sunnuntai 4. helmikuuta 2018

Helmikuussa aurinkokin jo lämmittää

Koska pihalla ei tähän aikaan vuodesta tapahdu paljoakaan, päätin käyttää aurinkoisen päivän hyödyksi ja lähdin kävelylenkille. Aurinkoisia päiviä ei tämän talven aikana ole ollut kovinkaan monia. Uskallauduin jopa jäälle ensimmäistä kertaa tänä talvena. Pakkaspäiviä ei ole ollut vielä monia, mutta jäällä liikkui jo monia pilkkijöitäkin. Tiedä sitten kertooko se vielä mitään jään kestävyydestä.

jäällä
Jäällä. Mahdollisesti vanhan laiturin jäänteet

























Ihanaa huomata että aurinko lämmittää taas pitkästä aikaa. Oikeastaan se on ensimmäinen konkreettinen "keväänmerkki", jonka vuosittain huomaa yleensä lähellä tammi-helmikuun vaihdetta. Vaikka ulkona oli hiukan vajaa -10 astetta pakasta, suojaisissa paikoissa tuntui lähes lämpimältä. Jonkin ajan päästä havaitsin todisteen siitä että en pelkästään kuvitellut auringon lämpöä: Auringon lämmittämältä kiveltä oli jopa lumi alkanut sulamaan ja pakkasesta huolimatta kiven pinta oli märkä.

auringon lämpö sulava lumi
Todistusaineistoa auringon lämmöstä 4.2.2018

























Matkalla havaitsin myös kevään ensimmäiset pajunkissat. Kyllä se kevät sieltä vielä tulee!

paju pajunkissat
Pajunkissat 4.2.2018



14 kommenttia:

  1. Tänään oli kaunis aurinkoinen päivä, oikein harvinaisuus. Mahtavaa että aurinko jo lämmittää, itse en sitä ole vielä kerennyt havainnoimaan, mutta tämä tieto tuo paljon toivoa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Todellakin harvinaisuus, mutta toivotaan että jatkossa näitä on taas enemmän.

      Poista
  2. Meilläkin oli eilen aurinkoista ja kylmää. Onneksi lunta on maassa, jospa kasvit siellä pärjäisivät kevääseen asti. Pilkkijöiden mukaan ei jään paksuutta kannata arvuutella!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu, lumi on hyvä juttu. Sitä sataa vielä lisää lähipäivinä. Kävi mielessä että pilkkijöiltä olisi voinut kysyä jään paksuudesta, mutta eivät olleet puhe-etäisyydellä.

      Poista
  3. Vau! Ihania keväänmerkkejä! Meilläkin pihakivetys sulaa auringossa. Sieltä se kevät tulee!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toivottavasti tulee nopeasti. Innolla jo odotellaan.

      Poista
  4. Ihania kevään merkkejä. Ja tosiaan kun puutarhassa ei vielä tapahdu mitään voi keskittyä muuhun. Hyvää alkavaa viikkoa .

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niinhän sitä voisi, mutta olen niin kesäihmisiä että talvella tekisi mieli lähinnä mököttää neljän seinän sisällä. Nämä aurinkoiset kelit onneksi houkuttelevat ajoittain myös ulkoilemaan.

      Poista
  5. Oi siellä on bongattu pajunkissoja! Meillä on tällä hetkellä -15 astetta pakkasta, mutta kyllä se auringon paiste vain pakkasesta huolimatta jo enteilee kevättä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Täällä taitaa olla nyt -7. Ensimmäiset kevään merkit kuitenkin houkuttelivat suunnitellemaan jo jonkinlaisen kevätseurannan tekoa tänne blogiin. Niitä olisi kiva verrata seuraavien vuosien vastaaviin.

      Poista
  6. Kauniita kevättunnelmia ja pajunkissojakin jo! Mukavia helmikuun päiviä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mukavia helmikuun päiviä ja kevään odotusta sinullekin.

      Poista
  7. Onnea uudelle blogillesi! Kiva kun liityit lukijakseni, niin hoksasin minäkin tämän blogisi. Mukavalta täällä näyttää!

    Täytyypä katsella pajuja vähän tarkemmin :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos ja kiva että löysit tänne. Kannattaa tosiaan katsella pajuja, mukava löytää pieniä pilkahduksia keväästä talven keskelläkin.

      Poista