sunnuntai 8. huhtikuuta 2018

Taimikuulumisia ja kissojen tuhoja

Kylvöt ja taimien kasvaminen edistyy pikkuhiljaa. Täältä näette ajantasaisen tilanteen: Kylvökalenteri 2018

Tuntuu kuin taimet kasvaisivat normaaliakin hitaammin. Ainakin tomaatit ovat paljon viime vuotta jäljessä. Syy tähän on todennäköisesti huonontuneet kasvuolot. Kissojen takia taimia ei voi nostaa ikkunoille. Ne mitkä on ikkunoiden edessä, kasvavat nyt muovisten säilytyslaatikoiden suojassa, kuten aikaisemmin kerroin: Taimikuulumisia maaliskuulta. Tämä vähentää varmastikin valoa ja lisää kosteutta siinä määrin ettei kasveja ole voinut juuri kastella tai lannoittaa. Loput kasvavat edelleen huoneessa, johon aurinko ei paista.

Paprikan ja chilin taimet ovat jo hyvässä kasvussa muovilaatikon sisällä. Joukossa myös
muutama hontelo tomaatin taimi ja yksi laventeli.

Siemenistä kylvämäni kärhöt (joista kerroin: Kärhöjä siemenistä) eivät ole vielä mitkään itäneet. Kellokärhön kylvöksen hain eilen autotallista pois kylmäkäsittelystä ja muut kaksi joutuisi varmaan laittaa kylmäkäsittelyyn, kun itämistä ei ole tapahtunut vaikka ovat olleet mullassa yli kuukauden.  

Muissa kasveissa kasvua kuitenkin tapahtuu. Mutta niin myös vastoinkäymisiä. Valeunikoiden taimista ei ole enää yhtään hengissä. Tainneet harsosääsket viedä niistä voiton. Viime vuonnakin sinivaleunikoista selvisi vain 2 taimea. Epäilen että harsosääsket pitävät näitä herkkuinaan, muiden taimien kanssa vastaavaa ei ole tapahtunut. Toivotaan että suoraan ulos kylvämäni tai hankikylvössä olevat kasvavat paremmin. 

Kissatkin ovat aiheuttaneet vastoinkäymisiä. Eilen olin siirtämässä juuri itäneitä ruukkuja laatikkoon, kun säikähdin sinne hyppäävää kissaa. Huudahdin hiukan lähinnä yllätyksestä ja kissa pinkaisi sellaista vauhtia karkuun, että ruukut lentelivät mullinmallin. Toinenkin huoneessa ollut kissa säikähti ja lähti samanlaiseen karkuun. En edes ehtinyt erottamaan kumpi niistä oli se joka taimieni päälle hyppäsi.

Tältä näyttää kun kissa käy kasvilaatikossa ja paniikissa säntää sieltä pois.

Muutamalle tomaatin taimelle kävi huonosti. Saa nähdä jäävätkö nämä eloon.  

Yitin parhaani mukaan pelastaa nurin lentäneitä taimia. Eiköhän niistä suurin osa jää eloon. Pahin tilanne oli tuolla yllä kuvassa olevalla tomaatilla.

Kissat säikähtivät lopulta paljon enemmän kuin minä ja olivat juosseet suoraan olohuoneen sohvan alle. Sieltä eivät halunneet tulla pitkään aikaan pois ja sittenkin kun lähtivät liikkumaan, olivat todellä säikkyjä koko illan. Ilemisesti eivät ole tottuneet minun huudahduksiini, vai mistä lie moinen pelästyminen johtui? Yöksi tilanne onneksi ehti normalisoitumaan.

Kissat ryntäsivät alakerran sohvan alle. Sieltä eivät haluneet tulla pois pitkään aikaan.


Hankikylvökseni olivat tulleet talonseinustalla lumen alta esiin, joten siirsin ne varjoisempaan paikkaan. Multa on vielä jäässä, joten pitää vielä jonkin aikaa jännittää miten käy. Mietin pitäisiköhän nämä viedä ennemmin kasvihuoneen suojiin itämään?

hankikylvö
Joulukuussa kylvämäni hankikylvöt ovat edelleen jäässä.

Mykorritsatestistä täytynee kertoa sen verran, että koulimisen jälkeen en ole havainnut tomaattien kasvussa mitään eroa. Mykorritsoja sisältävässä kylvömullassa kasvava tomaatin taimi oli ehkä ihan hitusen vankempi kuin tavallisessa kylvömullassa kasvava taimi (mutta ero oli todella pieni) ennen niiden koulimista isompaan ruukkuun. Kummankin taimen istutin isompaan ruukkuun syvempään, niin että kummassakin oli multapaakku mukana. Nyt taimet näyttävät lähes identtisiltä, joten tämän perusteella en usko että mykorritsoja ja hyötymikrobeja sisältävä kylvömulta tuo isoa eroa taimien kasvamiseen.

mykrritsatesti tomaatti
Mykorritsatesti tomaattit heti koulinnan jälkeen. Tästä ovat kasvaneet jo vähän lisää ja ero niiden välillä ei ole.

Taimia alkaa olla jo sen verran, että odottelen innolla ilmojen lämpenemistä. Jotta osan voisi viedä kasvihuoneeseen jatkamaan kasvua.


22 kommenttia:

 1. Oi ja voi!
  Kissat näyttävät hieman huvittavilta tuolla sängyn alla. Ihan kuin olisivat täysin samanlaiset :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ne ovat siskokset, joten ovat hyvin samankaltaiset. Ja olivat kyllä melko hyvittavia, vaikkakin samalla säälitti kun toisia pelotti niin kovin.

   Poista
 2. Kävin kattomas sun kylyvökalenterin ja meinasin pyärtyä :D Upiat kylyvökset! Voi kissa ja taimiparkoja. Eiköhän ne kaikki toivu aijan kans. Hyvä kissakuva :D
  Mäki oon käyttäny ny mykorritsa taimimultaa, eikä taimet tunnu olevan sen kummempia ku ennenkää, osa jopa huanompia. Eiköhän se lämpöaalto pian tuu tänne kylymähän pohojolahanki.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, onhan tässä tullut kylvettyä kaikenlaista :D Suurinta osaa kuitenkin maltillisia määriä, joten vaikka lajeja on paljon, taimien kokonaismäärä ei kuitenkaan ole mikään hirmuinen. Kissat ovat jo unohtaneet koko tapauksen ja taimien kohtalo selvinnee pikkuhiljaa. Toivotaan että lämpöaalto saapuu sinnekin.

   Poista
 3. Samanlaisia kokemuksia mykorritsamullasta eli en ole huomannut mitään eroa muihin multiin verrattuna. Myöhemmät kylvöt olen tehnyt sekoittamalla kaikkia varastoistani löytyviä kylvö- ja taimimultia. Aika hidasta taimien kasvu on tänä keväänä. Itse en kuitenkaan voi verrata edellisvuosiin, kun kasvuolosuhteet ovat nyt erilaiset. Ehkä vertaileminen ylipäätään on hankalaa kotioloissa, kun vaikuttavia asioita on niin runsaasti.

  Kissat näyttävät kyllä pelästyneiltä, vaan kenties on nyt syytäkin. Mamman taimia ei parane mennä sotkemaan. Meidän kissa ei kyllä mistään meluisastakaan tapahtumasta mitään oppinut. Pian mentiin taas entiseen malliin. Ikä on tehnyt tehtävänsä ja nyt Juuso on varsin rauhallinen kissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sehän vähän minullakin on ongelmana, että ei voi verrata, viime keväänä ei ollut vielä kissoja, joten taimet saivat vapaasti vallata parhaat kasvupaikat.

   Nyt kissat ovat jo unohtaneet koko tapauksen, vaikea sanoa oppivatko siitä mitää. Vaikka nämä ovat vielä pentuja, niin yllättävän vähillä vahingoilla ollaan selvitty. Mitä nyt mattoa tuossa parhaillaan repivät :D

   Poista
 4. Voi kissoja, hurjan uteliata ovat ja aina kaikessa tekemisessä mukana :) Varmasti ihmettelivät, että mitä se emäntä nyt huutaa :D
  Mielenkiintoinen testitulos, toki vain muutama kasvi kyseessä, mutta silti näyttäisi olevan melko sama, millaisessa taimimullassa kasvit kasvattaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kovin haluavat olla kaikessa mukana. Ei tosiaan ole kovin luotettava testi tällä määrällä, mutta sen verran viitettä siitä saa että minulle kelpaa normaali kylvömulta jatkossakin.

   Poista
 5. Voi kissanketaleet sentään :) Meillä täytyy kiittää tuota vanhaa kollia, joka on jättänyt esikasvatustaimet rauhaan. Toivotaan, että kissat ottivat tuosta opikseen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Iän myötä kissat yleensä rauhottuvat. Nämä on vasta puolivuotiaita. Vaikea sanoa miten käy, yleensä eivät opi mitään, paitsi sellaisia asioita mitkä on niiden mielestä kiinnostavia.

   Poista
 6. Kissa halusi varmaan tarkistaa taimien tilanteen ja eihän asia muutoin selviä, kuin hyppäämällä laatikkoon. Mainio kuva sohvan alla luuraavista ja silmä tarkkana tähyävistä kisuista. Miettinevät josko tohtisivat lähestyä jo emäntäänsä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinhän se varmaan oli :D Itseasiassa kissat eivät sohvan alla pelänneet minua, vaan tapittivat silmä tarkkana yläkerran rappusia (tämä laatikko siis sijaitsee yläkerrassa). Minä otin tuon kuvan, eivätkä kissat juuri edes vilkaisseet minuun. Sittenkin kun kissat lopulta tulivat pois sohvan alta, meni vähän aikaa että uskalsivat samaan huoneeseen kuin missä laatikko on.

   Poista
 7. Voih, kisuparat ja tomaatit eivät näköjään sovi yhteen, tuo katkennut taimi näyttää kyllä aika menetetyltä. Toivotaan säästyneille aluille nyt paljon onnea. ~Katja

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eivät sovi ei. Onneksi tuo tomaatti on ainoa todennäköisesti menetetty taimi. Luulen että muut selviävät. Toinen katkennut tomaatin taimi oli katkennut juuresta, niin että taimeen jäi hiukan juuria. Istutin sen uudelleen syvempään.

   Poista
 8. Minulla on ollut samanlaisia ongelmia kylvöjen kanssa ne eivät meinaa itää vaikka ovat olleet jo kauan istutettuna tai vain jokunen itää. Ajattelin samaa että pitääkö viedä ulos terassille. Kisut on tosiaan pelästyneen näköisiä sängyn alla .

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ikävä juttu. Aina ei kastelun, lämpötilan ym. muiden kasvuun vaikuttavien tekiöiden kanssa mene ihan nappiin. Onneksi kasvattaminen on siinä mielessä helppoa, jos joku ei idä tai kasva niin sitten vaan uutta yritystä perään.

   Poista
 9. voi kisut sentään mitä tuhoja. Tiedän kokemuksesta, että kissat ovat mieltyneet taimiin. Ensimmäiset kylvämäni chilit joutuivat suurin osa kissojen suuhun :( Sen jälkeen ole laittanut taimien väliin paperi ja pyyhkeitä jotka olen suihkuttanut kissankarkotteella. Nyt ovat taimet ainakin saaneet toistaiseksi olla rauhassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mikähän niissä chileissä oikein on? Ne joutuu heti kissojen repimiksi jos sellaisen havaitsemat. Muiden taimien kohdalla ongelma on lähinnä, että pienet taimet jäävät helposti kissojen jalkoihin. Tuo kissankarkoite voisi olla kokeilemisen arvoinen juttu.

   Poista
 10. Hyvä idea tuo muovilaatikkosysteemi - kaikesta huolimatta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, ainakin nyt kun nämä ovat pentuja. Toivoisin ettei myöhempinä vuosina tarvisi turvautua laatikoihin.

   Poista
 11. Valeunikkojen kanssa on minullakin ollut haasteita; viime vuonna kuoli jokainen taimi ja nyt on neljä pikkuriikkistä taimea, jotka eivät näytä kasvavan mihinkään. Mykoritsassa minullakin on kylvöt, mutta en ole huomannut eroa, korkeintaan itäminen sujui nopeasti, sen jälkeen pelkkää jurotusta! Voi taimi- ja kisuparkojasi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jonkinlaista haastetta tuntuu niiden kanssa olevan. Katsotaan jos itäisi ja kasvaisi paremmin suoraan ulos kylvetyistä siemenistä. Kissaparat toipuivat tuosta onneksi yöhän mennessä ja ainakin toistaiseksi taimetkin on hengissä. Saa nähdä miten käy kun aika vähän kuluu.

   Poista