sunnuntai 1. huhtikuuta 2018

Omenapuiden leikkaus

Pihallamme kasvaa kaksi ilmeisesti hyvin vanhaa omenapuuta, ovat ilmeisesti 50 luvulta. Puita ei oltu leikattu juurikaan moniin vuosiin. Viime keväällä aloitin puiden siistimisoperaation, jolloin joutui isompiakin oksia karsimaan. Nyt jatkoin siistimistä, aloitin pienempien oksien kanssa jo aiemmin keväällä.

omenapuu leikkaus
Omenapuu pienen siistimisen jälkeen

Hommaa helpottamaan ostin varrellisen oksasleikkurin. Se oli ihana ostos. Tässä ihan ihmettelee miksi en ennen ole tällaisia hankkinut. Ehkä siksi että omenapuita leikataan korkeintaan kerran vuodessa ja silloinkin käyttö jää vähäiseksi. Nyt olen silti tyytyväinen että ostin nämä.

Tämä ylhäällä olevassa kuvassa näkyvä puu oli helppo tapaus. Monihaarainen puu on päässyt kasvamaan liian tiiviiksi. Tänä vuonna aattelin että karsin vain niitä oksia, joita oksaleikkureilla saa poikki, mutta pienen tarkkailun jälkeen kaksi isompaa oksaakin joutuu poistamaan. Kuten kuvasta näkee vasemmassa reunassa kasvaa useampi oksa ylöspäin melko tiiviisti. Niistä uloin sai lähteä. Oikella taas oli yksi oksa murtunut, joten se lyhennettiin murtuman alapuolelta.

E työn touhussa.

Valmista! Näyttäisi jo aika paljon paremmalta.

Toinen puista taas on joutunut kärsimään jo liikaakin. Ensin siitä sahattiin juuresta toinen haara kokonaan pois ja sitten viime keväänä jouduttiin karsimaan isoja osittain murtuneita oksia. Tänä talvella murtuneita on tullut taas lisää. Yksi oksa napsahti poikki jo alkusyksyllä. Joten isompia oksia en olisi halunnut poistaa enää ollenkaan, mutta koska tuuli ja lumi oli murtanut vielä yhden ison oksan, tarvin senkin kanssa E:n ja moottorisahan apua. Ongelma taitaa olla, että tämä puu kasvattaa todella isoja sivusuuntaan taipuvia oksia. Niitä olisi pitänyt keventää reilusti heti alkuunsa, mutta en silloin osannut ajatella että oksia alkaa tähän tahtiin murtumaan.

Tällainen toispuolinen rääpäle siitä jäi. Ainoassa kunnon oksassa on myös murtuneen oksanhaaran takia haava. Toivotaan että paranee.

Vähän jännitän selviääkö omenapuu tälläisestä rääkistä. Ei sillä ole enää jäljellä kuin yksi iso oksa, ja sekin on vahingoittunut oksanhaaran kohdalta. Viime vuonna puu alkoi kasvattamaan ylös runkoon yhtä uutta pientä oksaa. Toivon että samanlainen kasvuu jatku tämänkin leikkauksen jälkeen.

Ensi vuonna pitää antaa puiden levätä ja karsin vain pakollisia ja pieniä oksia.

18 kommenttia:

 1. Omenapuut on sitkeitä, ei ne vähiin kupsahda. Tuo toinen on kyllä kokenut hurjan leikkauksen, joten kasvattanee vesiversoja ahkerasti. Jännää seurata, että miten nuo innostuvat leikkauksesta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivotaan niin. Viime keväänäkin leikasimme pakosta paljon tätä samaa paljon kärsinyttä omenapuuta. Ei kuitenkaan kasvattanut kesällä ollenkaan vesiversoja (eikä tehnyt omenoita). Pientä hidaskasvuisempaa kasvua kuitenkin oli. Parempikuntoisempi omenapuu taas kasvatti jonkin verran vesiversoja, muttei kovin pahasti, vuosi sitten leikkasimme sitä enemmän kuin nyt. Toivotaan että saisivat nyt rauhassa vahvistua, eivätkä nytkään innostu liikaa vesiversoja tekemään :)

   Poista
 2. Meidänkin pitäisi taas leikata omenapuut. Lunta on tosin vielä niin paljon, että taitaa leikkuu siirtyä vielä vähän. Hyvää pääsiäistä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Teidän suunnalla tuskin niin kiire vielä onkaan. Hyvää pääsiäistä!

   Poista
 3. Meirän ainukaasesta omenapuusta pitää leikata ainaki vesiversoja pois. Sillä nii nuukaa oo, on muutenki poistolistalla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Harmi jos joudutte ainokaisen omenaan puun poistamaan :( Tuo vesiversojen kasvattaminen on ilmeisesti vähän lajikkeesta kiinni. Jotkut omenapuut kasvattavat niitä todella paljon.

   Poista
 4. Omenapuunleikkaus on pakollista, mutta vesiversot poistamme aina kesällä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinhän se on. Ja minäkin poistan vesiversoja kesällä, jos niitä ilmaantuu.

   Poista
 5. Pidetään peukkuja omenapuutoipilaalle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu pidetään. Jos se selviää, niin omenoita saamme varmaan odottaa useamman vuoden, mutta onneksi on tuo toinenkin omenapuu, joka tekee omenoita jopa yli tarpeen.

   Poista
 6. Kyllä olette olleet ahkeria kun olette saaneet jo omenapuutkin leikattua. Minä joudun lielä vähän odottelemaan ennenkuin pääsen omiani leikkaamaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei tämä ahkeruutta tarvi, kun menee pikemminkin niin päin, että keväällä oikein etsimällä etsii ulkoonta jotain puuhailtavaa. Kaikki vielä lumen alla, niin ei paljoa muuta pysty vielä tekemään.

   Poista
 7. Meillä kasvaa pihalla sellainen perheomenapuu, jossa oli aiemmin neljää eri lajiketta, vartettu valkeakuulaaseen. Yksi lajike katosi aikoinaan metsurin kaadettua puun sen oksan päälle. Nyt puu on hassun toispuoleinen ja hankala leikata. Mutta toisaalta tekee reippaasti omenoita, joten ehkä saa olla hassu edelleen:) Teillä on oltu ahkeria!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Me ei varsinaisesti tarvittaisi tätä toista omenapuuta, se parempikuntoinen riittäisi hyvin. Mutta on mukavaa että pihalla on vähän korkeampiakin puita, nyt jos istuttaisi tilalle uuden, menee kuitenkin vuosia että se kasvaisi isoksi. Harmi että koko lajike pääsi katoamaan. Onneksi on kolme vielä, ja ei se toispuolisuus haittaa, jos puu voi hyvin.

   Poista
 8. Samaa puuhaa kuin meillä :) Ja sama ongelma ettei ylempään latvukseen enää yltä. Jos joskus joudutaan vuokraamaan nostokori niin sitten leikataan samalla omenapuun ylemmät latvukset, ne kohtisuoraan taivasta kurottelevat oksat pois. Jos toisesta puusta ei ole eläjäksi niin siitä saa ainakin hienon torson minkä ympärille voi kasvattaa köynnöksiä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tykkään kyllä tuon monihaaraisen omenapuun ulkonäöstä tuollaisena, joten tuon isompaa leikkausta sille ei ole tiedossa. Vaikka latvasta onkin mahdoton poimia omenoita. Juu, totta, istutin jo valmiiksi sen alle yhden jalokärhön. Toivotaan että selviää talvesta. Mutta elättelen silti toiveita että omenapuu selviää ja alkaa kasvattaa uusia oksia.

   Poista
 9. Toivottavasti puu on jatkanut kasvamista, vai miten on? Meillä myös tulisi tehdä pihatöitä hieman rankemmalla kädellä ensi keväänä. Muutamia oksia ja puita tulee myös karsia, mutta täytyy ensin selvittää mitkä ovat parhaat ajankohdat, se kun ilmeisesti tosiaan riippuu ihan siitä karsittavasti. Vaihtolavaa olememe silti harkinneet, sillä poisvietävää tulee varmaan kuitenkin aikalailla. Tarkoituksena olisi uusia piha melkeimpä kokonaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kysymästä. Puu on tosiaan edelleen hengissä ja varsin hyvässä kasvussa. On kasvattanut itselle uuden korkean latvan. Vesiversoja olen joutunut karsimaan paljon. Monelle lehtipuulle paras leikkausajankohta on heinä-elokuussa, kun on kuivaa. Mekin olemme tehneet isommat omenapuiden leikkaukset nykyään kesällä, koska se hillitsee hiukan vesiversojen kasvua. Vaahteroille, kirsikka ja luumupuille kesä taitaa olla ainoa sopiva aika. Pientä karsimista teen edelleen omenapuille aikaisin keväällä, silloin puun muoto on helpompi nähdä kun ei ole lehtiä.

   Poista