tiistai 2. lokakuuta 2018

Alkusyksyn tunnelmia

Kovin ovat olleet lämpimät syyssäät, mutta nyt alkaa tuntumaan jo syksylle. Pientä ruskaa on jo havaittavissa. Viikonloppuna oli ensimmäinen pakkasyö, oli ilmeisesti ollut jopa -5 astetta pakkasta. Tosin talon kuistin lämpömittari oli silti pysynyt 0.1 asteessa. Isot erot siis sijainnin "mikroilmaston" mukaan.

Komeamaksaruoho kukassa. Oikealla purppuraheisiangervo ja vasemmalla väriminttu, joka on jo lopettanut kukinnan.

Daaliat tuossa pakkasessa kuitenkin kuolivat. Samoin jalohortensia. Saunan seinustalla kasvavat viiniköynnökset säästyivät vielä suurelta osin. Ainoastaan muutama seinästä ulospäin kasvava oksa paleltui. Hyvin näkee, että kylmänkin rakennuksen seinusta auttaa pakkasta vastaan. Ennen seuraavia pakkasia virittelen viiniköynnösten suojaksi vielä kasvihuonemuovin viime vuoden tapaan. Nyt viiniköynnösten kaverina kasvaa myös 2 asimiinan tainta (nimenä myös papavi). Eivät ne siinä täysikasvuisiksi (2-4m) mahdu kasvamaan, mutta koska ovat etenkin pieninä kylmän arkoja ja ovat nyt vain noin 30cm korkeita, ajattelin pelata varman päälle ja istuttaa ne aluksi varmasti suojaisaan paikkaan. Toivottavasti saan ne vielä siirrettyä sitten kun alkavat olemaan liian isoja saunan seinustalle.

Kasvihuoneen sisälläkin oli mittarin mukaan ollut -2. Tiedä sitten voiko pitää paikkansa? Kasvihuoneessa oli kylminpänä yönä palamassa 2 kynttilää. Vähän olen epävarma niiden tuomasta lämmöstä, mutta ei niistä haittaakaan ole. Nyt pakkasyöstä huolimatta kasvihuoneessa kasvavat vielä kurkut, tomaatit ja paprikat. Ne saavatkin olla siellä ainakin seuraaviin pakkasiin asti. Hiukan tein siivoista ja hävitin sieltä jo kuolleet vesimelonit ja melonit. Ne eivät olleet selvinneet kylmästä tai mahdollisesti niiden kohtaloksi oli käynyt reissuni aikana kuivuus (E ei ollut muistanut kastella). Samalla ananaskirsikka sai lähteä, jostain syystä en tykännyt tänä vuonna ananaskirsikoiden mausta yhtään.

Kasvihuoneesta siivoamieni ämpäreiden mullat laitoin kasvimaan penkkien täytteeksi. Kurpitsa, kesäkurpitsa, sokerimaissi ja latva-artisokka -penkki oli myöskin pakkasten jäljiltä entinen. Myös papu, herne ja salaattipenkki jouti syysteloille. Salaatteja ei tullut syötyä koko kesässä. Kuivuuden takia maistuivat kitkerille ja olivat muutenkin heikkokasvuisia. Pinnan alta multa on edelleen ihan rutikuivaa. Ei ole syksyn sateet auttaneet vieläkään kuivuuteen. Parempana vuotena olisin laittanut loppukesästä uuden erän salaattia syksyksi.

Syksyyn kuuluu myös uusien kukkasipuleiden istutus. Tämän sain tällä kertaa hoidettua yhden päivän aikana. Olisi kyllä heti pitänyt kirjata muistiin mihin mitäkin laitoin, kun nyt jälkikäteen osa on ehtinyt jo nyt unohtumaan.

Kukkasipuleita tuli haalittua sieltä täältä. En laskenut mutta paljonhan näitä taas tuli.

Muihin syksyn puuhailuihin kuuluu kompostin kääntäminen. Minulla on pikakompostori ja 2 kompostikehikkoa. Toista olen täyttänyt tänä vuonna ja toisessa on edellisen vuoden komposti. Tuota edellisen vuoden kompostia katselin sillä silmällä, että se osittain alkaa näyttämään jo mullalta. Joukossa on kuitenkin paljon maatumatonta, lähinnä oksia ja vuorenkilven juuren paloja, hiukan myös katolta tullutta sammalta. Käytin kanaverkkoa siivilöinnissä ja sainkin ihan käyttökelpoisen näköistä ja hyvän tuoksuista multaa aikaiseksi. Vähän siihen jäi puun/oksien kappaleita jäljelle, mutta muuten menee ihan mullasta. Todella kuivasta sellaisesta. Kompostiakin olisi näköjään pitänyt kastella kesällä ja syksyllä. Vaikka nyt mullan kuivuudesta oli hyötyä, se helpotti todennäköisesti paljon siivilöintiä. Pakkasin siivilöimäni mullan tyhjiin multasäkkeihin. Levittelen ne keväällä kukkapenkkien katteeksi/multalisäykseksi.

Siivilöidyssä kompostimullassa näkyy vielä paljon puunjäänteitä. Vähän jopa ihmettelin, mistä sitä on kompostiin niin paljon tullut. Kesken puuhailun pimeys pääsi yllättämään ja jatkoin muutaman kottikärryllisen verran otsalampun valossa.

Kunhan saan toisen kompostikehikon tyhjennettyä kokonaan, saan tämän vuotisen kompostin käännettyä helposti, siirtämällä sen sisällön tyhjentyneeseen kompostiin. Aikaisemman vuoden kompostin maatumaton materiaali pääsee takaisin tekeytymään lisää. Näin saan myös ensi vuodeksi tyhjän kompostin sen vuoden puutarhajätteelle.

Jos tällainen tahti toimii myös jatkossa, 2 kompostikehikkoa riittää hyvin. Puiden lehtiä tulee lisäksi kompostoitua jätesäkeissä.


Tässä muutama muistutus/huomio:

Lämpöisenä keväänä kasvihuonekurkut ja melonit voi kylvää suoraan kasvihuoneeseen.
Muista istuttaa daaliat tarpeeksi ajoissa (mutta pakkasten mentyä) ulos, että ehtivät kukkia kauan.
Laita loppukesästä lisää salaattia kasvamaan syksyksi.
Kastele kuivalla kelillä kukkapenkkien ja kasvimaan lisäksi komposteja.
Lämpökompostoria kannattaa tyhjentää ennen pakkasia. Syksyllä se on helpompaa kuin talvella.


Mukavaa lokakuun alkua, toivotaan että talvi pysyy vielä hetken poissa!

22 kommenttia:

 1. Syksyistä on tosiaan jo. Kiva kukkasipulivalikoima ja huikean hieno punatorvinen narsissi siellä mukana. Voisin mieluusti antaa vaikka puolet meidän vesisateista sinne. Täällä kuivuudesta ei ole ollut pitkään aikaan edes muistoakaan jäljellä ja vettä vain sataa ja sataa. Ihan vielä ei puristamalla saa vesipisaroita mullasta tippumaan, mutta tällä menolla sekin ihme tulee kohta todistettua. Kivoja, poutaisia syyssäitä toivoisin vielä joksikin aikaa ennen talven tuloa. Mukavaa lokakuun alkua sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, se punatorvinen oli pakko saada! Kyllä täälläkin on satanut melko paljon. Maa on silti edelleen rutikuivaa kesän jäljiltä. En tajua mihin kaikki tämä sadevesi katoaa. Melko poikkeuksellinen vuosi ollut kyllä! Pidän peukkuja kauniille syyssäille.

   Poista
 2. Kynttilästä kasvihuoneessa on ainakin se apu, että se liikuttaa ilmaa, joka torjuu hallaa.
  Onpa sinulla keväällä tulossa ihania yllätyksiä, kun sipulikukat putkahtavat esiin odottamattomista paikoista.
  Hyviä vinkkejä.
  Mahtavaa lokakuuta sinne!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä, etten sitten ihan turhaan ole sitä siellä polttanut. Paikat sentään muistan vielä, mutta se mikä meni minnekin on hiukan hämärän peitossa, osan kohdalla :D

   Poista
 3. Voi mikä määrä sipuleita:) Ihana on sitten keväällä katsella kun kukkia putkahtelee esiin:) Minä en ole vielä kerennyt käydä sipuleita hakemassa, mutta kiireesti kyllä pitäisi hakea ettei pääse talvi yllättämään:) Kaunista syyspäivää ja leppoisaa alkanutta lokakuuta♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Etelässä noiden kanssa ei varmaan edes ole vielä kiire. Viime vuonnakin osa lähti kasvamaan minulla jo talven aikana, mikä ei varmaankaan ole hyvä. Pidän peukkuja että kauniita syyssäitä vielä riittää, mutta ettei talven alkukaan silti liikaa lykkäänny.

   Poista
 4. Pari kylmää yötä on täällä etelässä ollut ja niiden myötä daaliat menivät mustiksi. Talvi lähestyy, mutta eiköhän tässä vielä hyviä syystyöpäiviä pihamaalla ole tarjolla.
  Hyvin kompostisi tuntuu toimivan. Postasin omasta kompostistani, joka on kuivaakin kuivempi. Aiemmin olen saanut hyvin multaa, mutta nyt oli niin raakaa tavaraa, ettei mitään hyötyä.
  Mukava kokoelma sipuleita, joiden myötä on odotettavissa ihanaa kevätkukintaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viikon sisällä olen yrittänyt käyttää kaiken mahdollisen ajan pihatöissä. Ehtisi saada keskeneräisia asioita pois jaloista ennen talvea. Tulenkin lukemaan postauksesi. Onneksi kuivakaan komposti ei ole pilalla. Kastelua, niin eiköhän se ensivuonna sitten ole valmista. Minunkin komposti oli rutikuiva, mutta ilmeisesti kevään kosteus oli riittänyt tarpeeksi pitkälle, että kompostoitumista oli tapahtunut.

   Poista
 5. Kurkusta saa sadon keväällä nopsaan, jos viitsii vähän esikasvattaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta. Minulla tosin on niin huonot esikasvatustilat, että esikasvatuksesta ei ollut juurikaan hyötyä. Suoraan kasvihuoneeseen kylvetyt ja sisällä esikasvatetut kurkut rupesivat tekemään satoa melko samaan aikaan.

   Poista
 6. Oi mitä ihania sipuleita sulla siellä odottaakaan kevättä. :) Mulla on vaan pari ruukullista tulppaaneja partsilla. Mutta onhan sekin jo kiva piristys, jos ne sieltä keväällä nousevat. Mukavaa lokakuun alkua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä piristävät varmasti, ja eiköhän ne sieltä nouse. Nämä on yleensä helppoja, kunhan myyrä ei pääse viemään. Sitä sinun ei tarvitse edes pelätä :) Mukavaa lokakuuta!

   Poista
 7. Täällä meillä on ollut vasta yksi pakkasyö, mutta sen myötä sai heittää hyvästit daalioiden kukinnalle.
  Sipulikukkien istutus alkaakin olla kohta käsillä. Valkokukkaiset narsissit pistivät erityisesti valikoimasta silmiini.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Daaliat on kovin herkkiä. Meilläkin riitti tosiaan se yksi ainoa pakkasyö. Viime vuonna ostin ensimmäiset valkokukkaiset narsissit ja totesin keväällä että voisihan näitä olla enemmänkin. Ihan samoja en kuitenkaan ostanut lisää.

   Poista
 8. Onpa sinulla ihania sipuleita Kevällä on kaunista kukka merta. Meillä oli kaksi pakkasyöta
  daaliankukat menivät kaikki. Nyt olen nostanut kaikki pois ja kuivattelen niitä autotalissa,että saan nostella kellariin. Kiitos hyvistä ohjeista.Hyvää syksynjatkoa

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Innolla odottelen kevään kukintaa. Minulla daalian juurakot on vielä maassa. Autotallissa/varastossa on menossa siivous, joten parempi ettei sinne vie lisää tavaraa. Jos pakkasia tulee lisää, niin sitten juurakot on pakko nostaa. Mukavaa syksynjatkoa.

   Poista
 9. Hyvä määrä sipulikukkia kasvamassa! Daaliat paleltuivat jo täälläkin ja sipulihommia on tehty useampana päivänä. Mutta komposti on kääntämättä ja tyhjentänättä, ehdinköhän ollenkaan ennen talvea... ei inspis riitä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Harmi ettei ole inspistä. Minulle komposti ja sen kanssa puuhailu on kovin mieleinen asia. Tiedä sitten onko vielä uutuuden viehätystä, kun nyt pari vuotta ollut. Nämä olivat siis ensimmäiset omat kompostimullat!

   Poista
 10. Hurja määrä sipuleita ja kiva että olet ehtinyt istuttaa ne kaikki - yksi homma taas vähemmän. Muhevaa multaa kompostistasi, se on arvokasta tavaraa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itseasiassa sipuleita tuli hankittua tämän jälkeen vielä jokunen pussi lisää. Hups :) Kyllä, olen aika innoissani ensimmäisistä omista mullista.

   Poista
 11. Onko sinulla ensimmäisessä kuvassa myös kattotiili reuna . Se on hieno. Minäkin olen niitä käyttänyt ja ensivuonna jatkuu. Sitten kerroit että olet istuttanut kaksi asimiinan (papavin) tainta kumpikaan nimi ei sanonut minulle mitään. Pitää googlettaa. Mukavasti sinulla kukkii ensikeväänä sipulimäärästä päätellen . Ja hyvännäköistä kompostia . Meillä on kompostointi alkumetreillä .

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä, kattotiiliä oli aikaisemmin piha täynnä (kattoremontin takia). Suurimmasta osasta pääsin onneksi eroon toisen puutarhaharrastajan toimesta. Nämä mitä olin jo ottanut käyttöön jäivät minulle. Kompostointi on alkuun kärsivällisen hommaa, mutta sitten kun pääsee alkuun, omaa kompostimultaa saa toivottavasti vuosittain. Asimiina on minullekin uusi tuttavuus, mutta kun törmäsin siihen, rupesin heti etsimään iselleni. Tietääkseni ne eivät ole tehneet Suomessa hedelmää, mutta aina voi toivoa. Tästä tietoa: http://www.mustila.fi/kasvit/AsiminaTriloba

   Poista