sunnuntai 30. joulukuuta 2018

Tunnista 100 lintulajia 2019

Edellisten parin vuoden tapaan ensi vuonnakin on alkamassa tuttu BirdLifen Tunnista 100 lintulajia -haaste. Nyt haasteeseen saa halutessaan lisähaastetta osallistumalla EKO-sarjaan. Tällöin ainoastaan kokonaan lihasvoimin tehtyjen matkojen havainnot hyväksytään.

2018 vuoden tulos jäi minulla 68:aan lajiin, joten en taida tarvita lisähaastetta, vaikka lähiluonnossa lihasvoimin liikkumiseen kannattaakin kannustaa. Olisihan tässä vielä pari päivää aikaa tehdä lisähavaintoja, mutta epäilen ettei uusia lajeja enää tule siinä ajassa vastaan. 2018 havaintoni pääsette katsomaan Tunnista 100 lintulajia -sivulta. Näistä ainoastaan yksi havainto (koskikara) on tehty vartavasti, loput havainnot ovat tulleet muiden harrastuksien ja reissaamisen ohessa.

Haasteeseen löytyy nettilomake, jolla havaintonsa on helppo ilmoittaa, mutta minä taidan mennä vielä tällä perinteisemmällä listalla.

Tässä taas uusi lomake havaintojen kirjaamiseen. Siirrän tämän haaste-sivulleni kunhan havaintoja alkaa kertymään.

Haastan teidän kaikki lukijani osallistumaan haasteeseen. Mikä sen mukavempaa puuhaa puutarhatöiden lomassa kuin havannoida lähiympäristön ja miksi ei kauempanakin olevia lintuja.

14 kommenttia:

  1. Minä sain saman verran lintuja tunnistettua, laitoinkin juuri siitä postaukseeni jotain. Ei tässä parin päivän aikana varmasti enää uusia lintuja löydy, ellen sitten törmää juuri tuohon koskikaraan jossain. Kiva oli kuitenkin yrittää sadan linnun tunnistusta. Uusi yritys ensi vuonna :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onpas sattuma, että ihan sama määrä. Kävin juuri lukemassa postauksesi. Ilman muuta uusi yritys ensivuonna :)

      Poista
  2. Kiitos muistutuksesta, on ollutkin mielessä tämä haaste.

    VastaaPoista
  3. Aika vähäiseksi taitaa jäädä täällä keskustan tuntumassa, mutta eiköhän tuolta jokusen pongaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä keskustojen läheisyydestäkin voi bongailla vaikka mitä lintuja, ettenkin jos löytyy jotain vesistöjä läheltä.

      Poista
  4. Bongailin lintuja, mutta en laittanut mihinkään ylös tunnistamiani lajeja. Ehkä ensi vuonna paremmalla innolla :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eiköhän se bongailu ollutkin juuri se pääasia :) Ei sillä, että kiva näitä on listoiksikin kirjoittaa, niin jää "todistusaineistoa". Menestystä ensivuoden bongailuille :)

      Poista
  5. Aika hyvän tuloksen sinä sait kokoon.
    Aloitin menneen vuoden bongailun innokkaana, mutta toukokuisen tapaturman vuoksi projekti jäi kesken. Nyt taas uusin voimin kohti uutta bongailua.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ikävä jutte se, mutta mukavaa, että innostusta taas riittää. Menestystä ensivuoden bongailuille ja ensivuodelle noin muutenkin :)

      Poista
  6. Pärjäsit paljon paremmin kuin minä!:)
    Tunnistin 47 lintua ja olen siitäkin aika onnellinen. Aikaisemmin tunnnistin lähinnä kymmenkunta lintua, joten edistystä on tapahtunut paljon. Ja vain pitämällä silmät auki.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minulla oli tässä sellainen etumatka, etten oikeastaan tarvinut opetella uusia lajeja, riitti että havaitsin jo tuntemiani :) Lisähaastetta tulisi reilusti, jos joskus opettelisin tunnistamaan ne pienet pensaslinnut, kun näyttävät kaikki niin samoilta. Hienosti olet kyllä edistynyt, ensi vuonna tunnistat taas lisää lajeja jos jatkat samaa :)

      Poista
  7. Todella hyvä tulos. Itse bongasin yhteensä 65 lajia ja viimeiset olivat jo melko haastavia. Ehdottomasti mukana myös ensi vuonna, tämä oli mukava haaste Birdlifeltä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mukava haaste on tosiaan. Tarkoitus olisi saada ensi vuonna vielä parempi tulos. Se onnistuisi helposti, jos vain käyttäisi enemmän aikaa, nyt jäi monia helposti tunnistettavia lajeja pois, koska niitä ei vain tullut vastaan missään. Tarkoituksella bongailemalla tietäisin kyllä missä niitä todennäköisesti näkisi. Kiva, että olet mukana ensivuonakin, toivottavasti sinulle löytyy uusia lajeja tunnistettavaksi.

      Poista