tiistai 30. lokakuuta 2018

Talvetuspuuhia

Sisällä talvetettavat kasvit odottelivat vielä viime viikon alussa kuistilla talon seinustalla. Nostin ne siihen pahimpia kylmiä suojaan jo jokunen viikko sitten. Osa on odotellessa palelluttanut lehtensä, mutta toivon, että suurin osa on vielä hengissä. Tässä listaa:

 • 3 punaista pelargoniaa
 • 1 vaaleanpunainen/pinkki englannin pelargonia
 • 1 kyynelverenpisata
 • 5 verenpisaraa (3 eri väriä) 
 • 1 lankaköynnös
 • 2 pampaheinää
 • 1 elefanttiheinä
 • 1 sitruunaruoho
 • 1 japaninlehtikuusi

Lisäksi kesäkukkaistutuksissa ulkona on vielä jäljellä lisää lankaköynnöstä, violettia lumihiutaletta, hopeavillakkoa ja hopeaputousta, joista olen miettinyt yritänkö talvettaa osan. Sen verran säästäväinen olen, että talvemalla säästyisi uusien taimien ostamiselta ensi vuonna.

kiiltotuhkapensas kellokanerva
Kuva jokusen viikon takaa, Nyt ruska on jo hiipunut. Vaihdoin kesäkukkaistutusten pelargoniat
ja verenpisarat kellokanerviin. Kanervan kanssa kasvava lumihuitale on tämän jälkeen
innostunut kukkimaan uudelleen runsaammin.

Japaninlehtikuusi oli alennusmyyntilöytö prismasta. Havupuita ei suositella istettavaksi näin myöhään syksyllä, mutta olen kyllä miettinyt, jos tuon voisi silti istuttaa, kun eihän lehtikuusen neulaset säily, joten ei varmaan kovasti haittaa vaikkei ehdikään juurtumaan ennen talvea? Tuskin kevätaurinko kovin pahasti kuivattaa, jos neulasia ei ole. Kohta tulee jo kiire päättää.

Minulla ei vain ole aavistustakaan miten saan kaiken nämä mahtumaan kellariin/autotalliin/varastoon tai millä nimellä talon kellarikerrosta nyt kutsutaankin. Kellarikerros on tällä hetkellä melkoisessa kaaoksessa E:n siivousoperaation takia. Eikä siellä muutenkaan ole kuin yksi pieni ikkuna, josta tilaan tulee valoa. Viime talvena  kahden verenpisaran ja lankaköynnöksen talvetus onnistui, joten ihan toivoton tilanne ei kuitenkaan ole. Täytynee vain odotella siivousoperaation valmistumista.

Sääennusteen kun lupasivat kylmenevää säätä, vein kasvit viime viikolla ensihätään kylmään saunarakennukseen. Talvella siellä menee pakkaselle, mutta ajattelin, että rakennus riittäisi suojaamaan edes pakkasöiltä. Nyt pakkaset ovat ennusteiden mukaan toistaiseksi ohi, joten voisin ottaa kasvit takaisin ulos.

hopeavillakko kellokanerva
Toinen vanhempi kuva. Myöskin hopeavillakot saivat jäädä vielä kesäkukkaistutuksiin
kaverinaan kellokanervaa ja kuihtunut purppurasulkahirssi. Taustalla levällään kasvavat
gladiolukset keräsin viime viikolla sisälle kuivumaan talvisäilöä varten. Ne olisivat tarvineet
jonkin tuen.

Daalian mukulat nostin viikonloppuna maasta. Ne ajattelin talvettaa kuten viime vuonnakin. Luonnonturpeella täytetyssä kylmälaukussa kellarissa. Samaa kokeilen myös gladioluksen ja kallan mukuloille, jotka nostin myös sisälle kuivumaan. Kruunuvuokot taasen ovat vielä maassa. Itseasiassa moni niistä on alkanut kasvamaan vasta nyt sateiden tultua. Vaikka eivät ehdikään enää kukkimaan, en silti hennonnut nostaa niitä vielä maasta. Kerätköön voimia sen aikaa mitä lehdet pysyvät kylmästä huolimatta vihreinä.

Näiden lisäksi kasvihuoneessa on muutama paprika ja chili jotka otan sisälle talvehtimaan. Meinasin leikata näitä paljon ja istuttaa pienempään ruukkuun, niin eivät vie tilaa niin paljoa. Ehkä saan ne mahtumaan jonnekin. Hiukan ovat jo ehtineet kärsiä pakkasöistä. Nykyiset sääennustukset antavat hyvin lisäaikaa.

Kohta alkaa vuoden ikävin aika: pimeä ja yleensä sateinen marraskuu. Pitänee alkaa suunnittelemaan jouluvaloja, niin saadaan vähän valoa pimeyteen.


30 kommenttia:

 1. Kellokanerva sopii tosi hyvin yhteen hopeavillakon kanssa.
  Talvetettavien kasvien mahduttaminen sisälle on meilläkin todella hankalaa. Yleensä kaikki tyhjä tila on jo täyttynyt tavarasta.
  Pimeä marraskuu on tosiaan edessä, siitä täytyy jotenkin selvitä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu sopii :) Entistä hankalampaa se on kun sisällä ei ole vieläkään paikkoja edes kaikille huonekasveilleni, ei sillä että suurin osa, paprikoita ja chilejä lukuunottamatta, olisi tarkoitus saada viileämpään kuin normi huoneenlämpöön. Alkutalvesta pitänee vaan keksiä kaikkea kivaa tekemistä, niin aika kuluu nopeasti, eikä pimeys kerkeä masentamaan :)

   Poista
 2. Tungosta on meilläkin talvetushuoneen ikkunalaudoilla. Muratit olivat eiliseen asti ulkona, unohdin nostaa ne sisälle ja yöllä oli pakkasta lähemmäs 10. Olivat aika rapsakoita aamulla, mutta eivät ainakaan vielä ole lehtiään tiputtaneet kun siirsin ne talvetuspaikkaan.
  Valot, kynttilät ja takkatuli ne pimeän marraskuun piristää :) Toivottavasti tulee edes sen verran lunta talvella, että maisema valkenee.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen hiukan kade, kun teillä on kasveille talvetushuone. Meillä ruukkumuratti on talvehtinut jo 2 talvea ulkona. Ensimmäisen talven oli ruukussa ja siitä kun selvisi, istutin sen ulos. Ei ole juurikaan kasvanut, mutta muuten näyttää hyvinvoivalta. Kirjavalehtiset muratit ovat ilmeisesti arempia, joten niillä ei kannata kokeilla. Minäkin toivon aikaista lumipeitettä. Kasvitkin tykkää.

   Poista
 3. Kauniita kuvia ja hyvää tietoa!Kyllä kuulostaa tutulta tuo sinun telvehdittamisintosi. Samat on meiningin täälläkin.kun paprikat ja chilit kypsyivät sisällä heitin kasvit kompostiin ja ajattelin keväällä kylvää sitten taas uudet. Hyvää viikonjatkoa sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Paprikat ja chilit tekee parhaan sadon vasta toisena vuotena, joten siksi niiden talvettaminen kiinnostaisi. Lisäksi saisi vähän vähennettyä esikasvatettavien taimien määrää. Viime vuona oli melkoinen rumba niiden kanssa. Muutoin tuo uusien kylväminen joka vuosi on helppo ratkaisu. Mukavaa viikonjatkoa.

   Poista
 4. Paljon on talvetettavaa sinullakin. On se vain keväällä aikamoinen säästö, jos talvetus onnistuu. Itse ainakin yritän talvettaa kaikki, joita mahdollisesti haluan kasvattaa seuraavanakin vuonna. Hopeavillakko-kanervaistutus on kaunis. Mukavaa viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Toinen vaihtoehto olisi kasvattaa kesäkukat siemenistä, mutta siihen ei meinaa tila enää riittää. Sen varran paljon muutakin esikasvatettavaa. Ja talvetetut kasvit ovat jo heti keväällä hyvässä kasvussa. Mukavaa loppuviikkoa!

   Poista
 5. Jep, talvetettavat vievät tilaa. Meillä ikkunat täyttyvät parista kymmenestä talvetettavasta pelargoniasta. Autotallissa on lisäksi erinäisiä kassillisia daalian juurakoita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minunkin täytyy harkita jos ottaisin nuo muutamat pelargoniat ihan sisälle talvehtimaan, kun autotallissa ei ole juurikaan valoisaa tilaa. Juurakot on onneksi helpompi talvettaa, kun eivät tarvitse valoa. Täytynee silti varoa, ettei niitä tule haalittua liikaa :D

   Poista
 6. Talvetettavaa piisaa, mutta on silti parempi yrittää saada kasvit vietyä talven yli kuin että heittäisi niitä vaan tilanpuutteen vuoksi menemään. joa lattiatila loppuu kesken, tehdään uusi kerros ylemmäs. Muraatit jäi minullakin liki kymmenen asteen pakkaseen yöksi ja luulin jo menettäneeni ne, mutta siirto varastoon elvytti ja taas elämä jatkuu. Mukavaa viikkoa sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehdottomasti parempi. Eihän sitä raaski mitään elävää heittää pois. Autotallissa ei valitettavasti ole lattiatila hyödynnettävissä kun ikkunat ovat sen verran ylempänä että lattia jää pimeäksi. Jokin hyllyn tapainen pitäisi saada ikkunan eteen. SariHannelle jo kirjoittelin kokemuksiani muratista. Ne on yllättävän sitkeitä. Mukavaa loppuviikkoa.

   Poista
 7. Kauniita kuvia ja hyvin tuntuu sinulla olevan homma hallussa.
  Kun talvettaa kasveja tarvitsee touhuun sopivaa tilaa ja pitää olla valmis näkemään vaivaa.
  Mutta rahan säästyminen painaa vaakakupissa, niinpä siihen touhuun tulee ryhdyttyä minunkin, vaikka olen mukavuudenhaluinen.
  Mukavaa ja hieman lauhempaa viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Rahan säästäminen ja se että vanhempi kasvi saattaa kasvaa paljon upeammaksi kun uusi taimi. Paprikat ja chilit tekevät myös parempaa satoa toisena vuotena. Nyt tosiaan ilma tuntuu jopa lämpöiseltä. Mukavaa loppuviikkoa.

   Poista
 8. Kauniit kuvat! Paljon on sinulla talvetettavaa. Toivotaan, että niistä mahdollisimman moni selviää kevääseen. Jokainen talvehtinut kasvi on iso ilo keväällä ja toki myös säästöä. Hyvää viikon jatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Toivotaan niin. En varsinaisesti ole missään vaiheessa suunnitellut hankkivani talvetettavia kasveja, mutta kun kesällä ostaa "kesäkukkia" ja amppeleita, ei silloin tule mieleen että ne haluaa syksyllä talvettaa :D Jos onnituu hyvin niin toki vähentää seuraavan kesän ostoslistaa. Hyvää loppuviikkoa.

   Poista
 9. Sinulla onkin paljon talvetettavia kasveja. Onnea niille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niitä on päässyt vahingossa kertymään. Kiitos :)

   Poista
 10. Sinulla on mukava määrä talvetettavia. Lehtikuusi on pihan komistus.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sanoisin että vähän liikaakin. Ihastuin lehtikuusen taimeen, kun oli vielä syksylläkin upean heleän vihreä.

   Poista
 11. No on sinullakin paljon talvetettavia kasveja. Kyynelpisara ei minulla kellarissa menestynyt yritin sitä muutama vuosi. Minulla on useita vuosia vanhoja pelakuita ja ne komistuu vain vuosi vuodelta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ikävä kuulla. Katsotaan miten minulla käy. Juuri tuo kasvien komistuminen on yksi syy lisää, miksi kasvien talvettaminen kiinnostaa.

   Poista
 12. Toivotaan kaikkien talavetettavien seleviivän. Verenpisaran talavetus ei miulla ole onnistunut, monista yrityksistä huolimatta. Pitäsköhän sitä kastella enemmän!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivotaan :) Viime vuonna sain talvetettua 2 verenpisa-amppelia (joista toisen valitettavasti menetin keväällä kun unohdin ne pakkasyöksi ulos). Luulin kyllä aluksi molempien kuolleen jo talvella, kun tiputtivat kaikki lehtensä, mutta niin vaan keväämmällä alkoi juuresta uusi kasvu. Näitä ei siis tarvinut kastella talvella juuri ollenkaan, kun ei lehdetön kasvi käytä vettä. Mitä viileämpi talvetuspaikka, sitä vähemmän vettä tarvitsee silloinkaan, kun lehtiä vielä on.

   Poista
 13. Pitkä lista talavetettavia. Siiton oma vaivansa, mutta keväällä on iloone jokaasesta selevinnehestä. Jätin suasista keittiön pöyrälle pari murattia, lankaköynnöksen ja muutaman pelargoonian. Vinttihin tai kellarihin mun on niitä ihan turha viärä. Kokeeltu on, huanoon tuloksin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tavallisen vihreä muratti talvehtii täällä ulkona. Lankaköynnökset talvehti ainakin viime vuonna autotallissa. Pelargonioita kokeilen talvettaa nyt ensimmäistä kertaa. Voi olla että ne kannattaa autotallin sijasta tuoda huoneenlämpöön. Tai ehkä kokeilen, molempia tapoja, niin sittenhän sen näkee :)

   Poista
 14. Talvetus on mukavaa, iso ilo kun keväällä huomaa talvetettavien pukkaavan vihreää. Ja kannattavaa myös. Minullakin on varasto täyteen tupattu kasveja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juuri näin. Sitten vielä kun olisi sopiva talvetuspaikka niin kaikki olisi hyvin. Mutta yritetään pärjätä sillä mitä on :) Mukavaa viikonloppua.

   Poista
 15. Hei!
  Blogissani on sinulle haaste https://puutarhaterapiaa.blogspot.com/2018/11/viisi-parasta-puutarhamuistoa-menneelta.html

  VastaaPoista