perjantai 6. huhtikuuta 2018

Kevään merkit/kevätseuranta

Sain Satupuutarhan Satulta maaliskuun alussa Kevään merkit -haasteen. Olen kuitenkin samaan tai hyvin samankaltaiseen haasteeseen vastannut jo tammikussa. Tällöin syntyi postaus nimeltä Haasteena huhtikuu. Käykäähän katsomassa.

Tältä näytti vuosi sitten. Tänä vuonna ei vielä krookuksien nuppuja näy. Kyllä viime vuonnakin satoi lunta vielä huhtikuussa.

Samoja asioita ei kahteen kertaan kannata kirjoittaa, joten vastaan haasteeseen tällä kertaa omalla tavallani. Tarkoituksena on raportoida kevään merkkejä kevään edetessä. Koska maaliskuu oli niin kylmä ja talvinen ensimmäisiä kevään merkkejä joutui odottamaan kärsivällisesti. Poikkeuksena pajunkissat ja auringon lisääntynyt lämpö, jotka havaitsin jo helmikuun alussa. Niistä oma postauksensa: Helmikuussa aurinkokin jo lämmittää. Nämä pienet asiat ilahduttivat paljon keskellä kylmää talvea.

Tämä on siis ollut työnalla jo pitkään, mutta niiden keväänmerkkien puuttumisen takia en ole pystynyt postausta julkaisemaan. Eilen Helsingin-reissun yhteydessä näin moottoritien varrella kymmeniä tai mahdollisesti jopa satoja töyhtöhyyppiä. Ne olivat kerääntyneet peltojen pälvipaikoille. Tämän varman kevään merkin innoittaman päätin aloittaa kevätseurantani.

Ideani on siis kevätseurannan kirjaaminen omalla sivullaan. Niin että tulevaisuudessa kevään edistymistä voisi eri vuosien kohdalla verrata keskenään. Kevätseurantaani pääsette seuraamaan tästä: Kevätseuranta 2018. Linkki löytyy myös blogini oikeasta sivupalkista kohdasta Pihan vuosi listoina.

Ulkona on ollut pari vuorokautta yötä päivää plussan puolella ja lumi on alkanut sulaa silmissä. Pihalle on muodostunut useita pälvipaikkoja ja piippojakin on enemmän näkyvissä. Löysin tulppaanien lisäksi ainakin krookuksia. Kaikista en ole vielä varma mitä ovat.

Piippoja huhtikuussa 2018. Onkohan nämäkin krookuksia?

EDIT: Pakko vielä päästä kertomaan, että nyt kevät tuntuu tosiaan alkaneen ja nopeasti. Muuttolintuja on nyt muutaman päivän sisällä tullut reilusti lisää. Tänään lauantaina näin jopa västäräkkejä ja leskenlehtiä!


Mukavaa ja keväistä viikonloppua!


12 kommenttia:

 1. Tuo kevään merkkien raportoiminen on tosi kiva juttu. Jatkossa auttaa ja mahdollistaa myös eri vuosien säätilojen vertailun.
  Oi sinulla jo krookukset pilkistävät maasta.
  Mukavaa viikonloppua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tässä on tullut mietittyä millaisia edellisten vuosien keväät ovat olleet. Viime vuoden vielä muistaa, mutta sen jälkeen menee vaikeammaksi. Kiva on olemassa jotain faktaa asiasta :) Mukavaa viikonloppua.

   Poista
 2. Tuo raportointi vuosittain on kyllä hyvä idea! Kauniita krookuksia. Joskus entiselle pihalle niitä laitoin, mutta vain yksi tai kaksi sinnitteli talven yli.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Harmi etteivät menestyneet. Nuo viime vuodeksi istuttamani kasvoivat viime keväällä hyvin. Niiden lisäksi istutin nyt syksyllä vielä lisää. Toivotaan että kasvavat monta vuotta. Laita sinäkin ihmeessä uudelleen, jos vaikka nykyisellä pihallasi viihtyisivät :)

   Poista
 3. Oi ihanuutta! 2-vyöhykkeellä täälläkin asutaan, mutta vielä ei tarvitse edes haaveilla piipoista. Sen verran paksu kerros lunta edelleen penkkien päällä. Mutta niin ihanaa kun kevät tulee!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä täälläkin lunta vielä riittää, mutta nuo suojaisimmat ja aurinkoiset paikat, lähinnä rakennusten seinustoilla, alkaa olla jo sulina. Toivotaan että sielläkin lumet sulavat pian :)

   Poista
 4. O-oi! Siälä ei oo lunta enää palio mitää ja krookusten piippojaki jo.
  Joka vuasi plaraan ihan tuskas, eri vuasien kevätkuvia ja vertaalen aikatauluja. Tänä keväänä tilanne o viälä lähes katastrofaaline.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuossa kohtaa ei ole paljon mitään lunta, mutta muualta kyllä vielä löytyy ihan tarpeeksi. Taitaa tänä vuonna tosiaan olla poikkeuksellisen myöhäinen kevät. Vaikka radiosta kuulin että viimeksi vasta 2013 oli sama tilanne. Tosin tämä vertailu taisi liittyä lähinnä siitepölytilanteeseen.

   Poista
 5. Kevätseuranta on hyvä idea. Minulla on piha vielä täysin lumessa, joten minkäänlaisia piippoja ei ole näkyvissä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samaa tuntuu olevan ympäri suomea. Me olemme onneksi etelässä, niin kevät alkaa hiukan aikaisemmin, vaikkakin myöhässä tänä vuonna täälläkin. Toivotaan että lumet sulavat pian sieltäkin.

   Poista
 6. Kiva idea ja hyvää seuranta-aineistoa myös tulevia vuosia ajatellen. Meillä ei vielä näy piippoja, ei edes lämpimimmällä paikalla. Täytyy huomenna tehdä uusi tarkastuskierros, kevät etenee nyt hurjaa vauhtia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin etenee. Muuttolintujakin on tullut parin päivän aikana melkoisena aaltona. Eiköhän ne piipot pian ilmesty sielläkin :)

   Poista