkia? Jos tykkää syksyllä kylvää, niin siemenethän voisi itse säästää. Itse ajattelin kylvää kesällä niitä siemeniä jotka eivät tarvitse kylmäkäsittelyä.

   Poista
  3. Sekin on totta. Minäkin olen kylvänyt perennoita myös kesällä. Laitetaan siis kirje kiertämään, meitä taitaa olla jo 7 kiinnostunutta kasassa (jos lasken itseni mukaan). Teen sitä varten vielä oman postauksen. Mikähän olisi sopiva maksimi osallistuja määrä? 10- 15 ettei kirjeen kiertämiseen mene liian kauan aikaa?

   Poista
  4. Joo, laitetaan :)
   En osaa sanoa mitään tuosta määrästä ;)

   Poista
 3. Mie voisin kanssa lähteä perennakirjeeseen messiin :) Hyvä idea! Joskus kirjeissä on ollut sääntönä, että lisäillään sen verran, että pysyy kirjeenä. Näin saadaan kulut pysymää maltillisena. Toisaalta, olempa joskus hölmöyksissäni pistänyt kirjeen, joka olisi ollut puolta halvempi lähettää pakettina... Huoh! XS-paketti ei ole hirveän pahan hintainen :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tästä olikin tuolla ylempänä jo Pirjon kanssa puhetta. XXS paketilla ja kirjeellä on samat koko-rajat. Eli paksuus max 3cm. Siementen kohdalla tuskin tulee painorajat vastaan, joten en osaa sanoa kumpi olisi siemenkirjeeseen parempi. Minulla aika vähän kokemusta pakettien postituksesta.

   Poista
 4. Näin tuo Tuulikin aloittama siemenkirje jalostuu entisestään. Myös säännöt löytävät uusia muotoja idean edetessä. Mielelläni olen mukana myös kukkasiemenkirjeessä, jos joku sellaisen laittaa kiertoon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva että kiinnostusta on. Ehkä tämäkin siemenkirje saadaan liikkeelle.

   Poista
 5. Wautsi, vai paketti siitä onkin muotoutunut :) Juu hyvä olisi ollut sääntönä tuollainen maksimiraja, mutta voihan se olla vaikka toiveena ainakin toistaiseksi että ottaa samanverran kuin laittaa.. Kakkoskierroksella voisikin olla sitten sääntönä ”ota, älä lisää!”
  Jos joku haluaa aloittaa uuden ketjun, sopii minulle tietysti, kunhan vain aloittaja löytyy, toivotaan. Itsellä alkaa olla nyt aikapula kaikkeen tekemiseen, on tipuja sun muita :)
  Hauska seurata kirjeen etenemistä, ja kiva kun tuli asioita esille - millainen se olisi hyvä olla, seuraavalla kerralla käytetään sitten esille tulleita asioita hyväksi. Kiva kun joku laittaa siemenkirjeen tulosta postauksen aina välillä, pakollistahan se ei tietenkään ollut.
  Idea on siis vapaa käytettäväksi :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä, yllättävän nopeasti on läheten paketti kasvamaan. Yksi asia mikä myös vähän kasvattaa paketin kokoa, on se että siemenpussit on jaettu kirjeen sisällä omiin pienempiin paperikuoriin tai pusseihin. Tällöin siemenpussit eivät jakaudu kovin tasaisesti kirjeen sisällä ja siitä tulee paksumpi. Kakkoskierroksen osalta ajattelin tuota samaa, silloinhan kaikki on jo laittanut siemeniään jakoon. Idea on tosiaan hyvä ja on mukava jalostaa sitä vielä lisää.

   Poista
 6. Onpas siemeniä! :) Tulisin myös mukaan perennasiemenkirjeeseen, jos sellainen saadaan aikaiseksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva. Kohtahan meillä on jo mukavasti mukaan lähtijöitä.

   Poista
 7. Aikamoinen kirje kiertämässä! Perennasiemenkirje kiinnostaisi kyllä itseänikin ja mielelläni liittyisin mukaan jos se toteutuu. Liityin jo lukijaksi blogiisi :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hieno juttu, tervetuloa. Kirjoittelen tuosta perennasiemenkirjeestä piakkoin lisätietoa.

   Poista
 8. Oho mikä siemenpaketti! Ihanaa, että siitä on innostuttu näin paljon. Olen itsekin mukana ja jossain listan loppupuolella, joten saa nähdä kuinka paljon silloin on siemeniä mukana :)
  Voisin olla mukana myös perennasiemenkirjeessä, jos sellaisen aloitat. Kiva idea!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos paketti jatkaa samaa vauhtia kasvamistaan, niin saatta olla loppupuolella jo melko iso! Kiva että kiinnostusta löytyy. Näyttää siltä että sen aloitan.

   Poista
 9. Minäkin odottelen tuota megakirjettä! Ja perennakirjeeseen mulla löytyy ylimääräisiä siemeniä, joten voisin osallistua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva juttu. Yritän tänään kirjoitella lisätietoja.

   Poista