sunnuntai 21. lokakuuta 2018

Suunnitelmana vesiaihe

Mielestäni jokaiseen puutarhaan kuuluu vesiaihe. Se voi olla irrallinen vesiastia tai lintujenjuotto-allas, isompi allas tai jopa lampi. Vesiaihe piristää pihaa ja etenkin virtaavan veden ääni rauhoittaa. Siitä hyötyy niin ihmiset kuin pihan eläimet ja hyönteiset.

Omaa silmää miellyttäisi eniten lampeen liittyvä puro, mutta sen toteutus ei meidän pihalla taida olla järkevää. Suihkulähteen kohisevasta äänestä en pidä ollenkaan, mutta virtaavan veden tai rauhallisen pienen putouksen haluaisin.

Ei liity aiheeseen, mutta lisätään juttuun yksi ajankohtainen kukkakuva.
Tarhakellokärhö 'Arabella' innostui lämpöisestä syksystä ja alkoi kukkimaan uudelleen.
Aikaisempi kukinta jäi todella vaisuksi kuivuuden takia.

Meiltä löytyy pihalta jo vanha petoniallas/uima-allas.  Sen pohja ja yksi reuna on jo aikoja sitten haljennut, eikä siellä pysy enää vesi. Tarkoituksena olis poistaa rikkinäinen petonipohja ja laittaa tilalle allasmuovi/-kumi. Uutta petonipohjaakin olemme miettineet, mutta toteutus voi olla vaikea, koska halkeamia on myös altaan seinissä. Osittain altaan pohjalla ja yhdessä kulmassa näkyy kalliota ja olisi sääli peittää se muovilla/kumilla, mutta ei taida oma tietämys riittää muunlaiseen korjaussuunnitelmaan. Kertokaa jos teille tulee hyvä ideoita mieleen?

Vanha korjausta vailla oleva uima-allas. Tuossa keskellä on hankkimani nuotio-juttu, jota en ole ehtinyt vielä edes testaamaan. Parempi paikka sille pitäisi keksiä.

Altaan reunatkin on petonia ja mielestäni näyttää kivalta, että reunus on osittain sammaloittunut. Sammaleet on tarkoitus jättää ja mahdollinen allasmuovi/kumi pitäisi kiinnittää petonireunusten alapuolelle. Keskellä allasta on kaareva muoto, johon olen yrittänyt keksiä jotain liikkuvan veden vesiaihetta. Toinen paikka voisi olla altaan kulmaan kallion päälle. Altaan reunuksen takia voi olla vaikea yhdistää altaaseen mitään valmista vesiaihetta, joten olenkin alkanut miettimään voisiko puro/putous-tyylisen vesiaiheen tehdä siiihen itse. Ajattelin liuskekiviä, mutta niiden tasaisuuden kanssa vesi voi olla vaikea ohjata pelkästään altaaseen. Jossain netissä näin petonista tehtyjä kaarevia raparperinlehti-putouksia. Siinä voisi olla ideaa? Pitäisi kuitenkin vielä suunnitella lisää, ennen kuin rupeaa toteuttamaan.

Lisäksi haluisin altaaseen vesikasveja. Nykyinen syvyys ei välttämättä riitä lumpeiden talvehtimiseen, mutta sitäkin voisi kokeilla. Etenkin jos korjauksen yhteydessä allasta saisi hiukan syvennettyä lisää. Mistä vesikasveista teillä on kokemusta? Hyviä ja huonoja puolia toivoisin.

Toistuva altaan tyhjentäminen ja peseminen ei kiinnostaisi ollenkaan, enkä halua käyttää kemikaaleja. Onko kellään kokemusta veden puhtaana pysymisestä happikasvien ja muiden vesikasvien avulla? Tarvitaanko silti jatkuvia putsaustoimia? Sen ymmärrän että altaaseen pudonneet lehdet ym roskat pitää poistaa, ettei pohjaan muodostu mutaa. Tämä toivonmukaan onnistuu veden pinnalta, ettei allasta tarvitse alkaa tyhjentämään vuosittain?

Luin uusimmasta Kotipuutarha-lehdestä, että hyviä happikasveja Hollantilaisen puutarhurin Ada Hoffmanin mukaan ovat:

 • Välkevita Potamogeton lucens
 • Vesirutto Elodea canadensis
 • Vesisätkin Ranunculus aquatilis
 • Reunuspietaryrtti Tanacetum parthenium
 • Vesisulka Hottonia palustris

Täytynee tutustua näihin lisää. Olisi kiva, että happikasvit olisivat lisäksi kivan näköisiä ja talvehtivat Suomessa.

Sitten kaipaisin suosituksia mistä vesikasveja kannattaa ostaa? Vaikka ajankohta onkin huono, silti yllättävän huonosti löysin netistä tietoa vesikasvien myyjistä.26 kommenttia:

 1. Luin kiinnostuneena tämän postauksen. Neuvoa en tohdi, sillä oma tietämykseni on aiheesta vähäinen
  Meillä on mies tehnyt useamman vesiaiheen pihaan vuosikymmenten saatossa.
  Vanhaan navetan lantalaan hän teki uima-altaan. Hän on tehnyt pienen purosen, sekä tänä kesänä suihkukaivon. Jotain näistä olen esitellyt omassa blogissani.
  Oikein mukavaa alkavaa viikkoa sinne!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täytyneekin etsiä postauksesi, kuullostaa kivoilta nuo teidän vesiaiheet. Mukavaa viikonalkua!

   Poista
 2. Vesiaihe puutarhassa, vaikka pienikin on kyllä paikallaan. Meiltä löytyy puutarhasta kaksi vesiaihetta. Keraaminen ruukku, sekä graniittinen vesiaihe. Aiemmin meillä oli 4 x 3,5 metrinen allas, joka oli vuorattu vahvalla allasmuovilla. Kyllästyimme sen suuritöiseen puhtaana pitämiseen ja lastenlasten turvallisuus oli myös yksi ratkaiseva syy sen poistamiseen. Itse altaaseen emme istuttaneet mitään kasveja, joten valitettavasti sen osalta ei ole kokemuksia kerrottavaksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pienempikin riittää mainiosti, meillä vaan sattuu olemaan tuo allas "valmiina". Ei sitä tuollaiseksikaan viitsi jättää. Suuritöisyyttä itsekin pelkään. Toivon, että happikasveista saa helpotusta siihe, mutta täytynee edetä yrityksen ja erehdyksen kautta. Mukavaa viikonalkua

   Poista
 3. Mulle piisaa nykyysin vesiaiheeksi raparperinleherenmuatoone lintujen juama-astia. Sellaane piäni valamisallaski oli terassipenkis, mutta senki putsaamine rupes tympimähän. Tuasta tulooki hiano. Toivottavasti keksittä kuinka saatta säästettyä sammalootunehen reunan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Putsaaminen on kyllä ikävää hommaa. Pidetään peukkuja, että tulee hieno, tuteutus jäänee pakostikin myöhemmäksi, kun talvi uhkaa alkaa. Mukavaa alkuviikkoa.

   Poista
 4. Vesiaihe onkin pihan kruunu! Tuohon vanhaan altaaseenhan saat tehtyä sen hyvin. Veden lorina puutarhassa on ihana ääni! Minäkin kuuntelen sitä pihatöitä tehdessä usein. Meillä on myös linnuille kylpy- ja juoma-astiat. Tiedoksesi, että facebookissa on ryhmä vesiaiheille. Sieltä voi saada ideoita. Itse olen perustanut sinne Kivikkopiha-ryhmän, joten tervetuloa myös sinne!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivotaan että onnituu. Toteuttaminen jää varmaan ensivuodelle. Kiitoksia ryhmävinkeistä, täytyneekin käydä tutustumassa.

   Poista
 5. Vesiaihe pihalla on ihana. Vaikka pienikin. Hyvää uutta viikkoa!

  VastaaPoista
 6. Ohjeita en osaa antaa , mutta mielenkiintoinen projekti on teillä tulossa. Odotan jännittyneenä jatkoa .

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä loppu vuosi menee varmaankin suunnitteluun ja altaan vanhan pohjan purkamiseen, jos hyviä kelejä riittää (vähän jo malttamattomana aloitin). Kerron kyllä miten edistyy.

   Poista
 7. Mukavia suunnitelmia ja teillä on kiva paikka tulevalle altaalle! Vesiaihe on todellakin olennainen osa pihaa, harmillisesti meillä ei sellaista vielä ole. Seuraan mielenkiinnolla projektiasi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivotaan, että tuosta saadaan hieno. Altaan taakse (jää kuvan ulkopuolelle) olisi vielä tarkoitus rakentaa bergola näkösuojaksi naapurin pihalta. Sinunkin kannattaa aloittaa suunnitelmien tekeminen, jos et ole jo aloittanut. Kyllä vesiaiheelle kannattaa varata paikka :)

   Poista
 8. Kivalta kuulostaa tuo teijän projekti. Puhtaanapito altaassa tiettää varmaan töitä. Mielenkiinnolla seuroon tämän edistymistä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen nyt lukenut kahdenlaisia kokemuksia tuosta puhtaanapidosta. Osalla pysyy puhtaana itsekseen, eikä mitään tarvi tehdä, kun taas osalla levää kertyy vaikka mitä yrittäisi. Täytyy tutustua vielä tarkemmin, jos saisi edes jotain alusta asti menemään oikein.

   Poista
 9. Voi, kunpa saisitte korjattua betonissa olevat halkeamat, on niin tyylikäs allas.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hiukan jo aloitin vanhaa pohjaa purkamaan ja listalle tuli samantien altaan syventäminen. Petonin alla (siellä missä ei ole heti kallio vastassa on kerros hienoa hiekkaa). Jos saisi kallion mahdollisimman paljon esiin, säilytettyä vanhat altaan reunat ja altaasta vielä vedenkestävän, niin riittäisi tavoitteeksi. Toivotaan ettei kompromisseja joudu tekemään.

   Poista
 10. Omassa puutarhassa on pieni puutarhalampi, mutta sinne en ole koskaan vesikasveja istutellut. Mieli on joskus tehnyt, mutta niitä on yllättävän huonosti ollut mielestäni tarjolla, ja jotkin vastaani tulleet lumpeet ovat maksaneet 20 euroa kappale. Tyyristä minusta.
  Mielenkiinnolla jään odottamaan, miten allasprojektisi etenee. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En juuri itsekään muista nähneeni vesikasveja myynnissä ja nyt kun yritin oikein etsiä netistä, niin ei montaa paikkaa löytynyt missä voisi olla. Kyllä tuo vähän arvokkaalta kuulostaa. Tosin onhan lumpeesta iloa vuosiksi, jos sen saa talvehtimaan.

   Poista
 11. Upea tuo teidän uima-allas, varsinkin tuo kallio siinä kulmassa sekä sammaloitunut reuna! Meillä on allaskumilla tehty pihalampi ja siitä löytyy juttua ja kuvia blogistani. Lammen reunalla on myös pieni putous, johon vesi ohjataan pumpulla lammesta. Käyt katsomassa jos vaikka saisit siitä jotain ideaa. Meidän lampi tyhjennetään kyllä joka kevät ja allaskumi pestään. Kaipalisin myös lisää tietoa kasveista joita voisi sinne istuttaa sillä nehän pitäisi vedenkin kirkkaampana.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pitääkin käydä katsomassa/lukemassa. Tosi huonosti tuntuu löytyvän tietoa kasveista. Tai sitten en osaa hakea oikeilla hakusanoilla. Sen verran olen ymmärtänyt, että ilmeisesti kaikki kasvit auttavat pitämään vettä puhtaana, toiset vaan ovat tehokkaampia kuin toiset.

   Poista
 12. puutarhat ja pihat on niitä ikuisuus projekteja, koskaan ei tule valmista, mutta se onkin kivaa kun saa aina laittaa jotain uutta ja keväällä ihastella kun ne alkaa nousta maasta, minä laitan yleensä kehäkukkia ja siirsin ruusu pensaiden alkuja grilli paikalle.Liityin myös tänne.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tervetuloa. Ihan totta. Täällä tosin on vielä niin pahasti keskeneräistä että saan helposti käytettyä kaiken vapaa-ajan ja ylikin (silloin kun ei tule vettä) pihalla. Vaikka puuhastelu on kivaa, huokaan kyllä joskus vielä helpotuksesta, kun hommat (toivon mukaan) joskus vähän vähenevät. Erittääin antoisaa on huomata, että kehitystä tapahtuu.

   Poista