keskiviikko 26. joulukuuta 2018

Joulukuun kuulumisia: lunta

Nyt näyttäisi talvi alkaneen, vaikkei suuria pakkasia olekaan. Olen noin kuukauden etuajassa viime talveen nähden. Pari viikkoa sitten laittelin talvisuojauksia arimmille kasveille kun viime talvena tein saman vasta tammikuussa.

Syksyn asetelma oli jäänyt lumen alle


Lisäsin siihen lyhdyn tuomaan valoa pimeään

Aloitin toki talvisuojauksen jo syksyllä levittämällä kompostimultaa perennapenkkeihin ja virittämällä runkosuojia ja verkkoja puiden ja pensaiden suojiksi. Laitoin myös E:n avustuksella viimevuoden tapaan kasvihuonemuovin suojaamaan viiniköynnöksiä räystäältä pippuvalta vedeltä. Saunarakennuksesta puuttuu edelleen räystäskourut. Ihan varmaa ei ole laitetaanko niitä koko räystään matkalta koskaan.

Varsinaisena talvisuojina käytin talvisuojaturvetta, syksyllä haravoimiani lehtiä ja pudonneita männyn havuja. Myös yksi pakkaspeite pääsi viiniköynnöksien ja muutaman muun kasvin suojaksi (jaoin sen kolmeen osaan). Lumi taitanee kuitenkin olla se paras suoja ja sitä onkin sadellut nyt mukavasti. Toivotaan, että pysyy maassa talven loppuun.

Perennat ovat nyt turvassa lumen alla, vain joitakin talven törröttäjiä jäänyt näkyville.

Talon edessä olevaan perennapenkkiin lunta on tullut alas katolta turhankin paljon. Katolla on nyt ensimmäistä talvea uusi pelti. Aikaisemmalta tiilikatolta lumi ei valunut juurikaan alas. Saa nähdä miten perennapenkin kasveille käy, ainakin saavat kunnon paksun lumipeitteet. Todennäköisesti vain turhan tiiviin sellaisen.

Aikaisemmin kertomaani kasvien talvetukseen liittyen täytynee tunnustaa, että unohdin kasvit saunalle vaikka lämpötilat menivät pakkaselle yötä päivää. Kaikki kasvit ehtivät siis jäätymään. Siirsin ne silti kellariin lämpösempään, joutunee odottamaan kevääseen, onko mikään enää hengissä. Pelargoniat nyt ainakin taitavat olla menetettyjä. Onneksi joukossa on vähän sitkeämpiäkin kasveja, joten elättelen vielä toiveita muutaman suhteen. Palataan näihin sitten keväämmällä.

Nyt mieli alkanee olla jo kevään kylvöissä. Edellinen kärhöjen kylvö siemenistä ei tuottanut tulosta, joten niistä lähti jo uusi satsi multiin. Seuraavaksi chilit ja latva-artisokat.

Mukavaa joulun ja Uuden vuoden aikaa!

14 kommenttia:

 1. Joskus ne unohtuvat. Itseltä unohtui kaikki arat kasvit maahan vuosi sitten. Eipä niistä mitään jäänyt. Kummasti tänä syksynä muistin ne ottaa talvetukseen. Hyvää tapaniniltaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, eiköhän noista unohduksista opi helposti. Ensi vuonna sitten tarkempi asian kanssa. Mukulat ja juurakot olin sentään ottanut ajoissa suojaan. Muut täytynee ostaa uusina ensi kesänä. Onneksi ei sen vakavempaa :)

   Poista
 2. Kauniit tunnelmakuvat.Minä peitin arat kasvit kuusenoksilla. Nyt on hyvää kun tuli lunta suojaa jonkun verran kasveja. Hyvää joulun aikaa, ja tulevaa Uutta-vuotta ❤️

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Joulukuusen aika kun koittaa taidan hyödyntää sen oksat vielä lisäsuojana. Muuten kuusenoksia ei olekaan saatavilla. Lumi se paras suoja kuitenkin on :)

   Poista
 3. Kuusenoksia minäkin olen käyttänyt talvisuojaukseen. Vielä kerkeää, sillä ainakaan Etelä-Suomessa ei ole ollut vielä kovia pakkasia.
  Hyvää tapania ja uutta vuotta sinulle!<3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. -13 astetta taitanee olla täällä talven ennätys ja etelässä täälläkin ollaan. Hetkittäisiä tosin tuollaiset lukemat, joten ei mikään paniikki vielä. Etenkin kun nyt suojana on lunta. Nyt kun suojaukset on kuitenkin tehty, niin ei tarvitse loppu talvesta huolehtia.

   Poista
 4. Perennapenkkejä ei haittaa yleensä katolta tippuva lumi yhtään. Meillä on tiilikatto, mutta vanhemmillani on peltikatto ja melkein joka talvi talon seinustalla olevien perennapenkkien päällä on pari metriä tiiviiksi pakkautunutta lunta. Koskaan ei ole tullut talvituohoja. Penkeissä on mm. syysleimuja, pioneja, pikkusydäntä, kuunliljoja, töyhtöangervoa ja sormivaleangervoa. Myös tulppaanit, narsissit ja krookukset pärjäilevät hyvin. Mukavaa loppuvuotta! Pidetään peukkuja kellarisi asukeille ja kärhökylvöksille :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos samoin. Hyvä tietää. Krookuksien kukintaa saattanee tosin hiukan viivästyttää, kun tuollainen lumi sulaa niin hitaasti. Täytynee istuttaa niitä enemmän muihin penkkeihin. Minäkin pidän peukkuja vaikken kovin suuria odota kellarissa talvehtivilta. Kylmäkäsittelyt ei ole ollenkaan minun juttu js siksi nuo kärhötkin on niin hankalia. Kokeilin kylvää osan myös ulos ruukkuihin. Katsotaan onnituuko kumpikaan.

   Poista
 5. Ooh, siellä on jo aloitettu kylvöt :)
  Onneksi pakkasten myötä on tullut lunta, se on tosiaan paras talvisuojaus.
  Mukavaa loppuvuotta!

  VastaaPoista
 6. Lumi varmaan se paras suoja onkin. Kunpa pysyisi vähät lumet maassa, jos pakkasta olisi tulossa. Hyvää vuoden vaihtumisen aikaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sääennusteiden puolesta tuleva lumitilanne pitäisi näyttää hyvältä, mutta eipä sitä koskaan tiedä mitä vielä tammikuussa tapahtuu. Hyvää vuoden vaihtummisen aikaa!

   Poista
 7. Lumi se talavella on paras suoja kasveille. Muutamalle laitoin lisäks havunoksia. Harmi kun jäivät kasvit paleltumaan! Toivotaan joihenkin seleviytyvän.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivotaan näin. Onni sentään ettei joukossa ollut mitään erityistä. Kaikki marketeista ym hankittuja "kesäkukkia", joten uusia saa niiden tilalle helposti, jotka eivät selviä.

   Poista