tiistai 26. helmikuuta 2019

Keväisen helmikuun pihakuulumisia

Vielä elellään helmikuuta, eli talvea, vaikkei sitä lämpömittariin katsoessa uskoisikaan, monena päivänä lämpö on noussut jopa +6 asteeseen. Pihan lumikinokset sentään muistuttavat vielä talvesta. Lämpöisistä keleistä huolimatta lunta on edelleenkin tasaisaisella hangella 42cm. Parhaimmat kinokset taitavat nousta vielä yli metrin korkauteen.

helmikuinen taivas
Helmikuinen taivas viikon takaa. Helmikuun parhaita puolia on, että aurinkoa ehtii jo näkemään töistä päästyä.

Kyllä se lumi pikkuhiljaa sulaa, kunhan lämpöiset jatkuvat. Vuosi sitten luin hyvä vinkin, että ensimmäisten pälvipaikkojen paikkoja kanattaa nyt seurailla. Jos niissä ei vielä kasva kevätkukkia, niin syksyllä asia on helppo korjata, kunhan painaa paikat nyt mieleen. 

Muutamaan tällaiseen paikkaan istutin syksyllä sipulikukkia: saunaan räystään alle ja isomman omenapuun juurelle. Kummastakin alkaa pienet pälvien alut jo pilkoittamaan. Piippoja joutuu silti vielä odottamaan. Tänään löysin yhden paikan lisää: rajalla olevan pengermuurin päällisen.

Pengermuuri on jo pitkään vaatinut korjausta, mutta se on saanut tulla toimeen
omillaan, tuolle ei  meidän tontin puolelta mitään pysty tekemään, joten korjaus
pitäisi joskus suunnitella naapurin kanssa. Muuri näyttäisi olevan pihamme
ensimmäisiä pälvipaikkoja, joten tänään suunnittelin, että muuri olisi hyvä paikka
kevätkukille, vaikkakaan hyvin ne eivät näkyisi, kun pensasaita on edessä. Naapurille
ehkä enemmän iloa. Saattanee tuo olla  myöskin liian kuiva paikka, mutta jotain
kestäviä kevätkukkia voisi kokeilla.

Sen verran aurinko on sulattantu lunta, että piti kiertää vähät havut ja rodot läpi. Hiukan piti jo lisäillä suojia paahtavaa aurinkoa vasten. Päädyin käyttämään joulukuusesta säästämiäni havunoksia. Myös talvisuojat eläimiä varten oli syytä kiertää läpi.

KIrjosaarnivaahtera jänis
Tässä on tainnut olla jänis asialla. Onneksi huomasin, ennenkuin pääsi tekemään enemmän tuhoa. Laitoin
talouspaperirullan suojan jatkeeksi. Onneksi kirjosaarnivaahtera ei taida olla jänisten herkkua, kun eivät ole kuin
vähän maistelleet.

Kompostori on pärjännyt hyvin alkutalven "hitauden" jälkeen. Sen verran vähän jätettä
tulee talvella, ettei ole joulukuun jälkeen tarvinut edes tyhjentää. Tämäkin kuva on
viikon parin takaa, nyt lunta ei juurikaan ole enää ympärillä.

Kukahan on asustellut ja "lannoittanut" saunan räystään alla olevassa kukkapenkissä
kurjenmiekkoja? Näyttäisi että pidempään tai useasti on viihdytty. Joku lintu
varmaankin asialla.


valkomaksaruoho
Ihanaa bongata jotain vihreääkin talvella. Valkomaksaruohot näyttävät voivan hyvin.


Ihanaa kun kevät alkaa, parin päivän jälkeen jo ihan kalenterinkin mukaan. Haaveilen jo ensimmäisistä narsissi ja orvokki ruukuista kuistilla. 

Ihanaa alkavaa kevättä kaikille!

22 kommenttia:

 1. Tänään olikin kaunis aurinkoinen päivä ja ajattelin itsekin tehdä pihakierroksen. Se jäi nyt huomisen tehtäväksi, mutta huomasin, että pikkutalviot olivat kaikki talven jälkeen aivan vihreitä. Ja se huomio ilahdutti minua kuten valkomaksaruohon bongaaminen sinuakin.
  Kyllä se kevät tulee - joka vuosi. Hyvää alkavaa kevättä sinullekin!:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä pikkutalviot on vielä lumen alla, mutta tosiaan mukavasti mikä tahansa vihreä kasvi piristää talven jäljiltä. Sitten kun ensimmäiset piipot näkyy, on jo lähes hurmiossa :D

   Poista
 2. Pengermuurin reunus on ehdottoman hyvä paikka kevätkasveille, sillä kivi lämpiää auringossa ja sulattaa lumen. Lumikellot tai sinilijat olisivat kohta kukassa. Eikä pensaiden läheisyys haittaa, sillä kukat ehtivät kukkia ennen pensaiden vihertymistä. Hyvin kevät etenee!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lumikelloista olen ymmärtänyt, etteivät menesty todella kuivissa paikoissa (ja sellainen tuo pengerrys on). Sinililjoja ajattelin jo itsekin. Ihana, jos saisi koko pensaan taustan kukkimaan sinisenä. Hyvin etenee, kohta ei malta pysyä pois pihalta, kun päivittäin tapahtuu jotain uutta :)

   Poista
 3. Sielläkin kevät etenee vauhdikkaasti. Meillä ilmestyi tänään ensimmäisiä kivikkorinteen reunuskiviä hangen seasta. Talon seinien vierestä alkaa pikku hiljaa sulaa, mutta kyllä täällä vielä enemmän talvelta kuin keväältä näyttää. Kurjenmiekkojesi päällä veikkaan teeren olleen kiepissä talvipakkasia suojassa. Onko niitä näkynyt talvella? Voi olla joku muukin metsäkanalintu. Hyvää helmikuun loppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä täälläkin vielä talvelta näyttää, mutta eiköhän se siitä pikkuhiljaa. Teeri-veikkauksesi ei taida osua oikeaan. Asutaan kaupungin omakotitaloalueella, eikä teeriä ole lähimailla näkynyt koskaan. Kanalintuja jos ajattelee, ainoa mahdollisuus olisi fasaani, mutta niitäkään en ole vielä täällä nähnyt, vaikka olenkin kuullut että ainakin aikoinaan niitä on ollut. Mahdollinen siis. Hyvää helmikuun loppua.

   Poista
 4. Digikuvaus auttaa varhaisimpien pälvipaikkojen mieleen painamisessa.
  Sinulla on ihana pengermuuri ja lisäksi ihanteellinen paikka kevätkukkijoille, kun auringon lämpö varastoituu kiviin.
  Odotan jännityksellä oman pihan kevätilmettä, kun viiden viikon jälkeen pääsen Costa Ricasta kotiin.
  Hienoa helmikuun loppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Teillä onkin pitkä reissu! Ihanalta kuulostaa päästä suomen talven pakkasia ja loskaa karkuun. Toki vähän myös harmittaisi kun ei pääsisi seuraamaan kevään etenemistä. Viiden viikon päästä kevät toivottavasti alkaa olemaan jo parhaimmillaan. Mukavaa helmikuun loppua, nauttikaa lämmöstä.

   Poista
 5. On todellakin ollut ihanan keväisiä päiviä ja paksut lumikinokset ohentuneet huomattavasti. Minulla ei valkomaksaruohot ole vielä lähellekään paljastua kiven kolosta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä on pengerryksiä ja kivimuureja useammassakin kohtaa pihalla. Niiden reunoilta lumi sulaa nopeasti. Muitakin kivikkokasveja jo vähän pilkottelee, mutta ensimmäisi piippoja odotetaan vielä innolla. Eiköhän sielläkin näillä keleillä rupea ensimmäiset kasvit kohta pilkottamaan :)

   Poista
 6. Meilloli eilee pilivine päivä. Aurinko vaa kävääsi, mutta muuten o aika kevääset tunnelmat. Lunta o viälä, mutta pälävipaikkojaki o jo ilimestyny ja jotaki viheriää niistä pilikistää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täällä taasen näyttää tänään pilviseltä. Ihan hyvin aurinkoa on kuitenkin näkynyt. Pikkuhiljaa ne pälvipaikatkin tuosta laajenevat :)

   Poista
 7. Viime päivien plussakelit ovat saaneet hangen vajoamaan ja pälvipaikkoja muodostumaan. Hyvä idea tarkkailla pihan lämpimimpiä paikkoja istutusten näkökulmasta. Omassa pihassa totesin paljastuneiden paikkojen olevan edelleen jäisiä. Silti niitä piippoja jo odottaa.
  Mukavaa helmikuun loppua ja maaliskuun alkua sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä ei vaikuta routaa/jäätä juuri olevan muutoin kuin tallatuissa paikoissa. Harmi vaan että parhaiten sulaneet alueet on näitä, missä ei juurikaan mitään kasva. Hyvä siis korjailla tilannetta :)

   Poista
 8. Hauska yksityiskohta tuo kurjenmiekoilla aikaansa viettänyt lintu. Ehkä selviää kevään mittaan, kuka on ollut asialla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti selviää. Jää häiritsemään tuollaiset :)

   Poista
 9. Meillä ei ole mökillä vielä pälvipaikkoja. Ihana tuo viimeinen kuva.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Toivotaan, että pälviä ilmestyy pian sinnekin :)

   Poista
 10. Pälvipaikka? Mikä se on? Juu kyllä tiedän, mutta eipä taida vähään aikaan näkyä. Meillä piha aivan kamalan täynnä lunta. Onpa kuitenkin mukava, että sinä pääset jo piippoja odottamaan, Tuo onkin hyvä idea kuvata ekat lumien alta paljastuneet kohteet, jotta voi istuttaa niihin kevätiloa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täälläkin menee varmaan ikuisuus, että pälvipaikkoja alkaisi näkymään keskellä pihaa. Nuo reunustojen paikatkin silti jo vähän piristää. Pitää keskittyä yksityiskohtiin :) ja suunnitella ensi kevääksi enemmän odotettavaa :)

   Poista
 11. Aurinkoisia päiviä on meilläkin ollu ja lumen pinta on vähän laskenu, vielä on runsaasti. Hankikelit tekköö kun pakastuu. Kasveja ei vielä oo näkyvissä, toivottavasti maksaruohot pakkasia kestäät. Meillä lämpökompostori heräs toimimaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eiköhän ne kestä, sama niille kävi viime vuonnakin. Tännekin luvataan viikonlopuksi pakkasia, joten kunnon hankikantokelit luvassa. Hyvä, että lämpökompostori toimii taas.

   Poista