maanantai 7. tammikuuta 2019

Tuhkan käyttö

Kävin viikonloppuna maaseudulla kyläilemässä ja matkaan lähti pieni säkillinen viljan poltosta syntynyttä tuhkaa. Tästä syystä siis tämän päivän aiheena tuhka.


Tästä aiheesta ei juurikaan kuvia saa näin keskellä talvea, joten tässä edes yksi asiaan liittymätön kuva postaukseen. Lunta on satanut sen verran että olen jo kahteen kertaan juotunut putsaamaan kasvihuoneen katon lumesta. Tänäkin vuonna jäi pressu laittamatta kasvihuoneen päälle. Toivotaan, että vahingoilta kuitenkin vältytään.


Tuhka lannoitteena ja kalkin sijasta

Tuhka vähentää maan happamuutta kalkin tapaan, mutta on myös loistava lannoitusaine. Tuhka sisältää fosforia, kalsiumia, kaliumia, rautaa, mangaania, magnesiumia ym. Pitoisuudet vaihtelevat hiukan sen mukaan mistä tuhkasta on kyse. Ravinnemäärät ovat kuitenkin kasvien tarvitsemassa suhteessa. Happamassa maassa viihtyille kasveille tuhkaa ei kannata antaa. Lisäksi puun, etenkin havupuiden tuhkassa ongelmana on raskasmetallipitoisuudet, eikä havupuiden tuhkaa suositella laitettavaksi kasvimaalle tai muutenkaan syötäville kasveille.

Tätä ongelmaa ei ole viljan tuhkalla, joten ajattelin keväällä levittää sitä kasvimaalle ja muuallekin puutarhaan, ehkä myös kasvihuoneen tomaateille. Tuhkassa on paljon ravinteita, joita tomaatit ym hyötykasvit tarvitsevat tehdäkseen hyvän sadon. Perunapenkkiin en kuitenkaan laita, koska tuhka lisää perunaruven esiintymistä. Liikaa tuhkaa ei kannata laittaa muutenkaan, ettei maa muutu liian emäksiseksi. Yritän siis olla laittamatta penkkeihin minne levittelin jo kalkkia syksyllä.

Luulisi, että kasvimaan kasvit viihtyvät, kun levitin sinne syksyllä kompostimultaa (eniten ravinteita tarvivien kasvien penkki sai myös hevonkakkaa) ja keväällä lisään tuhkaa. Komposti ja hevonkakka  lisäyksien jälkeen tuhka tuleekin tarpeeseen, ettei maa jää liian happamaksi. Tuosta ei enää puutu muuta kuin typpilannoitus, joten kanankakkaa tai nokkoskäytettä pitäisi vielä käyttää lisäksi.

Kahdelta aikaisemmalta kaudelta kasvimaan sato on jäänyt pieneksi. Nurmikolle perustamani (pintamaa piti kaivaa rikkaruohojen juurien takia pois) ja kaupan mullalla täydennetty kasvimaan maa ei varmaankaa ole ollut etenkään mikrobitoiminnan kannalta ideaalisinta. Myönnetään, että paikkakin on melko kuiva. Toivotaan, että maanparannus tuottaa tulosta.


Tuhka lumen sulattajana

Lumen sulamista voi nopeuttaa levittämällä tuhkaa lumen pinnalle. Jonkin tutkimuksen mukaan, näin voidaan nopeuttaa lumen sulamista jopa 2 viikkoa. Maan sulamista roudasta joutuu siltikin odottelemaan normaaliin tapaan, mutta joitain päiviä saattanee tuhka aikaistaa kylvön aloittamista. Pitääkin pitää mielessä, että testaan tämän keväällä. Jos vaikka levittäisin tuhkaa joihinkin penkkeihin ja joihinkin en, niin voisin itse todeta onko merkittävää vaikutusta.


Tuhkaa kompostiin

Tämä on oikein mielenkiintoinen aihe, jota yritin jo vähän selvitellä, saamatta kuitenkaan varmaa vastausta. Suurin osa kompostoinnin ohjeista kieltää laittamasta tuhkaa kompostiin. Silti jotkut harvat kuitenkin kehottavat tekemänä niin. Perusteluita näille: Liika emäksisyys häiritsee kompostin toimintaa, kompostoituminen tapahtuu parhaiten hiukan happamassa. Toisaalta ilmeisesti myös liian hapan ympäristö häiritsee kompostoitumista. Liika happamuus korjaantuu kompostissa itsekseen, mutta pieni tuhkalisäys nopeuttaa tällöin kompostin toimintaa. Liikaa happamuutta voi ilmetä ilmeisesti etenkin talvella, jolloin kompostoriin laitetaan lähinnä keittiöjätettä.

Minäkin olen huomannut, että syksyn jälkeen (jolloin kompostoriin meni keittiöjätteen lisäksi paljon puutarhajätettä), kompostorin lämpötila on laskenut paljon, nyt pysettelee vajaassa 20 asteessa. Toki ulkolämpötilan laskeminen ja kompostorin reilumpi tyhjennys ovat tähän vaikuttavia syitä myös.

Pienen tutkimisen jälkeen selvisi, että liika happamuus voi kertoa myös hapen puutteesta, eli liian tiiviistä kompostimassasta, tällöin kompostin ph voi laskea jopa alle 4:ään. Tämä pitääkin huomioida jatkossa paremmin. Tajusin, että en ole laittanut kompostoriin tarpeeksi ilmavaa/rakeista kuiviketta, kun käytän kuivikkeena lähinnä haravointijätettä ja kissojen hiekkalaatikoiden puukuitu-kuiviketta (ulosteita en kuitenkaan laita kompostoriin/kompostiin). Ilmavuuden lisäys voisi onnistua hyvin oksahakkeen käytöllä. Harmi ettei, sitä ole omasta takaa tarjolla talviaikaa, kaikki on jossain lumen alla. Täytynee ensihätään paikata tilanne kaupan kuivikkeilla.

Tuhkan vaikutusta voisin melkein kokeilla heti. Harmi kun ei ole kahta kompostoria, niin en pääse testaamaa auttaako tuhka vai ilmavuuden lisääminen paremmin. Vaarana on, että nyt pahimman talven ollessa vasta edessä päin, komposti kylmenee liikaa, jos tuhkan lisäys häiritsee toimintaa, ja pahimmassa tapauksessa kompostori pääsee jäätymään talvella. Taidan silti ottaa riskin.


Miten te käytätte vai käytättekö ollenkaan tuhkaa puutarhoissanne?

EDIT: Kommentteihin on tullut muutama varoittelu tuhkan PH:ta nostavasta vaikutuksesta. Tuhka nostaa PH:ta jopa enemmän kuin kalkki, joten käytetään tuhkaa maltillisesti. Liian emäksinen maa ei ole hyväksi kasveille.

38 kommenttia:

  1. Kerään joka talvi tuhkat talteen. Käytän tuhkat keväällä lumien sulatukseen yms. Toimii!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä tietää. Otetaan keino tänä keväänä käyttöön.

      Poista
  2. Lumen sulatusta tuhkalla täälläkin harrastetaan. Samalla tulee vuotuiskalkitus ja hivenainelisä. Omaa puun tuhkaa tuleekin runsaasti puulämmitteisessä talossa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä taas ei tule tuhkaa ollenkaan, nyt kun ulkosaunakaan ei ole käyttökunnossa. Siksi piti hakea muualta :)

      Poista
  3. Kaiken tuhkan levitän pellolle,myös perunamaahan.Viime kesänä ainakin tuli tosi kauniita perunoita.Kompostoriin en ole ollenkaan lisännyt tuhkaa,vasta sitten kun tyhjennän kompostoria ja jätän kompostimullan jälkimaatumaan,niin ripottelen päälle tuhkaa.
    Havupuiden tuhkan raskasmetallipitoisuudesta en ole kuullutkaan.Pihasaunassa poltamme paljon havupuuta ja ihan yhtälailla olen senkin tuhkan pellolle kipannut.Pitäisköhän se sitten kuskata jonnekin muualle.Mistä havupuut niin paljon raskaita metalleja voisi saada.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Raskasmetallit taitavat olla pääasiassa ihmisten toimista peräisin, ilmansaasteina levinneinä ym. Niitä on siis kaikkialla luonnossa, puut vain pitkäikäisyydensä johdosta ehtivät imemään niitä paljon enemmän kuin muut kasvit. En tiedä tarkalleen mistä havu- ja lehtipuiden ero asiaan liittyen johtuu, mutta ilmeisesti havupuut ovat herkempiä ainakin ilmansaasteille. Kyllä havupuun tuhkaakin voi käyttää kasvimaalla, jos sen raskasmetallipitoisuudet eivät ylitä sallittuja rajoja. Normi puutarhureilla ei tietenkään ole keinoa mitata tätä, joten siksi havupuun tuhkan käyttämistä ei suositella. Sitä voi käyttää huoletta kuitenkin koristekasveille tai vaikka nurmikolle.

      Poista
  4. Minäkin kerään tuhkan talteen ja levittele keväällä lumen päälle marjapensaiden ympäristöön. On toiminut hyvin. T. Puutarhurintytär


    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mukava tietää. Marjapensaat taitavatkin olla kasvi joita on perinteisesti lannoitettu tuhkalla. Muistelen että äitinikin tekee samaa.

      Poista
  5. Tuhkat otetaan meilläkin talteen ja käytetään "kevään tekoon". Kompostoriin tai kasvimaalle emme ole tuhkaa kylväneet.






    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kovin yleistä se "kevään tekeminen" taitaakin olla. Otetaan täällä myös käyttöön.

      Poista
  6. Meillä hyödynnetään kaikki tulisijojen tuhka puutarhassa ja sitä tulee kun tulisijoja on yhteensä 10. Näin talvella levitän lumelle, esim. kasvimaan päälle, lumettomana aikana laitan ruusuille, hedelmäpuille ja marjapensaille, perennoille vähemmän mutta saavat nekin osansa.
    Keväällä toimii tosi hyvin lumen sulattajana, tuhkaiset hanget ovat n. 10-15cm matalampana kuin ilman tuhkaa olevat.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuota jo talvella levittämistä en ajatellutkaan. Taidan silti odottaa kevääseen, niin tuhkan saa levitettyä suoraan sulavan lumen pinnalle. En sitten tiedä onko vaikutuksessa niin juurikaan eroa. Kiva kuulla että toimii.

      Poista
  7. Tuhka nostaa ph arvoa todella paljon, joten en ainakaan tomaateille suosittele.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eikö tomaateille suositella myös kalkkia, jos latvamädästä on kiusaa? Näin olen ainakin kuullut ja itsekin välillä ämpärissä kasvaville tomaateille laittanut kalkkia kesän aikana. Umpinaisissa ämpäreissa maa happamoituu helposti, tai näin olen kuullut että se tekee. Ei vähäisestä kalkista ainakaan haittaa ole ollut. Mutta tosiaan on mututuntumaa, ei ole mitään faktaa tästä.

      Poista
  8. Ei oo tuhkaa mitä käyttää. Jonku vuaren päästä voi olla eri juttu. Isännän pitääs ensi innostua tekemähän puusavottaa, senku näkis :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Puusavottahan olisi oikein hyvää hyötyliikuntaa :) Toivotaan että innostuu lähiaikoina :)

      Poista
  9. Kyllä, meille tulee tuhkaa melko paljon takasta. Levitämme sen pohjoisen puolen nurmikoille, joissa on sammalta.

    VastaaPoista
  10. Jonkun verran käytän tuhkaa mökkipihassa. Kaikille kasveille en uskalla sitä laittaa. Kompostiin en ole laittanut koskaan, kun siitä on varoiteltu.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kieltämättä tuhkasta on paljon varoituksia hyötykaseille käytöstä ja tuosta kompostoinnin yhteydessä käytöstä. Mutta koska joukossa on myös toisenlaisia ohjeita, tekee mieli kokeilla kummat on oikeassa :)

      Poista
  11. No niin, täällä taistelen että pääsen kommentoimaan. Josko se nyt onnistuisi. Meillä tuhkaa tulee paljon ja säännöllisesti koska on monta tulipesää joita myös aktiivisesti käytämme. Tuhkat levitän pääasiassa nurmikolle ja joskus perennapenkkiin. Hyvä apu marjapensasalueelle, jossa nurmikko meinaa herkästi sammaloitua.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Harmi, että kommentoinnissa on ongelmia. Tämä näittäisi onnistuneen :) Nurmikon lisäksi taitavat marjapensaat tykätä tuhkan lisälannoituksesta :)

      Poista
  12. Meilläkin levitetään leivinuunissa ja puuhellassa syntyvät tuhkat omalle pihalle. Happamassa maassa viihtyville en laita, mutta oikeastaan kaikille muille. Meillä poltetaan pääasiassa koivua tai muuta lehtipuuta, joten kasvimaallekin olen sitä levittänyt. Jostain olen lukenut ohjeen, että n.5kg tuhkaa voisi levittää 100 neliölle. Sen ohjeen mukaan olen kasvimaalla ja perennapenkeissä mennyt ja kaikki loput sitten nurmikolle. Toimii myös ohuena kerroksena lumen sulatuksessa. Paksulti tuhkaa ei kannata ripotella, muuten estää sulamisen samaan tapaan kuin vaikkapa hangen pinnalla oleva multakokkare: alkuun sulaa nopeammin, mutta kohta sen alle kertyy jääkimpale, joka jää sitten torniksi, kun muu lumi sulaa ympäriltä. Kompostoriin en ole kokeillut, mutta ehkä voisi testata pienellä määrällä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Luin jostain, että jos lisää tuhkaa vuositain sitä voi laittaa 10litraa aarille. En sitten tiedä millaisessa suhteessa litrat ja kilot menee tuhkan kanssa. Samassa kyllä mainittiin myös 50-100 grammaa neliölle koristekasveille. Paksua kerrosta tuhkaa ei kannata laittaa senkään takia, että maasta tulisi jo helposti liian emäksistä. Täytynee muistaa varoa ja kokeilla lumen sulattamista pienellä hyvin levitetyllä kerroksella.

      Poista
  13. Meillä leivinuuni ja saunanpesä tuottaa tuhkaa. Leivinuunissa poltetaan puhdasta puuta ja sitä tuhkaa käytän kasvimaalle maltillisesti. Saunanpesän tuhkat (siellä poltetaan myös pahvia ja paperia) levitän pensaille, perennoille ja nurmikolle. Vähän toisinaan kyllä epäilyttää tuo tuhkan käyttö syötäville kasveille kaiken "pelottelun" myötä, mutta onhan se hyvä lannoite.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu, vaikeahan noista on varmasti sanoa, kun ei tuhkan raskasmetallipitoisuutta pysty itse arvioimaan. Itse yritän pelata varman päälle. Lannoitteena on sen verran hyvä, että otan mielelläni viljan tuhkan käyttöön. Jos joskus saunan korjauksen jälkeen tulee omaa puun tuhkaa, niin sen taitanen säästää koristekasveille.

      Poista
  14. Minä en kerää niitä mihinkään levittelen niitä sen mukaan kun sitä tulee, lähinnä nurmikolle . Keväällä kyllä marjapensaille ja puutarhan nurmikolle. Jännä erilainen postaus kiitos sinulle .

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Helpompihan se on käyttää heti kun tuhkaa tulee. Nurmikolle käyttö taitaneekin olla kaikkein yleisintä. Kiitos :)

      Poista
  15. Meilläkin kerätään tuhkat talteen. Mutta harkiten levitämme sitä, sillä se nostaa pH:ta tosi paljon ja nopeasti. Tämä onkin aihe, josta minun on pitänyt kirjoittaa varotuksen sana ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Selvä, pitänee muistaa käyttää maltillisesti :)

      Poista
  16. Meilläkin kaikki tuhka levitetään jossakin vaiheessa puutarhaan ja kasvimaalle lähinnä kalkin tilalta tai lisäksi. Erityisesti sitä on käytetty sammaleen poistoon varjoisilta nurmikkoalueilta. Keväällä sulatetaan lunta. Kompostiinkin ripautan sitä kevättalvella hiukkasen happamuuden tasaamiseksi. Maan pH-tasoja ei ole tullut tutkittua.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Maan ph-tasojen tutkiminen olisikin mielenkiintoista. Onhan noita kotikäyttöisiäkin tapoja mitata. Yhden testin koin kyllä melko hankalaksi, kun joskus aikoinaan testasin.

      Poista
  17. Puhdas puuntuhka kerätään meilläkin visusti talteen ja käytämme sitä kukkapenkeissä ja myös osin nurmikolle levitettynä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä juttu. Vastauksista päätelleen tuhkan käyttö puutarhassa on hyvin yleistä :)

      Poista
  18. Meillä tuhkat käytetään puutarhassa. Kompostoriin en laita. Varjoisten paikkojen sammalta torjutaan tuhkalla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pieni lisäfakta tuosta sammalesta: Osa sammalista viihtyy hyvinkin emäksisessä maassa. Sammalen torjunta tuhkalla/kalkilla onnistuu vain jos kyseessä on sammallaji, joka vaatii happaman kasvupaikan. Ilmeisesti pihoilla kasvavat sammalet eivät välttämättä ole näitä. Mutta noin muuten tuhka tekee hyvää happamalle maalle ja lannoittaa samalla.

      Poista
  19. Meilläkin tuhkaa syntyy talven aikana leivinuunista, jota käytämme lämmityksessä. Aiempina talvina polttopuuna on ollut pääosin koivua, joten olen levittänyt tuhkaa kukkapenkkeihin ja myös kasvimaalle. Tänä talvena ollaan poltettu paljon omasta pikkumetsiköstämme kaadettuja kuusia, joten täytyy muistaa, että ainakaan hyötykasveille ei pidä tätä tuhkaa laittaa. Nurmikolle varmaan levitän.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu, se on hyvä huomioida. Nurmikko kyllä varmasti tykkää :)

      Poista